Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Parádne postavy a parádne hrajúci herci (áno, aj Orlando v úlohe chľastajúceho depresáka) v parádnej kriminálke, ktorá parádne využíva prostredie Južnej Afriky - kontrast medzi slumom a boháčskymi štvrťami, rasová nenávisť, drogové gangy, ozveny apartheidu... Je tam všetko a všetko dáva zmysel. Je to miestami veľmi brutálne a fungujú tam osobné roviny, akčné scény (možno len to brokovnicové skoro-westernové finále mohlo byť ešte mäsnatejšie), ba dokonca aj emócie. Luxusný luxus. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

K Zuluovi jsem přistupoval hodně ostražitě, protože velmi vážně hrozila možnost, že to bude pozitivně diskriminační fantasy o zlých běloších a ubližovaných černoších, natočená nějakým sebemrskačským negrofilním žabožroutem. Ale účast Foresta Whitakera slibovala když nic jiného, tak aspoň skvělý herecký výkon, a tím i uspokojivý divácký zážitek. Nakonec to nebyl tak hrozný průser, jak jsem se obával. Jistě, hlavní (nejvyšší) grázlové jsou samozřejmě bílí Afrikánci, kteří se v období apartheidu snažili chemicky vyhladit všechno černé a barevné obyvatelstvo, no a když jim to nevyšlo, tak se holt v současnosti přeorientovali na výrobu fetu. A malému Zuluovi dokonce zlý bělošský pes ukousl v dětství pindíka. Ale ani zfetovaní a krvelační kafři nejsou žádná neviňátka, hlavně když mají v ruce nůž, nebo mačetu. Film má sice stupidní zápletku, ale celkem slušný spád i tempo, navíc jihoafrické prostředí je hodně zajímavé. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je to takový naroubovaný Lethal Weapon - slušný středostavovský černošský policajt a jeho bílý parťák, asociální magor, ochlasta a kurevník, bojují společně proti všem gaunerům okolo. Jen ten průběh je, zaplať pámbu, trochu drsnější, vážnější a dospělejší, no a hodně se mi líbil samotný závěr s motivem pouštní vycházky. Whitaker nezklamal, další parádní výkon. A Bloom zahrál taky výborně (a bez titulků bych ho býval vůbec nepoznal). Čtyři a rychle pryč, než si to rozmyslím. ()

Reklama

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Další Francouzská kriminálka, tentokráte zasazena do Jížní Afriky. Ideální tempo, zajímavé vztahy a dialogy ušité na míru. Potěší solidní akce, pár krvavých přestřelek, surová situace na pláži, kdy jsem měl otevřenou hubu, Orlando vytasí pár slušných chvatů, fajn hudba i vizuál a dobrej příběh. Akorát konec mi přišel strašně umělej a několik scén jsem chtěl vidět jinak. 8/10 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle si Blooďák nechá líbit! Zulu je naprosto fantastická kriminálka, který snad nechybělo vůbec nic. Je tu dvojice detektivů, který nemůžou bejt od sebe odlišnější, a i přes jejich životní sračky jim to v týmu funguje. Rasová nenávist, drogové kartely, děvky - celá tahle špína krásně odráží prosluněné prostředí Afriky, kde slovíčko mír neznají ani z vyprávění od svejch babiček. Překvapila mě nejen míra brutality a explicitních záběrů, ale hlavně zjištění, že Orlando Blum se tady nekasá svym vyleštěnym chrupem a huňatym obočim, ale místo toho hraje. A hraje fakt dobře! Děj postupně nabírá na šílených obrátkách, takže je jasný, že hlavní dvojka si tu svou spravedlnost bude muset bránit po svym a to i za cenu nejvyšší. No, nebudu to okecávat: pokud jste neviděli, hnedka napravte. Pro mě dokonce lepší než příbuzná Elitní jednotka. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělá kriminálka s neokoukaným obasením. Orlando mě velmi mile překvapil, protože jsem ho dlouho nikde neviděl a tady si alkoholem zmítaného federála davá s naprostým přehledem. Forest potom dává svůj standard, který mě baví. Neznámý režisér taky nevyvolává jistou kavlitu, ale chytlavé téma Jihoafrické republiky s napínavým vývojem, který umí překvapit a diváka pěkně podusit, se mu velmi zadařilo zpracovat. Velmi dobré, skoro na plný počet. 4,5*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)

Reklama

Reklama