Reklama

Reklama

Eva tropí hlouposti

  • Protektorát Čechy a Morava Eva tropí hlouposti (více)

Obsahy(1)

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na „Záhorské růže“ ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem. Ten se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem. Proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky. Rázná paní Záhorská ho získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc. (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nový coby anglický baron s neznalostí "svého" jazyka pobavit dokáže, stejně jako Gollová, která chodí dveřmi tehdy, jen když má problémy. Ovšem film samotný je někdy až tak ujetý, že to někdy působí spíše trpce. Navíc toto duo natočilo lepší komedie a třeba ve srovnání s americkou Leopardí ženou prohrává film ještě výrazněji - nalejme si čistého vína, ale Katharine Hepburn tenhle typ role zahrála podstatně lépe... Lepší tři hvězdy. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

"A proóóč?" Protože je to už více než sedmdesát let jedna z nejzábavnějších českých komedií. Skvělá je nejen dvojka Gollová - Nový, ale i všichni ostatní, ať už Josef Gruss jako "tady jsou dvě možnosti" Zdeněk, Marta Májová jako "Děti polibte se." Záhorská, Bolek Prchal jako "Ha"Jan, kouzelná Zdeňka Baldová jako teta Pa nebo Ella Nollová jako "A já ty punčochy nosit nebudu" Klotydla. Jedna nesmrtelná hláška střídá druhou, jeden geniální dialog navazuje na druhý, a do toho jsou jeden za druhým sázeny skvělé gagy. I po sedmdesáti letech a stovklách repríz je to stále stejně zábavná komedie, kde se mezi za sebe naskládané skvělé scény nevklínila žádná slabší a všechny drží pohromadě i jako celek. Eva je zkrátka komedie kde Frič, Vavřincová i celý herecký ansámbl dodal nadkritické množství talentu, jenž explodoval v supernovu, která bude na nebi české komedie zářit až do okamžiku zániku filmového vesmíru. P.S: Vidět Evu v kině Lucerna, nejstarším evropském kině, a ještě k tomu z 35mm kopie, byl úžasný zážitek, který mě přenesl časem do dávné minulosti. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejen vtipný scénář je viníkem velmi povedené taškařice. Kvalitně napsané postavy, dostaly do pusinky zábavné dialogy a mohlo se humorovat o 106. Nataša Gollová má neuvěřitelný komediální talent, nevybavuji si lepší komediální výkon české herečky a že už od roku 1939 uběhlo pár let. U Jiřinky Sedláčkový docela zamrzí, že jsme se minuli v době, protože je to fakt super kočka. Bavil jsem se od začátku až do konce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Viac menej taká česká veseloherná obdoba zlatej éry hollywoodu. V ťažkých časoch bolo treba publikum pobaviť, mužom ukázať tie najkrajšie tváričky, aké boli v tunajších vodách k dispozícii a nejako to svižne zbúchať dohromady. Pre mňa je Eva filmom, ktorý viac funguje v jednotlivostiach, ako v chaotickom celku, kde je jasné, že na konci sa všetko zamotané rýchlo a nepravdepodobne šťastne rozmotá (šikovná to metafora s bavlneným klbkom) a publikum odíde znova domov do drsnej reality začínajúcej druhej svetovej vojny. Potešia maličkosti ako podvázové poldecáky pani domácej, nesentimentálny Nový a v závere nečakane rázny pán domu, ja som už ale trochu unavený z komédií, kde prichádza k rôznym zámenám a nedorozumeniam, aj keď Eva bola v tomto smere jedna z prvých a tým pádom aj originálna. 70%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Michale, je to skutečně pravda? Ta rozkošná dívka je vaše sestra?“ - „Rozkošná dívka?! Spratek je to!“ Alespoň z toho, co jsem dosud viděl, jde o zdaleka nejpodařenější výkon Gollové. Jakmile se ocitne v záběru, strhává na sebe veškerou pozornost, a její odzbrojující Evě se jen těžko odolává. Nový, který válí i sám, se ve scénách s ní překonává a jejich společné konfrontace jsou k popukání (zvlášť zničující anglické konverzace). Víc než obstojně je doplňuje Baldová a místy i Gruss, ačkoliv některé jeho výstupy jsou přesně na hraně vtipu a trapnosti. Celkově je ovšem tahle komedie nádherně „crazy“. Jistě, nejde o nic dokonalého, neb řada fórů je slabších až naivních, ale ten optimismus, ztřeštěnost a humor jsou silně nakažlivé. A vzhledem k tomu, že s každou další projekcí mám film radši, zvyšuju hodnocení na slabších 5*. „Vy se jmenujete Artur?“ - „Nejmenuji se Artur.“ - „Ještě jednou, Evžene.“ - „Vy se jmenujete Evžen?“ - „Ne, jmenuji se Jiří, slečno.“ - „Jiří se jmenuje, já vám to přece pořád říkal, že se jmenuje Jiří, viď Karle?“ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (17)

  • Román, podľa ktorého bol film natočený, vychádzal na pokračovanie v časopise Ahoj. Bol zasadený do cudzieho prostredia a hlavná hrdinka sa volala Patsy. Sama autorka predlohy po uvedení filmu knižný príbeh ešte raz prepracovala. (Raccoon.city)
  • Od roku 2008 hrálo Městské divadlo Zlín hrálo svou vlastní verzi Evy, která kombinovala původní románek Fan Vavřincové a "retro-muzikál podle oblíbeného prvorepublikového filmu". V hlavní roli se představila Kateřina Liďáková. (NinadeL)
  • Protože ani Eva (Nataša Gollová), ani Michal (Oldřich Nový) Norovi neumějí ani slovo anglicky – tedy přesněji, Michal dle vlastních slov kromě počítání do desíti a pár nadávek – má jejich "rozhovor" před všetečným Janem (Bolek Prchal) následující podobu - přeloženo. Michal: „Máte ráda můj havelok?“ Eva: „Váš havelok? Ach ne, třicet čtyřicet.“ Michal: „Ok, můj chlapče, pánův hlas.“ Eva: „Hlas? Černá a bílá.“ Je evidentní, že tento „rozhovor“ je poskládán z tenisového výrazu (30:40), vydavatele gramofonových desek (His Master's Voice) a značky whisky (Black & White). (Robbi)

Reklama

Reklama