Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film o tom, jak do Moskevského metra natekla voda. Spoustu vody. A lidi začínali utíkat z tunelu na už tak přeplněnou zastávku, někteří štěstí měli, někteří ne. A v metru zbylo několik dementů - holčička (nejlepší scéna byla, když tam všude byla voda, všichni byli v nebezpečí a ona se s klidem zeptala: Tati, to dnes nepůjdu do školy?), její dva otci (nejsou to gayové, ale její maminka jede vztah se dvěma chlapi najednou), mladý pár (průvodce a astmatička - ruský Romeo a Julie, nejlepší scéna: Všude je spousta vody a jí spadne inhalátor do zatopeného tunelu, mladík tam samozřejmě doplave a když ho už najde tak uvidí mrtvolu, lekne se a upustí inhalátor... Tím to ale nekončí, pak ho asi 10 minut hledá ve vodě (aniž by se nadechl) a pak vyplave ven a zachrání tak tu astmatičku), tlustý řidič (SPOILER který umřel v pravý čas, protože těma dírama, kterými tam chodili, by se on neprotáhl KONEC SPOILERU), nějaká žena (která sem tam plácla nějakou hlášku a oživila to) a čivava, SPOILER která přežila asi tisíc zatopení, zaplavení a pro ni jistých smrtí... KONEC SPOILERU. Co se mi na tomhle filmu líbí je to, že zde přežijí i vedlejší postavy. Ale těch nelogičností, těch stupidních momentů... A ten konec, ty vole... Víc než 2* si to nezaslouží... ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Tak si nejdříve řekneme, co to Metro je. Katastrofický film z Ruska, a aby nebylo toho dramatu a napětí dost, ještě do toho tvůrci zapasovali dva kohouty společně tonoucí i peroucí se o jednu slepici. Kromě azbuky, přiblblých jmen a tradičnímu nešvaru většiny katastrofických filmů - debilnímu ději, je to blbost a zcela obyčejná kopie. Love story jak z Titanicu, katastrofa z Denního světla a metro z Únosu vlaku 1 2 3. Pročpak tento film vznikl, to je mi vskutku záhadou. Kdo neuvidí, o nic nepřijde. 20% ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

První půle perfektní, napínavá, lepší než kdejaký americký biják, ale pak se to už jen natahuje a natahuje, napětí se ztrácí a naopak roste nesmyslné chování postav, což je velká škoda. Rusové měli na dosah nejlepší katastrofický film posledních let, ale v druhé půli to nechali vyšumět do prázdna... Škoda, přesto fanouškům katastrofických filmů doporučuju! 65% ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Když boj, tak boj! Východní blok Evropy si řekl dost, když můžou mít na západě amíci "Denní světlo", proč my nesplodíme něco podobného? Chytrá hlava skočila ke stolu a splácla "Metro". Ne, není to pokračování kultovního vyvraždování v podzemním sklepení tunelů. Jedná se o katastrofický scénář, kdy se propadne v Moskvě dno řeky a začne zaplavovat spletitou část chodeb a tunelů z poloviny 30.let, 20.století. Ještě, že maj utěsnovací dveře, které stejně do poslední chvíle nezavřou.....říkáte si proč? No protože záchranáři z Ruska chtějí všechny lidi z metra dostat živí. V tomto snímku je přesně vidět (když začne panika v metru), že ruské úřady vůbec nevědí co se konkrétně děje! Navíc jak to bývá ve více situacích (a nemusí to zrovna být ty filmové), hodně se podcenují problémy, které se neřeší. Co kdyby onen dispečer zvedl "prdel" a šel prozkoumat to sáknutí vody do tunelu (jenže to bychom zase tenhle film vůbec neviděli), jak mu prve říkal údržbář tunelů? Ne, protože to je věčnej kořala, tak mu věřit nebudeme..... Fuj to sem z toho splodil dílo, sem ani nechtěl, ale sere mě prostě stupidita a zároveň naivita mocného SSSR!!! Jinak odpustit nějaké klišé a přidat trochu více akce, dal bych 4hvězdy bez problému. Slabších 60% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ach, ten současný ruský žánrový film... Rusové (tak jako ostatně většina ostatních národů) vycházejí z hollywoodských vzorů, přičemž základní šablony dotvářejí / ozvláštňují prvky vlastní specifické kultury. Potud fajn. Dobré je i to, že jsou zdatnými řemeslníky a dokonce ani nechodí daleko pro nějaký ten vydařený speciální efekt. Jenže se to většinou někde zvrtne - obvykle na konceptuální nedomyšlenosti / nedůslednosti a na mamutí dávce nabubřelého nacionalistického patosu. Metro je sympatické alespoň tím, že do fungování ruských institucí nespokojeně (a přitom vcelku zábavně) šťouchá - ve filmu postavy neustále naráží na zastaralou techniku (nemocnice, dispečink metra), nedodržování předpisů a laxní přístup zodpovědných pracovníků (hlášení potíží v metru, fungování policie) či na nízkou kvalitu služeb (operátor s mizerným pokrytím, ucpané ulice). Tepána je i skutečnost, že zatímco špičkový chirurg ve státní nemocnici spíše živoří, společenská a hospodářská situace přeje přitroublým byznysmenům (kteří podle tvůrců nejspíš nejsou společnosti až tak prospěšní). Až po samotnou scénu havárie se to sleduje hezky, ovšem pak to vypadá, jako by scénáristovi došly nápady (nebo na jejich realizaci nezbyly peníze) a postavy už se jen víceméně nudně pachtí sem a tam a absence napětí vycházející ze strachu o jejich osud je nahrazována řešením vztahových problémů. A když už jsme u postav - ony ani nejsou příliš zajímavé a film nám nenabízí mnoho důvodu, proč bychom s nimi měli soucítit, což je v katastrofickém žánru poměrně zásadní problém. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)

Reklama

Reklama