Reklama

Reklama

Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (80)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Už během filmu jsem věděla, že bude problém s jeho hodnocením, doufala jsem, že mi konec přinese nějaké řešení, ale bohužel. Navíc nad tím vší poblikává neonový nápis "podle skutečné události", kteroužto formuli začínám ze srdce nenávidět. Dalo by se říct, že to je klasický příběh o tom, kterak normální študák ke "štěstí" ve světě s drogami přišel, jak se mu zalíbily peníze i pocit toho, že patří do nějakého společenství. O tom, že kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti, se poučí poměrně brzy a teď jen, jak z toho vycouvat a jestli je vůbec kam vycouvat. Filmů s takovým dějem je bezesporu hodně, takže by byl Svartur á leik odsouzen k průměru, to by ho ale nemohli natočit na Islandu, pochmurném to ostrůvku, kde se snad nic nemůže natočit obyčejně. Nebudu zastírat, že mě některé předkládané scény znechutily, a to hodně moc, ale na druhou stranu je to dobrá sonda do života narkomafie. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ymič konzervativního ostrova upjatých požíračů ovčích hlav a poklidně prcajících vřídel se právě rozpadl jako kariéra psychotické skřehotalky Björk. Když na to příjde, umí i islandští drsoni řádně protáhnout kokain, děvky a dokonce i sami sebe, a ani si moc nezadají s jejich makarónsko - židáckými, zaoceánskými kolegy. Opravdu překvapivě hustá polívka ze skopových mozků, která mi ukázala, že si mám na svou plánovanou cestu na Island kromě gumáků, laxativa, masti na hemoroidy a Lutherovy bible přibalit i bongo. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stebbi (Thor Kristjansson) je vyšetřován pro rvačku v hospodě, když před policejní stanicí potká svého kamaráda z dětsví, Totiho (Jóhannes Haukur Jóhannesson). Ten mu slíbí, že mu sežene skvělého právníka, pokud mu pomůže s jednou delikátní prácičkou. Stebbi neváhá, a touto akcí se zapojí do kolotoče násilí, drog, prostituce, ale také luxusních večírků, alkoholu a nevázaného sexu. V okamžiku, kdy se sám stává obětí, začíná váhat, zda si zvolil správnou cestu ... No tak i na Islandu může vzniknout nějaký krimi film ( a nejen ulítlé komedie ), to uznávám - byť takto laděné filmy člověk spíš očekávání z Irska nebo Velké Británie (byť film naznačuje, že k sobě tyto národy asi mají dost blízko). Jenže jsem se nějak do tohoto filmu nemohl zakoukat, byť mu asi nemám co konkrétního vytknout (snad jen plytkost scénáře). Ale herecké výkony jsou perfektní (Jóhannes Haukur Jóhannesson !), natočené je to taky fajnově, ale prostě něco tomu chybělo. Možná to bylo i tím, že hlavní hrdina (Stebbi) mi nebyl úplně sympatický, a bylo mi vcelku jedno, jak z celého průšvihu vybruslí.. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Všechny postavy v tomhle filmu mně byly sympatický asi jako jelení parohy v mý prdeli. Navíc hlavní hrdina je tak blbej, že by jeho blbství s přehledem pokrylo celej severoamerickej kontinent. Naštěstí filmu nechybí atmosféra, aroma reálnosti ať už díky hereckým výkonům, dialogům, syrovým scénám nebo práci kamery a umí dobře pracovat s divákovou zvědovastí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To už je několikátý film z Islandu, kde se vraždí, berou drogy, sexuje, padají laviny, nebo pobíhá občas vyšinutý jedinec. Já tedy nevím, ale kdybych tam měla letět, tak jedině v papamobilu. Konec byl peckovní, to nemohu říct, ovšem herecká úroveň trochu nedostačující, ale sestavit něco takového je podle mě docela um, když vezmu v úvahu hrstku skutečností, kterou museli tvůrci dát do kupy tak, aby to bylo koukatelné. A za to jim přihodím jednu hvězdu. Mávat ručkou na rozloučenou vám ovšem raději nebudu:-) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Přibližně ve 100. minutě lze v pokoji Stebbi Psycho (Porvaldur David Kristjánsson) vidět plakát skupiny Metallica z jejich alba Ride The Lightning z roku 1984. (Terva)
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu v Rotterdamu 2012. Soutěžil zde o hlavní cenu v kategorii nejlepší režie, ale skončil až na osmém místě. Vyhrál film Klip (2012) režisérmy Majy Milose. (Terva)

Reklama

Reklama