Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (120)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

"Já bych chtěla, aby jste mě miloval i dnes. Poroučím Vám to." Oficiál Borman v podání Vlasty Buriana je velmi milé překvapení. Ponechal si svojí svéráznost i v pozici váženého úředníka a každou scénu doslova oživil. Velmi dobře mu sekundoval i dr. Marek v podání Antonína Novotného, který především na večírku předvedl pravou etiketu tehdejší doby. A samozřejmě překrásné ženy tehdejší doby - Irenka (Nataša Gollová) a Nasťa (Adina Mandlová). Bavili mě osobně i pánové Pištěk, Nedbal a Záhorský a vždy šarmantní Růžena Šlemrová. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Nechte toho, nebo přijde Sýkora a nadělá z vás koňadry!" Vlasta Burian v dost překvapivé roli oficiála Bormana, vládce podzemního archivu jistého úřadu. Tentokrát hraje o poznání inteligentnějšího člověka než obvykle, využívá, že jde zanedlouho do penze a už mu nikdo nic nemůže udělat. Po všech stránkách vynikající film, do budovy úřadu shromáždili Frič s Wassermanem vzorky všech možných lidských typů a na jejich náhodných setkáních demonstrují jevy, které mají obecnou platnost. A přesto ten film nemlátí diváka po hlavě "poselstvím", je to stále hlavně prvotřídní komedie. Pro Vlastu Buriana osobně ale představuje nepříjemný mezník: z důvodů, o nichž se spekuluje dodnes, se rozešel s Martinem Fričem. Navíc Jaroslav Marvan tehdy dostal státní vyznamenání, které sice bylo za celoživotní dílo, ale specielně s přihlédnutím k postavě přednosty Sýkory v Katakombách. Později vzpomínal, že od té doby se k němu Burian choval jinak, odměřeněji. Až do konce jeho života prý mezi nimi viselo, že Burianovi "medajli nedajli". 100% ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po tom, co Adina Mandlová celému věžáku ukáže, co si pěkného pořídila u Podolské, můj zájem poněkud ochabuje. Neb Katakomby jsou z těch burianovských filmů méně burácivých, jsou sice vkusné, jemně zábavné, ale zároveň velmi moralizují a dávají zabrat úřednickým manýrám a slepému následování autorit. Melancholickou náladu v menší míře čeří plesové události a Kocourkovští učitelé, ale celkový zážitek je příliš trpký. Ať už vnímáme datum premiéry nebo ne. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Odňatie jednej hviezdičky je úplne prirodzené a došlo k nemu neskôr iba preto, že aj k opakovanému zhliadnutiu Katakomb som sa dostal neskôr. Klasická burianovka, v ktorej Vlasta hviezdi a ostatní iba pricmrndávajú. Sledovať tú prvorepublikovú úradnícku slizkosť, subordináciu a rektoskopiu bolo chvíľami nad moje sily. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s Vlastou Buriánem jsem viděl hromadu, vlastně téměř všechny. Vždy jsem se bavil a někdy přímo skvěle, proto si postupně doplňuji i těch pár, které mi zatím unikaly. Katakomby byly jedním z nich a jako film opět nezklamaly. Není to sice od Vlasty Buriána to nejlepší (doporučil bych spíše klasiky: Přednosta stanice, Ducháček, U pokladny stál…), ale stále jde o velmi dobrou zábavu na volný večer. Příběh je jako vždy naivní, nicméně o ten tady ani nejde. Hlavní jsou dialogy a scény, ve kterých vystupuje samotný Vlasta Burián. Opět podává velmi dobrý výkon v roli úředníka Bormana. Borman má pár dnů do důchodu a tak si už může dovolit být upřímný, což si náležitě užívá a to zejména směrem ke svým nadřízeným. Zbytek hereckého osazenstva mu „jen“ skvěle sekunduje a dotváří příjemnou atmosféru bezstarostné komedie v nelehké době Protektorátu. Rád dávám tři velké hvězdy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)

Reklama

Reklama