Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících komedií s nesmrtelným komikem Louisem de Funèsem, který tentokráte exceluje v historické roli ministra Dona Sallusta, kterou zvládl s bravurou jemu vlastní. Za zmínku určitě stojí i Yves Montand, který hraje sluhu Blase, ale samozřejmě je až ten druhý v pořadí, neboť Louis byl vždy number 1 :). Gérard Oury, jeden z velikánů francouzské režii, natočil v 60. a 70. letech spoustu kultovních komedií, na které nedám dopustit a vždy když je dávají v televizi, tak si je nikdy nenechám ujít. Obrovská škoda, že takovouhle komedii už v dnešní době nikdo nenatočí :-(((((( ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem knižní „předlohu“ nečetl, takže netuším, zda je tento film poctou pro Victora Huga nebo jestli ten ubožák malý dodnes rotuje v hrobě :). Každopádně jedna z nejlepších komedií mistra Louis de Funése, srovnávat jeho zákeřného a žlučovitého ministra z přelomu 16. a 17. století s naší současnou politickou garniturou je jako srovnávat indické diamanty s pastelkami pro prvňáčky. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Obdržel jste můj anonymní dopis?" Nebezpečné vztahy ve Španělích. :-) Až na to, že don Sallusto spřádá tak rafinovanou tapiserii intrik, že markýza de Merteuil je proti němu jen ubohá drbna. Pošetilost mocných je podle mě nejlepším filmem jak Louise DeFunés, tak i Gérarda Ouryho, jehož všechny filmy jsou nabité dějem a gagy, ale trochu stylem pejska a kočičky. V Pošetilosti je to ale jedinečná jednota stylu, příběhu i jeho provedení. A ta HUDBA!!! 100% ()

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

- „Vypracoval jsem plán jak odtud prchnout. Vrátíme se do Madridu. Připravíme spiknutí. Král pak zapudí královnu, baba se provdá za papouška, Caesar se stane králem, já si ho vezmu a budu královnou, ha!“ – „Hó, hó poslyšte Salluste chvílemi, chvílemi nemate se vám to tak trochu v hlavě? Víte co myslím?“ Jedna z nejlepších komedií od Funèse. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejúchvatnějších a nejzábavnějších komedií, která nádherně zesměš'nuje intriky mocných, kteří vládnou obyčejným lidem. A i když je to zasazeno do historického Španělska, rozhodně neztratilo nic na svojí aktuálnosti. Nejprohnanější intrikán je ministr financí Don Salluste de Bazan (vynikající Louis de Funés, který si krásně užívá své moci), který je nádherně chamtivý a nebojí se rozhodně žádného podrazu, ani úskoku, ani věrolomnosti, pokud není po jeho. Sám se stává obětí intrik a tak zaútočí přímo na španělského krále (Alberto de Nendoza) prostřednictvím nápadníka pro královnu (půvabně naivní Karin Schubert). A protože nechce Sallustovi pomoci jeho synovec Don Cesar (Gabriele Tinti), musí vše řešit přes svého sluhu Blaze (dobrý Yves Montand), který se dostane na Sallustovo místo a do královny je zamilován. Neintrikuje jen Sallusto, ale i ostatní španělští grandi (Don Jaime de Mora y Aragón, Eduardo Fajardo, Antonio Pica, či Joaquín Solis) a tak o intrikánské i skutečné souboje není nouze. A do toho ještě Dona Juana (Alice Sapritch), která uhání Blazeho a doufá, že s ním přišla o panictví. Vskutku nádherné zesměšnění mocných, kteří touží jen po majetku a moci a Sallusto je nakonec ochoten se stát i královnou. A i s klášterně upjatým a vznešeným palácem Estoril. Zkrátka vynikající zábava, která nekončí ani v otroctví. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)
  • Ve slavné striptýzové scéně byla herečka Alice Sapritch (Dona Juana) nahrazená dublérkou (profesionální striptérkou Sophií Palladium), v okamžiku, kdy měla předvést své svůdné pozadí. Pozornější diváci si mohou všimnout nepatrné změny výšky postavy herečky na postavu dublérky. (Aelita)

Reklama

Reklama