Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (370)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Co na to říct, zase mě to bavilo no. Má to svou atmosféru, líbil se mi celý ten koncept výpravy po záhadném umrtí ruských turistů. Do scény, kdy se někam leze je to výborná atmosférická pecka, která je temná, ikdyž se vlastně nic neděje, ale přesto víte, že tam něco je. No co se týče filmu po scéně, kde se někam leze, jede film už rychle z kopce, protože scénaristovi asi dopsalo pero a tak něco nahonem vymysleli. Ikdyž jsem to pochopil, radost jsem z toho neměl. Je jasné, že herci jsou nesympatičtí atd. To neřešte. Vychutnejte si to prostředí a atmosféru. Jedno z těch povedenějších FF. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem se nedávno - asi jako poslední člověk na světě, jak jsem zjistil - dozvěděl o zániku Ďatlovovy výpravy, neuvěřitelně mě to nadchlo, a jakmile jsem zjistil, že existuje tento film, zatoužil jsem ho okamžitě vidět. Nízké hodnocení na ČSFD mě lehce odrazovalo, ale naštěstí jsem na ně nedal, a dobře jsem udělal! Vyjma lehce rozpačitého úvodu, kdy člověk zatím moc neví, co si o tom myslet, se to po pár minutách po přesunu děje do Ruska rozjede s netušenou silou, a vše co poté následuje nemá chybu. A během sledování - kdy jsem ani nedutal a nervózně se ošíval při sebemenším náznaku zvuku v mém okolí - jsem si uvědomil, že takhle vynervovaný jsem snad naposledy byl u filmů Pod zemí a Pád do tmy, které mi to trochu připomnělo. Překvapilo mě třeba, jak věrohodně to na mě celé působilo (mj. díky té ruštině), vyloženě mě nadchly lokace, a celkově mě to sebe vtáhlo neskutečně. Obsazení ve mně sice velké nadšení nevyvolalo, finální rozuzlení je hodně divočina, která nemusí sednout každému, a ten koncept found footage místy silně hapruje, ale celkově mě to nečekaně nadchlo a lehce se klepu ještě druhý den, když si na to vzpomenu. ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Kvalita found footage filmov nespočíva v kvalite jednotlivých zúčastnených filmových profesií (napr. debaty o herectve sú absolútne irelevantné), ale jedine vo vierohodnej prezentácii udalostí. Buď konštatujete, že sa tomu uveriť dá alebo nie. Tajomstvo Hory mŕtvych je najväčšia záhada 20. storočia, lebo jej okolnosti sú také šialené, že sú prakticky nevysvetliteľné ani kombináciou všetkých známych interpretačných pokusov (na tunguzskú záhadu sa aspoň dá reálne aplikovať nejaká zo známych teórií). Vzhľadom na uvedené šialené okolnosti je šialene vyzerajúca vizualizácia príbehu zo súčasnosti celkom akceptovateľná a (ne)príjemne strašidelná. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin a jeho pohled na legendu o devíti mrtvých studentech v ruském Uralu. Z daného tématu by se dala vytěžit atmosferická podívaná, ale Harlin vyplýtval všechny své zkušenosti v 90. letech a to co předvádí zde hraničí z filmy Uwe Bolla. Neskutečně debilní slátanina, která nevyděsí, ani nezabaví. Na dané téma spíše doporučuji dokument "Ruský Yetti", který má více atmosféry než tahle konina. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,077,000▐ Harlin je strašne mimo misu, tak suchá povrchná réžia, stavaná na banálnych zvukových lakačkách, bez štipky poriadnej atmosféry a záver je čísté počítačové zlo, človek by neveril že to natočil režisér film ako Cliffhanger či Smrtonosná pasca 2, toto je tak dobré akurát tak na amaterského začiatočníka /25%/ ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)

Reklama

Reklama