Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

Dataminer

Dataminer (hodnocení, recenze)

Bohužel majitelé studia si zasloužili, aby tento film finančně propadl, což se také stalo. Nám fanouškům tohoto žánru to ale zavařili na další řádku let, kdy žádné studio nebude chtít riskovat, když to teď nevyšlo. A naprosto zbytečně. Někdo dokáže napsat, že by film musel mít X hodin, aby nic podstatného nevynechal. První problém je, že tento film to nedotáhne ani na naprosto běžný dvou hodinový film, což už napoví hodně. Jak píši ve svém komentáři, filmaři mají mnoho způsobů jak zrychleně odvyprávět určitý kus příběhu, jak vizuálně působivě (jen si vzpomeňte kolik jste již viděli trailerů, které obsáhly hlavní děj prakticky celého filmu) a nebo levně a přesto efektivně a to přes vypravěče. A ten by tu byl zatraceně pořeba, protože většina děje je v knížce z pohledu Enderových myšlenek. Takže vypravěčský hlas by mohl jak dokomentovávat scény, tak i sumírovat to co bylo vynecháno. Příklad: Enderovi bylo předáno velení nad armádou Draků. Běžné bylo, že nový velitel armídy dostal čas 3 měsíce na trénink s armádou, než je čekala první bitva. Draci ale měli první bitvu již po pouhých 3 týdnech. A přesto jí vyhráli, což těžce nesli ostatní velitelé. A každý den následovali další bitvy, přestože bylo běžné mít nějaký ten den mezi bitvami volno. Časem Draci bojovali i dvě bitvy denně a i nadále zůstávali neporaženi. - Ve filmu nic a tady jsem v pár větách bez větší snahy shrnul asi 30 stran textu. Takže to jde a ne že ne. Jenže to by si scénarista a režisér museli dát trochu víc práce.

Dataminer

Dataminer (hodnocení, recenze)

duckman

Vysvětlení ti opravdu může dát jen kniha. Autoři filmu to naprosto zmrvyli a strašně, strašně moc věcí vynechali a naprosto zbytečně. 

skrblik007

skrblik007 (hodnocení, recenze)

duckman , Tom_Lachtan

duckman > Ano, dokážu. Jde o to, jestli to vůbec chceš vysvětlit a pochopit. Podle tónu tvého příspěvku se mi spíš zdá, že chceš akorát provokovat.
Tom_Lachtan > To taky hrálo významnou roli, máš pravdu. Knížku jsem taky nečetl (ale mám to v plánu) a film jsem pochopil. Myslím, že Hood knížku zhustil a okleštil brilantně. 

na příspěvěk reagoval duckman, packa

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

Duncan66

já knihu nečet (tě sérií, co za to stojí je hold moc a nemůžu stihnout všechno (o=´) a i tak se mi to líbilo velmi, nenašel jsem žádný moment, ve kterém bych se neměl orientovat, hádám (o=´

na příspěvěk reagoval Duncan66, Dataminer

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Docela chapu lidi, co necetli knihu, ze je film neoslovil. Bylo to velmi zhustene a za sebe musim rict, ze pokud bych necetl knihu ikdyz je to cca 15 let, mel bych problem se ve filmu dobre orientovat a chapat o co tam v kazdem okamziku jde.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

duckman

duckman (hodnocení, recenze)

skrblik007

Pravda. Hlavne se mi libila ve filmu ta hluboka myslenka, jak  hmyzi emzaci jako formu prvniho pratelskeho kontaktu zvolili brutalni vyhlazovaci "blitz krieg" invazi na panetu zemi, i kdyz na konci filmu se dozvidame, ze jsou vlastne roztomili a od zacatku se chteli jen a jen kamaradit a tak si hlavni hrdina vezme vajicko za dohledu statneho emziho bojovnika a leti zalozit novou hmyzi tzv. pratelskou kolonii, dokazes mi to prosim te vysvetlil? :DDD

na příspěvěk reagoval packa, skrblik007, Dataminer

skrblik007

skrblik007 (hodnocení, recenze)

Lumicko

Bohužel se zdá, že tenhle film trpí (jako dost jiných filmů) tím, že na průměrného (amerického) diváka je tam moc myšlenek, zatímco pro pseudo-intelektuály je to jen další tupá / emočně plochá / pro dětičky / bezmyšlenkovitá blbost. 

na příspěvěk reagoval duckman, Tom_Lachtan

Lumicko

Lumicko (hodnocení, recenze)

Sakra podla boxoffice to zarobilo leen 60mega.. jak je to mozne? a podla toho len 9mega mimo USA... Sakra jak je to mozne? :D Sak to je super film :(

na příspěvěk reagoval skrblik007

Příspěvek byl smazán administrátorem.

packa

packa (hodnocení, recenze)

Jen bych rád podotknul, že s pacikem nemám nic společného, nejsem jeho mulťák a on není mým mulťákem.Omlouvám se za vyrušení a opět mizím.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

verbal

verbal (hodnocení, recenze)

pacik77

Tu knihu jsi počítám poslouchal v audiopodobě, protože máš evidentně poruchu čtení. A dokonce se i jako kokot vyjadřuješ.

na příspěvěk reagoval Beckett51

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

pacik77

Čistě pro zajímavost; proč si jako první u hodnocení filmu zjistíte, zda náhodou (ne)jde o adaptaci literární předlohy? Něco to na tom, co jste právě viděl mění? Buď to víte dopředu či to nevíte a zjistíte to v titulkách nebo to nevíte. Každopádně tak jako tak je to jedno, ne? Ještě bych chápal, kdyby jste předlohu četl předem, ale takto...

Inirdin

Inirdin (hodnocení, recenze)

pacik77

O knize vím zhola nic. Může být dobrá a v tehdejší době i originální. I film může být natočený dobře, ale ten obsah co je napsaný zde je naprosto brutální klišé...

Uživatel pacik77 smazal svůj příspěvek.

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama