Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (111)

DHDV 

všechny recenze uživatele

Takto vynikající TV film se jen tak nevidí. Ani tak chvilkami nepůsobí (spíš film 1.ligy), ale určitě tento film nestojí na rozpočtu. Film tvoří výborné charakterní postavy, Belushi dokázal zahrát kvalitní postavu (asi nejlepší výkon z toho to filmu) takový „nadčasový“ Tom Hanks (Zach.V.RA...) Kvalitní válečný film, který by se měl vidět – určitě patří mezi ty lepší-! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sice je na filmu trochu vidět nižší rozpočet a takový ten trochu "komický" styl starších válečných snímků, ale to neznamená, že se nejedná o dobré dílo. Právě naopak, Sahara je jeden z těch originálnějších filmů z druhé světové, navíc dost dobře zahranej a po celou dobu sledování jsem hlavním hrdinům fandil až do samotného finále. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o druhé světové válce a tenhle mi málem unikl (myslel jsem si, že Nova znovu dává tuhle Saharu) ale když jsem uviděl jméno James Belushi, tak mi došlo, že to asi bude něco jiného. Pak jsem si přečetl obsah a bylo vymalováno… :-) A musím říct, že mě tento film příjemně překvapil. Protože tohle není o bitvách, explozích a podobně (přeci jen, je to TV film a místy je to poznat). Tohle je o těch lidech, kteří ve válce bojovali. Je o těch lidech, kteří ve válce umírali. Jde to poznat SPOILER! při rozhovoru v jeskyni, před prvním útokem Němců. Ten rozhovor mi na chvíli připomněl film Zachraňte vojína Ryana (povídají si, odkud jsou a smějí se, i když ví, co je za chvíli čeká). Prostě a jednoduše, pokud chcete nahlédnout do vojákovy duše, tak si pusťte Saharu. Protože jak říkám, na TV film to je hodně dobré. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Belushiho mám zafixovaného len v komediálnej polohe a tak som si musel zvykať na jeho vážnu a veliteľskú rolu. Síce dá aj niekoľko hlášok, ale viac kričí, dáva povely ako generál a chová sa drsne. A to je pritom iba obyčajný seržant. Film je už ale o inom a na poli vojnovej zábavy (áno, je to oxymoron) ponúka celkom zaujímavú hru, ktorej ide čo-to vytknúť (na 2. sv.v modernisticky vyzerajúce zasadenie, deus ex machina záver), ale svoje si určite zastane. Na televízne spracovanie ponúka kvalitné vojnové akcie, v ktorej nuda nedostáva priestor, svojskú anglo-americkú partiu, ktorá sa musí dať dokopy, a nacistickú presilu, ktorá vyžmýkava zo spojencov všetko, aj vodu. Takéto filmy, natáčané v púšti, by som ani nemal pozerať v horúcom lete, pretože pri pozeraní by mi bolo horúco aj v treskúcej zime. ()

petrxx11 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý remake původní Sahary z r. 1943. Jim Belushi si se svým seržantem Gunnem poradil stejně dobře, jako jeho předchůdce v této roli Humphrey Bogart. Také Brian Trenchard-Smith, režisér neuvěřitelných béčkových srágor typu Air Force 2, se snímku podle půl století staré předlohy zhostil s opravdovou rutinou - v tom kladném, řemeslném smyslu. Více než padesátiletý odstup mezi oběma verzemi je ovšem znát - a nejen v tom, že původní film byl černobílý. Přestože scénář je téměř identický, ďábel, jak známo, je skrytý v detailu. V původní verzi Němec zákeřně střílí vyjednavače do zad, v současné tato scéna chybí. Ostatní rozdíly jsou pro vyznění filmu nepodstatné, tento ale vyjadřuje právě ten padesátiletý předěl. Padesát let Němci nerozpoutali žádnou válku, zatímco USA dávno bojují války jiné, proti jiným nepřátelům. Ale pod závěrečná slova se můžeme podepsat teď, stejně jako tenkrát: "Oni neměli zestárnout tak jako my, co stárneme. Věk je neměl unavit. Roky je neměly zatratit. I slunce večer zapadne, ale ráno si je pamatujeme. Nikdy na vás nezapomeneme." ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)
  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)
  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)

Reklama

Reklama