Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o umanutém poldovi, kterému nedělá problém překračovat zákon, aby dosáhl svého. Má to parádní automobilovou honičku, nahé sexy ženy, je to dost nepředvídatelné a hlavně totálně osmdesátkové s typickou synťákovou hudbou. Mladej Willem Dafoe je navíc výborný záporák a dokonce tam sroluje namakanýho černocha z Americkýho Ninji. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom má všetko (vrátane v záporných rolách typického prehrávania Willema Dafoea), každý detail (vrátane dejiska), v každom ohľade (napríklad osemdesiatkové postupy), svoje pevné miesto. Toto si Friedkin uhnietol výhradne podľa seba a je to poznať a je to radosť sledovať. Plnokrvný, diabolsky rafinovaný... diabolský výkon! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Friedkinův nemilosrdný (k divákovi i k postavám), testosteronem a elektropopem nabitý, nahotou ani násilím nešetřící neo-noir (velkoměsto, nevyzpytatelné ženy, cynický detektiv jednající na vlastní pěst) lze chápat jako hořký dovětek k Francouzské spojce. Největší ohrožení pořádku v Americe patřící yuppies nepředstavují drogy, ale padělané peníze; životní styl a metody hodných a zlých jsou srovnatelné a osmdesátkoví poldové mají sice stejně buldočí povahu jako Pepek Doyle, ale padouchy nestíhají primárně kvůli spravedlnosti, ale adrenalinu. Přemíra slastí, jež konzumní společnost nabízí, u nich způsobila otupělost, která je nutí hledat podněty extrémnějšího rázu. Riskantní hry se zločineckými esy jsou pro ně stejným adrenalinovým sportem jako bungee-jumping. Sledováni více dějových linií, preference odosobněných celků a fetišistický zájem o dobově příznačné fenomény (hudba, výtvarné umění, móda) svědčí o snaze nabídnout spíše portrét Zeitgeistu než jednotlivých postav, jejichž hledisko kamera přejímá pouze pro zesílení viscerálního efektu (honička, pohled oběti, na kterou míří zbraň). Kromě toho, že je tenhle dobrý-zlý film žánrově a vypravěčsky nekonvenční, ideové podloží americké společnosti 80. let z něj pochopíte líp než z libovolné učebnice dějepisu. 85% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Pořádný thriller má být napínavý a nepředvídatelný a tento opomíjený klenot obojí dovádí k dokonalosti. Elipticky vyprávěnou kriminálku vystavěnou mimo žánrová klišé a zažité struktury nesou především postavy. Obsesivně umanuté, nihilistické, politováníhodné a prospěchářské charaktery cíleně působí odtažitě, čímž podporují naprostou nevyzpytatelnost syrově realistického filmu, a současně fungují jako výmluvná kritika americké společnosti 80. let. Tuto rovinu podporuje i filmem prezentovaná zkažená podoba titulního města byznysu a rozkoše. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

co rict k filmu, ktery je v prvni polovine priserny a nesnesitelny, aby v druhe pulce zboril vsechna tradicni klise a stal se z nej nezapomenutelny zazitek? to live and die in l.a. je film pro vsechny, ktere uz nudi zabehnute postupy v akcnich filmech, s jednou z nejlepsich automobilovych honicek jako bonus. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Scéna, v ktorej Rick (Willem Dafoe) zjednáva cenu za objednávku s Jeffom (Steve James), sa podľa filmu odohráva vo Watts a tam sa v skutočnosti aj natáčala. Ulica, ktorou kráčajú, je vzdialená zhruba kilometer od slávnych Watts Towers. O pár scén neskôr sa Jeff vracia domov. Tento istý dom bol o 20 rokov neskôr použitý v televíznom seriáli O.C. California (2003–2007) ako párty dom v Long Beach. (Real Tom Hardy)
  • Hneď v úvode filmu mieri konvoj s prezidentom do Beverly Hilton Hotel. Keď po chvíli nasleduje scéna s teroristom na streche hotela, skutočne sa aj odohrávala/natáčala na streche tohto istého hotela. (Real Tom Hardy)
  • Legendárna automobilová naháňačka bola "inšpirovaná" situáciou, ktorá sa Friedkinovi stala v roku 1963. Keď sa vracal zo svadobnej oslavy, počas jazdy zaspal a o pár sekúnd sa prebudil v opačnom pruhu s prichádzajúcou premávkou oproti nemu. V poslednej chvíli strhol volant a zaradil sa do svojho pruhu. 20 rokov rozmýšľal, ako by toto mohol použiť vo filme. Keď sa pripravovali na jej natáčanie v tomto filme, Friedkin povedal Buddy Joe Hookerovi, ktorý bol koordinátor trikov, že ak z toho nakoniec bude lepšie naháňačka ako v jeho filme Francúzska spojka (1971), tak ju použijú a ak nebude, tak nie. Niektoré zdroje zase tvrdia, že Friedkin toto nepovedal. Údajne nechcel tú naháňačku prekonať, ale urobiť ju inak. Väčšinu času Petersen skutočne šoféroval a Pankowe panické reakcie boli reálne. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama