Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na „Záhorské růže“ ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem. Ten se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem. Proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky. Rázná paní Záhorská ho získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc. (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Taková normální rodinka přenesená na konec prvorepublikové éry i dnes plní to, co tehdy. Baví, vzrušuje, těší. Nespoutané mládí, jemuž nic lidského není cizí, spolehlivě překonává některé stereotypní topornosti-klišé tehdejší tvorby. Jedna z dam mého srdce, podmanivě krásná Nataša Gollová, je slunečnou fatou morgánou unavené, křivděné, uštvané a sebedevastující staré dámy svých posledních filmů ze sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Tato bravurní komedie zůstává - bohužel - i dnes spíše nedoceňována než přiměřeně přijímána. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Michale, je to skutečně pravda? Ta rozkošná dívka je vaše sestra?“ - „Rozkošná dívka?! Spratek je to!“ Alespoň z toho, co jsem dosud viděl, jde o zdaleka nejpodařenější výkon Gollové. Jakmile se ocitne v záběru, strhává na sebe veškerou pozornost, a její odzbrojující Evě se jen těžko odolává. Nový, který válí i sám, se ve scénách s ní překonává a jejich společné konfrontace jsou k popukání (zvlášť zničující anglické konverzace). Víc než obstojně je doplňuje Baldová a místy i Gruss, ačkoliv některé jeho výstupy jsou přesně na hraně vtipu a trapnosti. Celkově je ovšem tahle komedie nádherně „crazy“. Jistě, nejde o nic dokonalého, neb řada fórů je slabších až naivních, ale ten optimismus, ztřeštěnost a humor jsou silně nakažlivé. A vzhledem k tomu, že s každou další projekcí mám film radši, zvyšuju hodnocení na slabších 5*. „Vy se jmenujete Artur?“ - „Nejmenuji se Artur.“ - „Ještě jednou, Evžene.“ - „Vy se jmenujete Evžen?“ - „Ne, jmenuji se Jiří, slečno.“ - „Jiří se jmenuje, já vám to přece pořád říkal, že se jmenuje Jiří, viď Karle?“ ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Teta Pa nutí Klotyldu, aby nosila vlněné punčochy, Klotylda dává výpověď a Eva utekla. No tak je všecko v pořádku a já mohu jít na procházku." Ztřeštěná Eva tropí hlouposti a já jsem se bavil při jejím houpání oknem do domu, stylovém překonávání zídky či opileckém loupení. Ovšem na zaměstnávání mé bránice nebyla Eva zdaleka sama, takže jsem si oprášil základy angličtiny pro idioty s "lingvistou" hrabětem Camelem, vylepšil jsem své deduktivní schopnosti se sluhou Janem a s báječně ujetým ctitelem Zdeňkem jsem ztratil hvízd. Tady zkrátka všichni tropili hlouposti, jen pan továrník pěstoval růže. To dává smysl. A mě to baví. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"Evo, od té doby, co jsi tady. Kočka kulhá, stůl má uraženou nohu, u hodin jsi utrhla kyvadlo, ale krmit mé zlaté rybičky aspirínem jsi nemusela" Kárala teta Pa Evu. Jak výstižné. Bláznivá česká komedie s Natašou Gollovou jako Evou a Oldřichem Novým jako jejím bratrem Michalem. Všechno se točí okolo tajného receptu na pěstování Záhorské růže. Eva s vloudí do rodiny pana Záhorského jako sekretářka, chce ten recept získat pro svou tetičku. Jenže tetička Pa už ho dávno má. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nový coby anglický baron s neznalostí "svého" jazyka pobavit dokáže, stejně jako Gollová, která chodí dveřmi tehdy, jen když má problémy. Ovšem film samotný je někdy až tak ujetý, že to někdy působí spíše trpce. Navíc toto duo natočilo lepší komedie a třeba ve srovnání s americkou Leopardí ženou prohrává film ještě výrazněji - nalejme si čistého vína, ale Katharine Hepburn tenhle typ role zahrála podstatně lépe... Lepší tři hvězdy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natočen za velmi krátkou dobu, snad jen 14 dní. (Kulmon)
  • Šaty, ve kterých Nataša Gollová (Eva) hrála, byly k potěšení všech mužských kolegů takové, že jí bylo vidět téměř vše. (Kulmon)

Reklama

Reklama