Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Takhle - připadlo mi, že jde o pohádku pro dospělé, kteří ocenění narážky na dnešní dobu a politickou situaci. Ale pro děti to právě z tohoto důvodu moc není a četné dotazy, co je úřad, vláda... Stále častěji mi v pohádkách chybí klasický motiv statečného prince a tato pohádka to pěkně potvrzuje. Chápu, že se doba změnla, ženské vedou firmy, jsou v politických stranách a kdesi cosi. Ale aby princ byl vykreslen jako trouba, který chodí do kuchyně olizovat vařečku s povidly, zatímco se jeho království hroutí, pro to moc pochopení nemám. Tomu odpovídá i ženský protipól - srdnatá ženská, která pro ránu nejde daleko. Za pár let bude princ čekat, až přijede do temné sluje princezna na koni, aby právě nabroušeným mečem usekla dvanáctihlavému drakovi hlavy a osvobodila jej z jeho spárů. Fakt to chceme dotáhnout až sem? ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

ač začátek pohádky trochu straší, že to půjde díky modernímu looku, mluvě a příšerný kameře poKlusem do kopru, po chvíli si člověk celkem i zvykne a dává snímku šanci, hlavně díky aktuální satiře především pro dospělé, roztomilé ústřední dvojici a výbornému hereckému obsazení... nutno ovšem dodat, že ani skvělí herci někdy nemají co hrát, jen se pitvoří, koulí očima nebo padají, žvatlají a rozdávají křečovité úsměvy... kouzlo našich tradičních pohádek by divák těžko pohledal, takže se musí spokojit s jakous takous plytkou povidlovou kaší plnou písiček (nabůstřená kytara, wtf?!) místo hlubšího děje, amatérsky televizním vzhledem, mizernou výpravou, byť občasným povedeným vtipem a... není to trochu málo, kudla!? 50% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Míru Bosáka: „Ono to půjde a né že né!“ Spousta uživatelů má evidentně pohádkami posledních dvou dekád poněkud zkudlený vkus a už těžko dokážou rozpoznat, když se objeví nějaká nepodbízivá a hlavně vtipná. Televizní kašírování lze odpustit a za úchvatný part ne zrovna 2x heterosexuálního vymahače daní Lábuse a tu alegorii na současnou daňovou politiku přihazuji jednu nekritickou hvězdu navrch. Je jen škoda, že naši na systému parazitující šibalové z vyšších kruhů taky neskončí v oranžových vestách, ale holt, mi v pohádce nežijeme.. A mimochodem, až se devadesátiletý a stále sexuálně aktivní Enšpígl rozhodne pro sepsání memoárů, nechť si vzpomene na titul Macharáčkova filmu a bude už vědět, jak je pojmenovat.. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že téhle pohádce škodily ty věčné songy. Jo, chápu, že když prince hraje Klus, je asi nutné to pořádně prodat. Ale tady jich bylo moc a nebyly příliš zdařilé. Potěšila mě ale hrnčířovic zrzka - i když není klasicky krásná, je sympaticky přirozená - a to se v novodobých pohádkách vidí, bohužel, zřídkakdy. /29. 12. 12./ ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že Tomáš Klus poklusem bez vkusu zamíří i do dalších sfér šoubyznysu, aby na nás vyvalil své hbité prsty proklatě nízko, protestsongy a kdo-ví-co-ještě. Bál jsem se zbytečně. Toť z mého pohledu jeden z mála kladů. Ale bohužel jsem těžce nepobral přítomnost Lábuse s Vladykou snažící se o jakousi humornou dvojku zavádějící daň z hlíny. Já - vyznávaje pojetí humoru M. Horníčka (humor je o moudrosti, ne dělání ze sebe debila) - musím konstatovat, že oba pánové se trefili do současného trendu pohádek, které více než na silný a jednoduchý příběh sázejí na dementní postavy a karikatury. Pitvoření mi nikdy vtipné nepřišlo a přehrávání už vůbec ne. Ať se vrátí Třetí princ s Janem a jeho podivuhodným přítelem!!! Ačkoli v případě daní se pohádka trefila bambitkou do černého. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)

Reklama

Reklama