Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Butler je dlouhý, skvěle natočený, životopisný film, kterých jsem na podobné téma (tedy utlačování černé rasy) viděl už více, ovšem dovolím si tvrdit, že tento je jeden z nejlepších. A řekl bych, že je i lepší, než 12 years a slave, kterého jsme se sice dočkali až později, ovšem já Butlera viděl až nyní. Dvě věci, které dělají ze snímku nadprůměrnou záležitost? Jednoznačně jistá ruka režiséra Danielse a Forest Whitaker. Jeho proměny ve vizáži a skvělý výkon mě velice mile překvapily. Maskérna je ovšem kapitolou sama pro sebe, protože způsob, jakým si maskéři poradili s obličeji představitelů jednotlivých prezidentů, je velice obdivuhodný...75% ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Komorník je obraz amerických dějin 20.století, zejména v otázce rasové. Opravdu silný příběh založený na skutečných událostech o komorníkovi sloužící 7 prezidentům Ameriky a jeho rodinných strastech. Velice zdařilé výkony Forresta a Oprah, klobou před jejich herectvím dolů. Docela by mě zajímalo, proč zrovna tento film neoslovil akademiky a neproběhla žádná Oscarová nominace, určitě hlavní role, by si alespoň nominaci zasloužily. Ostatní slavná jména objevující se v titulcích jsou jen taková třešnička na dortu servírovaným panem Cecilem. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o chlapíkovi, který to z plantáže dotáhl přes domácího negra až ke komorníkovi v Bílém domě. Vždy dobře upravený, dbalý etikety, přesně takový, jakého ho chtějí bílí mít. A kolem něj zuří boje za rovnoprávnost, tak trochu se mu rozpadá rodina, protože starší syn se navzdory otcovu přání k onomu boji přidává. Film plyne rok za rokem, jedním prezidentským obdobím za druhým. Jasně, je to všechno takové zjednodušené, po povrchu klouzající jak vodoměrka po hladině, ale mně se na to i přesto moc dobře dívalo. Snad proto, že jsem neměl zrovna chuť na něco hutnějšího na toto téma, jelikož to už znám z jiných filmů a dokumentů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $116,632,095Tržby Celosvetovo $176,598,908Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrá dobová atmosféra a herecké výkony, daný prierez dekádami prezidentov zaujal, veru bohatý herecký ambasádel /60%/ ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek docela dobrej, pak už je to ale přecitlivělá strašně důležitě se tvářící ušlechtilá nuda, kde je zajímavé akorát to, kdo bude hrát další karikaturu prezidenta a jak jdou Forestovi oči šejdrem. Posledních 20 minut je pak vyloženě nesnesitelných a Whitakerovy slizičky při zvolení Obamy, kdy se teda ten černošskej rovnoprávní kruh uzavřel, jsem musel ocenit smíchem. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Louisiana. Film sa natáčal od 6. augusta 2012 do 7. októbra 2012. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama