Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Woyczek 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla dost rozvláčněná a ani nebyla tak vtipná, ale jak se děj rozjel a zvláště finále u soudu bylo k popukání. Skvělé nápady s koňmi a texty na zdech, past na noze i občasná změna prostředí (ať už divadelní jeviště, nebo syn za mřížemi) spolu s Funesovým uměním ovšem nemohou vyvážit rozvláčněnost - chtělo by to tak o dvacet minut méně. 70% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak Jean Girault, tak i Louis de Funès se nacházeli na sklonku svých kariér a životů. Oba spolupracovali hojně a režisér 4 ze svých 5 posledních filmů natočil se slavným komikem. Bohužel ani jediný moc úspěšný nebyl. Přeci jen závěr Četníků, Zelňačka a Lakomec nezastihli ani jednoho v nejlepší formě. A to přesto, že tady Funès opět řádí jako za mlada. Jenže tvůrci to pojali zajímavě, když postavy promlouvají k divákovi jako na divadle. Čeští diváci navíc měli tu smůlu, že dabing nezachytil u tohoto filmu Františka Filipovského, ale Jiřího Krampola. A i když se snažil, a není možné mu mít něco za zlé, protože dabovat geniálního herce po geniálním dabérovi je skoro nemožné, nestíhal a můj zážitek tím byl poznamenán. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Louis DeFunés hraje krále hamižných choleriků Harpagona, Michel Galabru jeho sluhu Jakuba a Claude Gensacová dohazovačku Frosinu. Zdánlivě všechno, jak má být, že? Jenže na posledních třech Louisových filmech je vážně znát, jak překračuje vlastní fyzické možnosti a zatímco v Zelňačcce to odpovídalo figuře a o Četníku a četnicích se nesluší mluvit, Lakomec by byl býval mnohem lepší, kdyby byl natočen o deset let dřív. Člověku se skoro chce zařvat: "Už ho nechte, ať si sedne!" a to není ta správná reakce, jakou by měl ten starý skrblík vzbuzovat. Myslím, že ani zachování fragmentů veršovaného textu a všechny ty výmysly kolem (Uderzovy kresby, text hry na stěnách atd.) nejsou dohromady k ničemu. Tak už ho vážně nechte sednout. 50% ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nejznámější dílo klasicisty Molièra v hlavní roli s Louisem de Funèsem, který jako vždy kraluje celému filmu, a s plejádou dalších velice známých a kvalitních francouzských herců. Jinak si Jean Girault s Funésem dost vyhráli s detaily a alegorickými hrátkami s prostředím, které tak dostatečně nápaditým způsobem oživují občas strnulé klasicistní drama. Slabší 4* ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hra ´Lakomec´ je klasická komedie o pěti dějstvích od francouzského spisovatele a dramatika Moliéra a pojednává o šedesátiletém Harpagonovi coby vdovci, lichváři a necitelném lakomci, který je pro peníze schopen obětovat naprosto vše. Rodinu, děti i lásku. Hra je to tak výjimečná, že se na divadelních prknech hraje takřka neustále. Louis de Funès měl dlouho sen si Harpagona zahrát a  roce 1980 se mu to splnilo. Vznikl snímek, kde se setkal s hereckými kolegy a kolegyní, se kterými velice často spolupracoval a kde hlavní roli pojal zcela po svém. Dokonce se podílel i na režii. Takže Funèsův typický cholerický charakter se nevyhnul ani této role. Avšak ničemu to nevadí. Ba naopak. Hra byla zajímavě oživena a tak i zde je důvodů se zasmát více než dost. Atmosféra příběhu je zachována dle hry samotné. Přednes ostatních herců skutečně jakoby vypadl z divadelních prken. Moliére touto hrou zesměšňuje maloměšťáctví a i přes Funèsovo komické pojetí toho bylo zachováno. Snímek tedy pobaví a divácky vkusně přiblíží hru jako takovou. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)
  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)
  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno