Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* Další nezapomenutelné duo Werich & Zázvorková v Čechovově hře, kde tentokrát okouzlí a tady snad přímo udolá svým nezměrným charizmatem a neústupností muž ženu. Prostě klasika, která vždy potěší. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Klasika české komedie podle námětu ruského klasika. Skvělý herecký koncert Jana Wericha a Stelly Zázvorkové. Je zajímavé, že Werich ve filmech natočených po roce 1948 mi připadálepší a vtipnější, než v předválečných snímcích. Jeho herecké projevy, ať už v tomto snímku, nebo např. Císařův pekař a pekařův císař či Byl jednou jeden král, jsou téměř nedostižným hereckým koncertem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jedna z troch nezabudnuteľných mikrokomédií, ktoré Jan Werich na začiatku šesťdesiatych rokov nakrútil. Je zaujímavé sledovať, ako Werich svojou osobnosťou nenásilne zatláča rôznorodých autorov (O´Henry, Mérimée a Čechov) do úzadia a vo výsledku bezkonkurenčne dominuje. Aj v tejto mikrokomédii je radosť sledovať jeho maxiherectvo, ktorému v tomto prípade celkom úspešne sekunduje Stella Zázvorková. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Zde je ukázka, že není třeba pompézních výprav, velkopé scény, milióny dolarů či tolarů :) utopených v digitalizaci, ale je třeba dobrých herců a chytlavý příběh, dialog či scénář. Vše ostatní samoyřejmě je lahoda na ucho či oko. Tady jsou tři herci, stopáž třicet minut a obrovský gejzír moudré zábavy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkala, proč se to jmenuje zrovna Medvěd a přitom stačilo zaposlouchat se do nadávací smršti Stelly Zázvorkové. Člověk nemusí ani vidět, co se před ním odehrává na obrazovce, stačí, když se zaposlouchá do konverzace obou protagonistů. Dailogy byly krásné a skvěle padnoucí. Žasnu nad tím, co se dá na tak malé ploše vytvořit a opravdu se vždy hodně dozvím o životě. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama