Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K nejúspěšnějším komediím francouzského režiséra Clauda Zidiho patří jeho film z roku 1984 Prohnilí. Byl odměněn nejen bouřlivým diváckým ohlasem, ale ocenila jej i kritika, a navíc se může pochlubit hned 3 Césary - za nejlepší film, režii a střih. Filmu dominuje jak osobnost Philippa Noireta, tak uličky a atmosféra pařížského Montmartru přeplněného všemi barvami pleti, drobnými přestupky proti zákonu i skutečnými zločiny. Ve svém rajónu si policista René vybudoval za dlouhá léta služby dokonalý systém, jak „vycházet“ se svými ovečkami i se svým platem. Jednoho dne však dostane mladého partnera, který se ohání zákonem a policejní etikou na každém kroku. René nechce ponechat nic náhodě a snaží se mladého policistu přivést na „správnou“ cestu všemi možnými prostředky. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Prohnilí až do morku kosti, korupce, jánabrachismus, drobná zlodějina, zneužití pravomovci veřejného činitele, a tak dále - pro morálku naší policie je to velmi nebezpečný film... Začátek geniální, konec trochu uhozenější, takže celkově za pět hvězdiček :) Perlička na závěr: Všiml si někdo, že si Claude Zidi pro scény při stravování vybral stejnou pařížskou restauraci jako ve filmu Zvíře s J.P.Belmondem? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Uvažoval som o 2-ke, ale nakoniec som sa priklonil k 3-ke, a to kvôli hercom (predovšetkým výborný Noiret) a kvôli veľmi dobrej hudbe. Inak sa mi film až tak nepáčil. Ak by som ho mal brať vážne, ako sa miestami tvári, tak mi vadia tie veľmi naivné dejové zvraty (ako z iného vesmíru). Ak si ale poviem, že to budem brať s nadsázkou a budem sa baviť, tak to až tak nefunguje, pretože vtipných situácií som tam našiel dosť málo. Inak ale príjemný film, na ktorý sa dobre pozerá. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku vtipná buddy krimi komédia založená na dvoch protikladných charakteroch. Postupom času ale film vážnie a k slovu sa dostáva nielen komediálny, ale predovšetkým charakterový typ herectva oboch hlavných protagonistov. V konečnom dôsledku boli Prehnití celkom smutným filmom o jednom stále "nad vecou" sa tváriacom starcovi, ale vnútri veľmi osamelom. Snáď by som mal menšiu výčitku smerom k príliš rýchlemu prerodu "žiak predstihol svojho učiteľa", ale to je skutočne asi tak všetko. Jedna z mála starších francúzskych komédií, ktoré ma dokážu pobaviť aj dnes. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Povedené rozvedení jedné z hlavních zkušeností kriminalistiky: Nejlepší polda je vždy ve skrytu zločincem. Nevěříte? A kdo to byl Vidocq -slavná postava francouzské historie? A jak skončí u Balzaka Vaultrin (viz závěrečná kapitola knihy Lesk a bída kurtizán)? Mimochodem - i sám Watson to tvrdí o Holmesovi! René je prostě ten sympatický most mezi podsvětím a spořádaným světem. A Francois je dobrým žákem, jen si to musí přiznat. Nejvíc mě však dostala Noiretova dikce a zabarvení hlasu. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

"Prohnilí" jsou nezapomenutelná hořká komedie, ze které asi čerpalo mnoho tvůrců, protože obdobné scény si vybavuji z novějších filmů. "Prohnilí" jsou vynikající filmařina, dobře odvedené řemeslo a působí i teď po letech neuvěřitelně svěže a elegantně. "Prohnilí" jsou klasika a to nejlepší z odpočinkových filmů, které znám. Na "Prohnilé" se kdykoliv znovu a rád podívám. Bravo, ať žijí Prohnilí (ale né Ti mezi námi) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Slovo „ripou“ („prohnilý“) pochází z argotu, tzv. verlan, což je jazyk předměstské mládeže, který spočívá ve zkracování slov a přehazování slabik. Ripou je správně pourris, a toto slovo se stalo trvalou součástí francouzštiny. (Locksley)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach vo francúzskom hlavnom meste Paríži. (dyfur)

Reklama

Reklama