Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Belbo 

všechny recenze uživatele

"Sklizeň byla loni lepší."/"Ale letos, když byla sklizeň mizerná, měly by daně vynést o to víc." "Ale done Saluste, u nás je teď náramná bída."/ "No správně. Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." "Proč mě nepozdravíte? Vy máte jásat!"/ "Ať žije don Salusto(sklesle)."/ "Ať žije váš dobrodinec... Ať žije přítel chudiny... Sláva. Sláva. No dobrý, to stačí." Podej mi ruku. ÓÓ to je úžasné. Nejsi krásný, ano je krásná. Nemáš ani vindru, ona má všecko. Ty si idiot, ano taky. Je ti souzena královna." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." A to se cestou k němu ještě musí zdanit u dona Sallusta, to dá rozum. Ministři financí jsou zkrátka všichni stejní a proto volte mě. Já bych byl úplně jiný. Já bych si odklonil jen jedno procento státního rozpočtu na nutné výdaje. Možná by to později narostlo, ale pořád bych byl nejlevnější ministr financí od dob falešného Sametu. Ale zpět k donu Sallustovi, protože ten je fantasticky intrikánský, lakomý, vtipný a jakoby vypadl z oka jednomu malému vzteklému francouzskému herci, který mě baví snad ve všech svých filmech. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vedle Oskara a prvního Četníka nejlepší Funèsova komedie – a na tom trvám. Kromě jeho neuvěřitelného temperamentu je tu kanonáda hlášek („A nyní, Blasi, mi lichoť!“), skečů (je libo budíček v podobě cinkání zlaťáků?), historických kulis a kostýmů (ty klobouky, ty límce, ty krinolíny, ty bambulky!) a perfektního castingu (král je sexy, královna krásná a ta baba je vážně děsná baba) je tu především skvěle hrající, tančící i zpívající Yves Montand a naprosto geniální soundtrack Michela Polnareffa. 10/10 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Gérarde, napiš mi roli opravdových sviňáka..." řekl Louis. Podařilo se. Louis je zlý, ironický a na vrcholu své kariéry. No a kdyby hrál Blase Bourvil...byl by to film, servírovaný na stříbrném podnose pro opravdové filmové fajnšmekry. Ale i tak to není vůbec špatné! Řečeno slovy jiného uživatele CSFD...nejoblíbenější film mé máti s Funésem! :-) Jen škoda, že nebyl natočen Krokodýl... TY NEJSEŠ KRÁSNEJ, ONA JE KRÁSNÁ, TY NEMÁŠ ANI VINDRU, ONA MÁ VŠECHNO, TY JSI IDIOT, VONA TAKY, JE TI SOUZENA...KRÁLOVNA! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jemný průsečík mezi dobrodružnou romantikou ala Angelika a de Funésovými bláznivinami. Funés zde hraje ministra, který přijde o všechno a tak intrikuje jako ďas, aby vše získal zpět. Jeho scény jsou geniální, navíc má film slušnou výpravu a pár pěkných dobrodružných scén (býci, útěk z otroctví). Bohužel to shazuje Yves Montand, který jako lidový sluha je solidní, ale roli milovníka ve svých 50 letech neuhraje ani omylem. A je to na můj vkus trošku moc dlouhé. Závěr je ovšem geniální :-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Díky úspěchům předešlých Ouryho snímků měl film obrovský rozpočet dvaceti milionů franků, který dokázal zajistit bohatou výpravu. (Komiks)

Reklama

Reklama