Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Perfektní humor Louise de Funèse. Obzvláště mě baví všechny ty jeho nepovedené akce, kterými vždycky pozmění děj tak, aby to diváka pobavilo. Nejvtipnějšími scénkami shledávám především když se Louis převlékl do zeleného munduru a šel do průvodu, kde jeho přičiněním odmaskoval hned několik zrádců a nebo scéna kde nesmyslně kviká a ukazuje gesty a hledá místo kudy by utekl :-D. Moc se mi líbí jeho herectví - tak osobité snad nemá nikdo. Všechny jeho filmy sleduji výhradně v češtině (i když uznávám originální znění) přestože dabing mnohdy nesedí, jelikož hlas Františka Filipovského je nezaměnitelný. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tohle je dámy a pánové oddychový film přesně podle mého gusta. Historická komedie, kde je vše dovedeno k dokonalosti. Ať už rozverný příběh, humorné dialogy či skvělá (westernová) hudba a výprava - vše přesně sedí. Jeden z prvních filmů, jenž jsem kdysi s Funésem viděl a snímek, který začal utvářet můj divácký návyk na francouzské komedie, které dodnes považuji za nejlepší na světě. Scéna s papouškem Kakadu mě pokaždé rozesměje. Parádní klasika. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková lehoulince nadprůměrná Funèsovka. Nechybí svižné tempo ani naprosto bláznivý děj, který mě bohužel moc nebavil. Louis si roli chamtivého Dona Sallustea evidentně vychutnává. Přesto se nejedná o humor přesně podle mého gusta. Několik momentek ovšem okouzlilo i mě. Rozhodně není na škodu si nějakou tu Funèsovku občas pustit. Pokud však budete vybírat, tak doporučuji sáhnout spíše po jiné. Tahle je vhodná opravdu pouze pro ty největší z největších fajnšmekrů. Pokud Funèse platonicky nemilujete, tak budete nejspíš zklamáni. Slabé 2 *. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď v posledných rokoch vidím filmy s Funésom, Richardom alebo Bourvilom dostavuje sa u mňa pocit trápnosti a zahanbenia, že som sa kedysi dokázal celkom dobre baviť na niečom takom. Nie je to tým, že by som na staré kolená stratil vzťah k humoru. Skôr tým, že v rastúcej konkurencii som stratil vzťah k tomuto prvoplánovému humoru. Rozmary mocných som ešte nevidel a v kútiku duše som dúfal, že sa snáď stane zázrak a tých 81 % bude odôvodnených. Zázrak sa nestal, dve hviezdičky sú prejavom môjho dobráctva a nedopozeraný film znakom toho, že si vážim čas, ktorý neúprosne ukrajuje z môjho života. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Herečka Karin Schubert (královna La Reine) se po natočení této komedie nedokázala jako herečka prosadit a po několika herecky neúspěšných letech zakotvila v pornografickém průmyslu (Wishkah)
  • Díky úspěchům předešlých Ouryho snímků měl film obrovský rozpočet dvaceti milionů franků, který dokázal zajistit bohatou výpravu. (Komiks)
  • Dvorské kostýmy byly výrazně inspirovány obrazy španělského malíře Diega Velázqueze. (Jezinka)

Reklama

Reklama