Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

adam_olesnan 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale ten dabing je hrozný, priam iritujúci. Nedá sa na to pozerať. Hneď po prvom vstupe de Funesa som to vypol... Taktiež Dobrodružstvo Rabína Jakoba..., no František Filipovský bol len jeden. Škoda, Louis de Funes je jeden z mojich najobľúbenejších hercov, takéto filmy si zaslúžia byť nadabované dôstojnejšie. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pan Funés je dokonalý. To s naším dabingem to bylo špatné. Nemyslím hlas, ale ty chyby ve výslovnosti, děs. Nebylo jich naštěstí moc. Na hlas je třeba si zvyknout, zpočátku se i zdálo, že nemá pořádnou intonaci. Režie celého filmu také nic moc. Mně totiž vadilo to kecání na kameru. To nesnáším. Ale zase na druhou stranu, obléci pana Funese do pavích per a dát mu k tomu ty brýle, to byl nápad k nezaplacení. Nu, po začátku filmu sem postupně přichází stará herecká elita Francie, jako Michel Galabru nebo Funesova filmová manželka Claude Gensac. V mini rolích je pak zde četnický kolega Tricard, tedy Guy Grosso, a další četník Merlicot Michel Modo. Ale ani ti nejsou sami, jsou zde prostě samé známé obličeje. Snímek nakonec hodnotím hodně pozitivně, takže dávám sedmdesát procent. *** A PŮL ()

Reklama

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Ak by som šiel do toho s tým, že si idem pozrieť záznam z divadelnej hry, možno by som dal lepšie hodnotenie, ale je to film s Funesom, kde hrá celá plejáda hercov zo Žandárov. Ako som sa dozvedel z bonusov na DVD, Funes pristupoval k Molierovmu Lakomcovi s až posvätnou úctou a nechcel robiť nejaké vážnejšie zásahy do textu. Možno to bol ten problém. Nechať to na niekom, kto by to upravil tak, aby to nebolo až také rozťahané a rozvláčne. Lebo to bol ten problém. Nie že by Funes nehral ako o dušu a jeho lakomec nebol výborný, ale práve tá uťahanosť a až divadelná rýpavosť v dialógoch z toho spravilo jemne povedané tak trochu utrpenie. Keď som to videl prvýkrát, bol som decko, už vtedy mi to pripadalo ako divné a nudné, nechytilo ma to, vlastne som si z toho pamätal prd, teraz som si na to sadol a pozrel. Nedostalo sa mi to pod kožu. A ten Krampolov dabing som po čase vypol. Snažil sa, ale radšej som prešiel k originálu s titulkami. Toto som pri iných DVD urobil iba zo zvedavosti, ale tak čo už. Filipovského nikto nenahradí. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hra ´Lakomec´ je klasická komedie o pěti dějstvích od francouzského spisovatele a dramatika Moliéra a pojednává o šedesátiletém Harpagonovi coby vdovci, lichváři a necitelném lakomci, který je pro peníze schopen obětovat naprosto vše. Rodinu, děti i lásku. Hra je to tak výjimečná, že se na divadelních prknech hraje takřka neustále. Louis de Funès měl dlouho sen si Harpagona zahrát a  roce 1980 se mu to splnilo. Vznikl snímek, kde se setkal s hereckými kolegy a kolegyní, se kterými velice často spolupracoval a kde hlavní roli pojal zcela po svém. Dokonce se podílel i na režii. Takže Funèsův typický cholerický charakter se nevyhnul ani této role. Avšak ničemu to nevadí. Ba naopak. Hra byla zajímavě oživena a tak i zde je důvodů se zasmát více než dost. Atmosféra příběhu je zachována dle hry samotné. Přednes ostatních herců skutečně jakoby vypadl z divadelních prken. Moliére touto hrou zesměšňuje maloměšťáctví a i přes Funèsovo komické pojetí toho bylo zachováno. Snímek tedy pobaví a divácky vkusně přiblíží hru jako takovou. ()

Carbo 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto filmu je převzetí stylu komedie z Molierova pera. Rozhovory vedené pomocí dlouhých monologů které jsou často hnány do extrému není nic moc zábavného pro běžného diváka. Nemůžu ovšem popřít, že se mi některé scény líbily(výběr peněz při mši, trhání vlasů). Kdyby se ponechal námět a nechala se volná forma mohlo to být lepší. Pokud srovnávám způsob adaptace Funesova Lakomce s jinou adaptací divadelní hry například s Cyranem z Bergeracu zahraným Depardiem, tak je pro mne příjemnější a zábavnější druhý způsob. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno