Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 851)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I tento film přesvědčuje o jednom: kritiky, byť se tváří sebeseriózněji, nesmíme a nemůžeme brát vždy do slova. Rozvíjení tématu a převařování mnohokrát nedojedené kaše rozhodně nejsou totéž. Už první JURSKÝ PARK nepostrádal určitou společenskou reflexi. Tady je dokonce povýšena na úroveň jednoho z vůdčích motivů scénáře a zcela z něj nevyprchává ani v závěrečné části filmu, který se noří - místy až příliš - do setrvačnosti a klišé hollywooodského pojímání žánru. Síla JURSKÝCH PARKŮ - nebo SVĚTA - je dána jejich přímočarostí. Čistá fantastika (sci-fi) verneovského původu, obohacená o fascinující technické možnosti dnešních filmařů, činí téma, kterému se JURSKÝ SVĚT věnuje, až aktuálně živým. Byť genetické výzkumy, na kterých je námět postaven, jsou poněkud nejasné a v mnohém až triviální, vědomí ohraničenosti a křehkosti naší biologické existence, které s tím souvisí, je silnější. Myšlenkové poselství, jež z toho rezultuje, je závažné. A nedosahuje-li JURSKÝ SVĚT síly Trierovy MELANCHOLIE, to, co podává ve svém žánru, zůstává vážné a do duše mluvící i tak. Rozhodně se nejedná o věc mělkou a levnou. A zábavnou za každou cenu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který do puntíku splní to, co od něj divák očekává. Zábavu, u které není třeba moc přemýšlet, spoustu akce, skvělé triky, postavy, které jsou od prvního objevení na plátně odsouzeny k záhubě a děj, který odsýpá. Opravdu skvělý blockbuster, který asi v návaznosti na své předchůdce nešlo udělat lépe a s větším respektem ke Spielbergovu prequelu. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvojka s trojkou zkoušely svého času nejít po bezpečné jedničkou vyšlapané cestičce, ovšem jejich svébytný přístup se jim přes veškerou sympatičnost takového počínání hrubě nevyplatil (přijetím a bohužel i kvalitami). Třetí pokračování se naopak drží ve šlépějích jedničky "co to jde" a vyplácí se jí to měrou vrchovatou (přijetím a naštěstí i kvalitami). Není to však pouhé slepé následování, ale hravé a sebeuvědoměle pomrkávající. Těžko to sice dnes vzbudí takový (respektive jakýkoli) úžas jako svého času první díl, ale i bez této nadstavby zůstává dostatečně kvalitní základ v podobě zábavného a výtečně gradujícího letního hollywoodského řemesla v tom nejlepším slova smyslu, jehož největší chybou je prostý fakt, že už to tu vše (ne)jednou bylo. Každopádně nemalé body k dobru za "godžira" finále a Pratta, jehož nálepka "nového Forda/Indyho" je sice již klišé z vůbec nejotravnějších, chtě nechtě ovšem sedí jako snad žádné jiné z ranku "ten či onen je nový tamten" za poslední dekády. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Blockbuster, ktorý to má VŠETKO! Nostalgickou previazanosťou s jednotkou, prepracovanosťou tuctov motívov a nápadov, akčným spádom a rýchlosťou, robí z dvojky a trojky nepotrebné spin-offy (a to mám dvojku veľmi rád a trojka mi nevadí). V Jurskom svete si nájde každý tu svoju, presne definovanú postavu - od prežitku dobrodružstva očami dvoch chlapčenských hrdinov, cez protipólne iskrenie medzi sympatickým dobrodruhom a chladnou sexy manažérkou, až po mladého brýlatého geeka v e-bay tričku "Jurský park" či indického finančného riaditeľa parku, ktorý je inside-joke alegóriou indických investorov, sypúcich do Hollywoodu haldy investícií. Jurský svet obsahuje všetky zákonitosti blockbusterov, ale nepoužíva ich pasívne a lenivo, nýbrž s nimi nápadito a vtipne žongluje. Jurský svet nás ako žiaden iný blockbuster vťahuje do fenomenálnej kultúry amerických entertainment atrakcií a parkov - vrátane scény skrývania sa v stánku s tričkami, akým v Universal Studios povinne, ale s nadšením prejdete po každej atrakcii. Jurský svet má dlhé a krásne plynulo zostrihané intro, ktoré nás s tónmi Williamsovho motívu a načrtnutím rodinnej konštalácie časti hlavných hrdinov perfektne uvedenie do parku na ostrove Isla Nublar s oživením nostalgie z roku 1993 a jej posunutím do technologicky vyspelejšej súčasnosti (prerod komorne skrytej atrakcie v megalomanskú mašinériu, odbavujúcu denne 20 tisíc návštevníkov). Jurský svet parádne graduje odhalovaním génov, z ktorých je vyvinutá hlavná potvora. Vďaka jej inteligencii ponúka nečakané zvraty, boostujúce zážitok z dobrodružstva. Posun v deji, ku ktorému sa dlho schyluje a na ktorý sa tešíme (raptor attack), sa stáva iba predložkou k dramaturgickému posunu o level vyššie. Jurský svet má grandiózne finále, ktoré strihom a priestorovým zasadením živých postáv medzi digitálne potvory prebíja finále monster a transformer movies celej dekády, a v poslednej, dokonale načasovanej chvíli vyťahuje svoje najväčšie skryté eso v rúkave takým spôsobom, že som chcel kričať a tlieskať ako malý fakan. Nehodnoťte Jurský svet porovnávaním s jednotkou, ktorej unikátnosť sa zviezla na historicky prvom veľkoplátnovom predstavení živých CGI bytostí. Hodnoťte ho ako súčasný blockbuster, ktorý, držiac sa historických základov, musí konkurenčne obstáť vedľa Nolana a Baya. IMAX, 3D! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení a prozatím nejlepší pokračování původního Jurského parku. Trevorrow netlačí na pilu a představuje původní Hammondovu vizi a celá ta korporátní omáčka o zvyšování zisků skvěle funguje. Do toho dětská linie (mnohem méně otravná než by člověk myslel), pro klasický rodinný feeling. No a pak ochočování raptorů, které propálil i český plakát. Chris "Starlord" Pratt se vrátil ke své roli ze Zero Dark Thirty a jeho mariňák/ošetřovatel je velmi dobrý tahoun celého příběhu s očekávanou spoluúčastí B. D. Howard, která korporátní slupku setřese možná až příliš rychle. To pobíhání na šteklích si mohli odpustit. Dinosauří scény už nejsou tak hrozivé jako dřív a spíše jde o ryzí blockbusterovou zábavu pro všechny věkové kategorie. Druhové megabitky o největšího mastera mezi dinosaury je radost sledovat. Triky jsou většinu času v pohodě, ale občas vyruší drobnosti na kterých se dalo zapracovat. I tak jsem si Jurský svět neskutečně užil a je to jeden z těch filmů, na který se těším až si ho pustím znovu. Ne jen pár vybraných scén, ale jako pohodovou zábavu, která baví jako celek. P.S: Williamsovo téma v Giacchinově podání stále funguje. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (77)

  • Mezi vystřiženými skončila například scéna, v níž se Owen (Chris Pratt) a Claire (Bryce Dallas Howard) potírají dinosauřím trusem, aby je Indominus rex nemohl ucítit. (D.Moore)
  • Motorku Triumph použitou ve filmu dostal Chris Pratt (Owen) jako dárek po natáčení. (Maulincio)
  • Ide o prvý film v histórii, ktorého tržby počas otváracieho víkendu pokorili celosvetovo hranicu pol miliardy amerických dolárov. Dalej potom vytvoril rekord za najrýchlejšie zarobenú miliardu dolárov z kín. Trvalo mu to presne 10 dní. (kacer4)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama