Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (226)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Andrei je lekárom v jednej zo štátnych Moskovských nemocníc, ktorý vďaka manželke, neprežíva najlepšie životné obdobie. Zistil totiž, že si našla milenca. S daným faktom sa zmieruje veľmi ťažko pričom situácii mu neuľahčuje ani dospievajúca dcéra, ktorá ho zo všetkého obviňuje. Aby toho nebolo málo, neochotný vodič donáškovej služby zablokuje jeho auto, na základe čoho mešká s dcérou do školy. Volí teda cestu Moskovským metrom ... Výborný film. Ten kto očakáva efekty na úrovni amerických, gýčových, "popkornových" kino trhákov - môže zabudnúť. Aj keď neboli zlé, tu ide skôr o starú školu, kde kvalitu snímku nahor ťahá sila príbehu, hereckých výkonov, deja či prejavu emócií, než vizualizácia. Ale áno, dalo by sa vytknúť kadečo. Ale mne sa momentálne nechce. Konečne som videl niečo čo malo hlavu aj pätu, no a čuduj sa svete, film pochádza zo samotného Ruska. Viac ako spokojný. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film, ktorý sa snaží spojiť dve roviny, tú katastrofickú a potom vzťahovú a práve preto mu to ani napriek nadmernej stopaži nevyšlo. Najprv riešia tému podvádzania, manžel-manželka-milenec- dieťa, potom sa tomu vôbec nevenujú, aby to zhodou náhod až na konci vysvitlo ako dôležitý fakt. Tento film sa mohol zaoberať čisto len katastrofou v metre, osobné reálie vynechať a bola by to aspoň hodinka a pol priemerného filmu. Ale ani tá katastrofa nakoniec ani s prižmúrením oka nie je nič svetaborné a ako verbal opisuje, je tam mnoho fyzikálnych nezmyslov. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Rusi týmto katastrofickým snímkom príjemne prekvapili. Nemôžeme tu síce čakať žiadne prevratné vizuálne efekty ako napr. u amerického mainstreamu, ale v rámci starej poctivej filmariny tu potešili aj tie. Pravda, možno až na pár fyzikálnych nejasností, ktoré mi akosi nešli logickou stránkou stráviť, našťastie si však toho bežný divák ani nemusí všimnúť. Páčilo sa mi aj prepojenie vedľajšej vzťahovej drámy hlavných hrdinov s nosným katastrofickým príbehom. Na záver sa dostavilo aj niečo málo emócií, takže u mňa celkom spokojnosť, za skúšku tento film určite stojí. 65/100 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Metro je sice ruský film, ale ani ten si neodpustil propriety známé ze zaoceánských blockbusterů. A každý takový moment je vada na kráse. Romantický trojúhelník je jaksi navíc, kamerové zpomalovačky mohl režisér vystříhat a když už jsme u toho, tak syrové atmosféře patetické scény nesluší. Dalo by se namítnout, že bez toho by postavy byly úplně anonymní a příběh by se omezil jen na strastiplnou cestu za záchranou. Není to pravda. Scény destrukce a úniku jsou ty nejzajímavější. Kdyby scénář usiloval postavám o život, místo aby ztrácel čas rozpitváváním jejich vzájemných vztahů, atmosféra by byla ještě hutnější. Kupodivu chybí klasické rozdělení na dobro a zlo. Kladní jsou všichni, subjektivně viděno. Zápornou postavu supluje zkostnatělá byrokracie a nejspíš nevymýtitelné ruské lajdáctví. Někdo by v tom mohl vidět sympatickou kritiku špatných poměrů, ti paranoidnější utahování šroubů pro tepání do zkaženého kapitalismu a já v tom vidím berličku, protože Moskevské metro je kupodivu jedno z nejlépe fungujících na světě. Herci jsou úplně přirození a v paměti mi pochopitelně nejvíc utkvěla Katěrina Špica. Zvuk mě opravdu překvapil. Co film ztrácí na vizuálních efektech, to dohání jím. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TATI, TO DNES NEPŮJDU DO ŠKOLY?“...... /// Klasika katastrofickejch scénářů – seznamka s hlavníma postavama, do toho záběry tunelu, kterej pamatuje minimálně Druhou světovou. Pětadvacet minut a obdivovatelé vody v kolejišti spolu s milovníky rozmrdanejch vlakovejch souprav sice nepřehlídnou, že CGI je z toho slabšího soudku, ale tam dole to většinu času má solidní atmosféru. Vona totiž ta, co se chová jako píča není v kanále, ale ve městě. Lidskej druh bojuje o přežití v podzemním aquaparku (je tam prostě voda), všechno funguje jako v Rusku (jinej kraj….. no a co, Korejci maj taky svoje chybičky…), a přestože ty drsněji vyhrocený situace patřej spíš do rodinnýho dramatu, souhlasím s tím, že to zase taková trapárna nebyla. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potrpím si na podzemní romantiku. 2.) Odcházím do Moskvy jezdit metrem. 3.) Thx za titule ,,xpandelx a boriskotleba“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)

Reklama

Reklama