Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Bylo nebylo jedno malé království........ Skoro to vypadalo, že v pohádce říkají Ty kurvo, ale při dalším poslechu z toho vyšlo Ty kudlo...ale stejně, ten první pocit tu je stále. Když Aničce narostou prsa, odpovídá jí její otec slovy: To bude těmi vajíčky.......... CITÁT - Umím řídit trakař a brzy mi bude osmnáct............ To fakt nemá chybu. Celkem mě to bavilo, ale je to prostě Česká pohádka. Námět a téma jsou dobré, ale zpracování je trochu laksní. CITÁT - Můj kolego, panovníku.............. Od Bruntálu až po Aidam - ty můj tvarůžku.......Kudla je fakt síla. CITÁT - A ty hrnečky ti tam možná zapomněli připsat............70% ty kudlo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak nevím.Viděl jsem pohádku se solidním obsazením,která na mě příliš nefungovala.Běžně pohádky za chybějící logiku nekritizuji,ale čeho je moc...Myslím,že ani v zemích stižených extrémním katolicismem se sedmnáctiletá holka nemusí ptát tatínka,co jí kde narostlo,děti si z pohádky jistě odnesou poučení plynoucí z odkazů na politickou situaci,některé monology a dialogy hraničily s demencí a celý film pro mě zachraňoval překvapivě Tomáš Klus,který dělal,co mohl.Příklad by si z něho mohla vzít Tereza Kostková,která byla absolutně zoufalá. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Nějak mám problém rozdejchávat Jana Čenskýho, takže ten mě hned zpočátku málem odradil, jak jásal nad narozením prvního potomka. Evidentně v padesáti, vycházíme-li z biologického faktoru, matematické logiky a faktu, že se jako princ v kdejaké pohádce ženil už před třiceti lety. Aby bylo ještě veseleji, hned v další scéně při porodu umře maminka hlavní hrdinky. Do toho inflace klejícího citoslovce kudla, které sice slýchám, ale nikdy jsem ho nepobral (ale přísahal bych, že v jedné ze závěrečných scén Ondřej Vetchý, když na něj není vidět, řekl kurva, tak jak normální lidi říkají). Jinak je to ale pohádka veselá a příjemná, hlavně moc potěšil Tomáš Klus. Plus nadmíru zábavná dvojice královských rádců, i když v případě Jiřího Lábuse a jeho podání bezmála transky trochu přehnaná (a moc by mě zajímalo, jak rodiče vysvětlili dětem, co to s tím Vladykou měli za vztah). Celkově ale konstatuju značnou spokojenost a opět beru na milost televizní pohádky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně film s krajně nesympatickým obsazením, dokonale předvídatelným dějem, a stupidním názvem (silně pochybuji, že současné děti budou - bez vysvětlujícího kontextu - rozumět historismu "bambitka"). A když si k tomu ještě vezmu ta otravná pěvecká čísla, těžko se divit, že jsem to veskrze protrpěl. Dvojku nikdy! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Kudla, to si ze mě děláte legraci? Už dlouho nebylo potřeba satiry tak, jako teď! A vždy, když měla satira tu nejjednodušší podobu, měla i největší efekt, protože propojit jednoduché a přihlouplé metafory s politickou scénou je něco, co je českému národu blízké. Vždyť tady za nula peněz předvedli maximum, zpěvák Klus (nejsem jeho fanouškem) zahrál mnohem lépe než některé herecké "hvězdy" jeho věku. A ty vtipné hlody - na tom zkrátka stavěly vtipné komedie, za kterými brečíme, že se už netočí. Tohle je jiskra - sic pohádková, ale je. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama