Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě naprosto šokoval, ne svým dějem, ani scénama, ale představitelem hlavní role, Orlandem Bloomem. Tohohle kluka jsem měl vždycky za někoho koho do Hollywoodu závalo tornádo, akorát před kameru v době natáčení. Ovšem tady mě chlapec jeden ušatej svým výkonem naprosto smazal, Pryč je hezounek co před kamerou umí ukázat leda tak zuby a oči. Tady nastupuje chlap s kruhama pod očima, kterému člověk ve tváři čte "život se mnou nesral a já s ním taky ne". Detektivka není až tak napínavá jak jsem čekal, protože pátrání brzy začne mířit mezi mocipány, takže sledujeme spíš hodně urputný boj posledních jihoafrických skautů s gaunerama všeho druhu. Dvojice detektivů je učebnicově odlišná, ale samozřejmě skvěle se doplňující. Film nějak nerozvijí jejich vzájemný vztah ani se nedloube v minulosti, ukazuje jen to co musí, aby divák chápal a současně se nenudil. Je to docela dobrej matroš, ale to hlavní je tady pro mě opravdu Orlando Bloom, když nepočítám první minuty, kdy jsem ho nepoznal, tak mě tady bavil od začátku do konce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemné francouzské překvapení z poměrně atraktivního a ne právě okoukaného prostředí, ale zato s ostřílenými herci v hlavních rolích, kterým jejich postavy dobře sedly na tělo, zejména Orlando Bloom je v roli na pohled vyžilého a drsného policajta dosti přesvědčivý a brzy si získal mé sympatie. Příběh Zulu je drsný, syrový a krvavý, což dodává na působivosti. S blížícím se koncem je snímek zajímavější a napínavější každým svým coulem a i úplně poslední scény patřičně potěší, tudíž neváhám a dávám 5*. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Syrová a velmi autenticky vypadající variace noir detektivky z Jižní Afriky. O to zajímavější je ta okolnost, že ji natočil Francouz a do hlavních rolí obsadil dva známé americké herce. Specialista na krimižánr režisér Jérôme Salle natočil opravdu strhující film v ryzím klasickém dějovém rámci, držící se žánrové šablony. Detektiv outsider, tak trochu lidská troska mající problém s autoritami, se svým životem i přístupem k práci (překvapivě přesvědčivý Orlando Bloom) a jeho starší parťák pokoušející se jít nelehkou cestou Mandelovského principu odpuštění (znamenitý Forest Whitaker a jeho minimalistické mimické výrazivo). Velkou předností je vývoj postav a postupné odkrývání toho, co si sebou nesou z minula. Přidanou hodnotou je ovšem zasazení do kontextu prostředí, v němž chcete-li porazit prohnilý systém, nesmíte se držet západní etiky, nýbrž naopak musíte vzít spravedlnost do vlastních rukou a bojovat prostředky, které používá druhá, zločinecká strana. Vjem autenticity je podpořen silnou mírou naturalismu, explicitně zobrazeného násilí, stejně jako treba použitím mixu angličtiny, slangu a afrikánštiny. O tom, že dědictví apartheidu je velmi bolestivé a jihoafrické společnosti se s ním nepodařilo vypořádat ani po jeho svržení, se jistě dá natočit klasické drama, nápad zasadit do tohoto kontextu temně detektivní žánr se jeví jako velmi funkční. Stejně jako propojení života ve slumu s prací policie na rozkrývání případu vražd. Svou syrovostí a atmosférou mi to připomnělo nejspíš brazilské opusy Město bohů či Tropa de elite. Tohle je jeden z nejlepších počinů v tak hojně zastoupeném žánru z celého minulého roku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevidel tak nekompromisný a surový krimi thriller. Byť policajtom v takom sociálnom marazme by nemusel závidieť ani odpratávač Černobylskej katastrofy. Zdalo sa to byť len ako rutinné vyšetrovanie brutálnej vraždy dievčiny, no prerástlo to v niečo viac a to niečo sa nezastaví pred ničím. Detektívnej dvojici tak išlo často o krk, vo filme je niekoľko scén, pri ktorých divákovi riadne "hrkne", hlavne tá na pláži sa extrémne vydarila. Čo sa týka hereckého obsadenia, Whitakera síce nemám rád, ale tu ešte ušiel. Na druhú stranu si však nemôžem vynachváliť O. Blooma, drsňák vo veľkom štýle, že by okamžite mohol ísť robiť parťáka L. Neesonovi do nejakej temnej akčnej kriminálky. Napätím a pútavosťou postupného odmotávania nitiek kriminálneho prípadu tento film teda nešetrí, pričom sa mi páčila aj všeobecná nosná téma, ktorá sa tiahla celým snímkom - apartheid a sociálny kontrast medzi bohatými a chudákmi. 85/100 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Drogy, všudypřítomné zabíjení a vyřizování si účtů, policie jako směšná a bezmocná skupinka divadelních ochotníků, kterým všichni házejí klacky pod nohy…tedy pokud jim rovnou neproženou kulku hlavou či kosmeticky mačetou neupraví jinou část těla. Zulu je kvalitní krimi, které možná neohromí originalitou zápletky (stejně jako hloupým klišé v podobě „oddaného“ zubaře), ale zpracování, prostředí, ve kterém se děj odehrává a hlavní dvojice vyšetřovatelů (tahle role Bloomovi rozhodně zvedne reputaci u nejednoho diváka) stojí za to. A vydařený je i konec, kterému předchází výborná „písečná procházka“; je poznat, že jde o evropskou produkci, ať už kvůli samotnému závěrečnému rozřešení či jeho nedoslovnosti (dokážu si živě představit, jak by film ukončili hollywoodští tvůrci). Za mě to budou solidní 4*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama