Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

sud 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy se Marie setká se Sivokem, začíná napínavý psychothriller s nervy drásajícím napětím a ponurou atmosférou (při mnoha scénách v chalupě jsem si vzpomněl na režisérův opus magnum), aspirující na plné hodnocení. Úvodních čtyřicet minut je ovšem bohužel nevýrazná dobovka s několika zajímavějšími okamžiky (výslech StB). I tak se ale jedná o nadprůměrnou podívanou s (na TV poměry) solidní kamerou (i když časté využívání dělených obrazů pozbylo účinnosti) a výbornými herci (standartní Issová, netypicky obsazený Töpfer velmi mile překvapil). Jiří Svoboda se nezapře, i když až od poloviny. 70%. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Taková "noir" televizní inscenace. No jenže nic moc.... možná se mi to machruje takhle z téhle doby a místa, ale tuším, že bych TT nevěřila nos mezi očima už na tom nádraží (natož si k němu sedla do auta a odjela s ním)..... ty herecké výkony byly rozporuplné a celková atmosféra postrádala trošku víc napětí. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Atmosféra 8/10 Výprava 7/10/// +herecké výkony, především Klára Issová, ponurá atmosféra, napětí -snad jen slabší rozjezd a prostředí padesátých let mi není moc příjemný/// Z počátku jsem tomu moc šancí nedával, protože české dobové a historické snímky mě mnohdy nebaví. Tentokrát jsem do děje pronikl a to co mě v něm čekalo, z toho mi běhal mráz po zádech. Ke konci jsem začal tušit něco hodně zlého co ještě zvýšilo moji pozornost. Škoda jen že závěr je trochu nevyjasněný a urychlený dovětkem v podobě textu./// Celkem 72%/// ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Film pojednává o ilegálním převaděči žen přes železnou oponu. Tajná služba o něm věděla, dá se říct, že s ním i jaksi spolupracovala. Jenže on se jim chlapec trochu spustil z řetězu.A to naprosto nevídaným směrem. STB ale takovouto spolupráci nemohla vypustit na světlo boží a tak se panáčka zbavila dosti zajímavým způsobem. Film má určité napětí a slušnou atmosféru. Co ale stojí za povšimnutí, je trocha z vyšetřovacích metod veřejné a státní bezpečnosti. Jo, uměli si kluci pohrát s lidskými osudy. Celkem tedy slušně natočený film, který nám (jako poslední dobou více a více českých filmů) ukazuje zrůdnost komunistického režimu. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Mne to nejdříve nějak vůbec nenadchlo, tak jsem se koukala jedním okem, až teprve od odjezdu z nádraží jsem zpozorněla. Jistou atmosféru to mělo, i když to bylo vše předem jasné jak facka, herci dobří, ale tohle "rozčtverečkované úhlopoidní" zpracování se mi pranic nelíbilo, takže celkově průměr průměrovitý. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Příběh podle pravdivé události byl zfilmován již dvakrát před tímto dílem a totiž ve filmu Měsíc s dýmkou (1966) a jako 6. epizoda v seriálu 30 případu majora Zemana (od r. 1974) s názvem "Bestie". V policejním muzeu v Praze byl případ zdokumentován a je tak veřejnosti umožněno jeho zhédnutí. (sator)
  • Předobrazem příběhu byl skutečný případ Huberta Pilčíka. Přivydělával si jako převaděč přes státní hranici do Německa, ale ty, které měl převádět, vraždil a okrádal. Celkem byl usvědčen z pěti vražd, ale obětí bylo pravděpodobně více. Po zatčení se oběsil. (sator)

Reklama

Reklama