Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Belbo 

všechny recenze uživatele

"Sklizeň byla loni lepší."/"Ale letos, když byla sklizeň mizerná, měly by daně vynést o to víc." "Ale done Saluste, u nás je teď náramná bída."/ "No správně. Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." "Proč mě nepozdravíte? Vy máte jásat!"/ "Ať žije don Salusto(sklesle)."/ "Ať žije váš dobrodinec... Ať žije přítel chudiny... Sláva. Sláva. No dobrý, to stačí." Podej mi ruku. ÓÓ to je úžasné. Nejsi krásný, ano je krásná. Nemáš ani vindru, ona má všecko. Ty si idiot, ano taky. Je ti souzena královna." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès v španielskom rytierskom westerne je zvláštna kombinácia. Naviac, keď namiesto svojho klasického nervózneho sympatického blázna hraje chamtivého a márnivého nesympatického výbercu daní, tak táto kombináciu u mňa veľmi nefunguje. Zafungovalo iba niekoľko malých vtipov ako umývanie uší alebo slovných prestrelok, ale nebolo to na popukanie. ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších Funésovek ( i když já je mám všechny tak ráda, tak to bude možná určitě ještě u nějaké napsáno:). Louis je tady na vrcholu a celý film se nezastaví. Srší hláškami, jedna grimasa střídá druhou a já se skvěle bavím. Navíc parťákem je mu v tomto filmu můj veleoblíbený Yves, který je tu také skvělý. Nejvíc se mi líbí ty jeho obličeje, když ho uhání doňa Juana (nejlepší striptýzová scéna) a taky jak je zamilovaný do královny - němky. Právem oblíbená komedie, navíc s krásnou hudbou Michela Polnareffa... A co když se mě zeptají co jsem viděl v Americe? Američany!...Nejsi krásný, vona je krásná, ty nemáš ani vindru, vona má všecko, ty si idiot, vona taky, je ti souzena... královna! - Prostě Bravo! Má oblíbená melodie http://www.youtube.com/watch?v=wZSE1hx8Kz4, má oblíbená scéna - http://www.youtube.com/watch?v=IxsbQ2U0bq4 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem knižní „předlohu“ nečetl, takže netuším, zda je tento film poctou pro Victora Huga nebo jestli ten ubožák malý dodnes rotuje v hrobě :). Každopádně jedna z nejlepších komedií mistra Louis de Funése, srovnávat jeho zákeřného a žlučovitého ministra z přelomu 16. a 17. století s naší současnou politickou garniturou je jako srovnávat indické diamanty s pastelkami pro prvňáčky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. prosince 1971 v Paříži. (Varan)
  • Dvorské kostýmy byly výrazně inspirovány obrazy španělského malíře Diega Velázqueze. (Jezinka)

Reklama

Reklama