Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle provedení se mi prostě nelíbilo. Louis de Funès je klasicky afektovaně teatrální a mě to k té postavě prostě nesedí. Je to pořád on, kdo chce být ve středu dění, kdo chce být nesmírně zajímavý a zábavný, ale to jeho herectví je v tomhle případě prostě otravné. Ta hra je sama o sobě dobrá, ale na tomhle zpracování mě nadchly hlavně kresby Alberta Uderza. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak Jean Girault, tak i Louis de Funès se nacházeli na sklonku svých kariér a životů. Oba spolupracovali hojně a režisér 4 ze svých 5 posledních filmů natočil se slavným komikem. Bohužel ani jediný moc úspěšný nebyl. Přeci jen závěr Četníků, Zelňačka a Lakomec nezastihli ani jednoho v nejlepší formě. A to přesto, že tady Funès opět řádí jako za mlada. Jenže tvůrci to pojali zajímavě, když postavy promlouvají k divákovi jako na divadle. Čeští diváci navíc měli tu smůlu, že dabing nezachytil u tohoto filmu Františka Filipovského, ale Jiřího Krampola. A i když se snažil, a není možné mu mít něco za zlé, protože dabovat geniálního herce po geniálním dabérovi je skoro nemožné, nestíhal a můj zážitek tím byl poznamenán. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Louis DeFunés hraje krále hamižných choleriků Harpagona, Michel Galabru jeho sluhu Jakuba a Claude Gensacová dohazovačku Frosinu. Zdánlivě všechno, jak má být, že? Jenže na posledních třech Louisových filmech je vážně znát, jak překračuje vlastní fyzické možnosti a zatímco v Zelňačcce to odpovídalo figuře a o Četníku a četnicích se nesluší mluvit, Lakomec by byl býval mnohem lepší, kdyby byl natočen o deset let dřív. Člověku se skoro chce zařvat: "Už ho nechte, ať si sedne!" a to není ta správná reakce, jakou by měl ten starý skrblík vzbuzovat. Myslím, že ani zachování fragmentů veršovaného textu a všechny ty výmysly kolem (Uderzovy kresby, text hry na stěnách atd.) nejsou dohromady k ničemu. Tak už ho vážně nechte sednout. 50% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pan Funés je dokonalý. To s naším dabingem to bylo špatné. Nemyslím hlas, ale ty chyby ve výslovnosti, děs. Nebylo jich naštěstí moc. Na hlas je třeba si zvyknout, zpočátku se i zdálo, že nemá pořádnou intonaci. Režie celého filmu také nic moc. Mně totiž vadilo to kecání na kameru. To nesnáším. Ale zase na druhou stranu, obléci pana Funese do pavích per a dát mu k tomu ty brýle, to byl nápad k nezaplacení. Nu, po začátku filmu sem postupně přichází stará herecká elita Francie, jako Michel Galabru nebo Funesova filmová manželka Claude Gensac. V mini rolích je pak zde četnický kolega Tricard, tedy Guy Grosso, a další četník Merlicot Michel Modo. Ale ani ti nejsou sami, jsou zde prostě samé známé obličeje. Snímek nakonec hodnotím hodně pozitivně, takže dávám sedmdesát procent. *** A PŮL ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Louis de Funés je v tomto filme úplne dokonalý "Lakomec". Nezabudnuteľným spôsobom tu stvárnil známu komickú, klasicistickú postavu. Starý, vypočítavý, majetkom posadnutý Harpagon je v jeho podaní perfektný. Román, ktorý poslúžil ako predloha pre tento snímok, napísal v roku 1668 slávny, francúzsky spisovateľ, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov svetového, literárneho klasicizmu, Moliére (vlastným menom Jean Babtiste Poquelin). Od tej doby sa toto dielo dočkalo mnohých divadelných a aj filmových spracovaní. Z tých filmových je toto, z roku 1980, asi to najlepšie. "L´Avare" *** ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu je možné během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valerem (Hervé Bellon) spatřit v pozadí malbu na zdi, která odkazuje na Moliérovu knižní předlohu "L' Avare". (LaserJet)

Reklama

Reklama