Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Obdržel jste můj anonymní dopis?" Nebezpečné vztahy ve Španělích. :-) Až na to, že don Sallusto spřádá tak rafinovanou tapiserii intrik, že markýza de Merteuil je proti němu jen ubohá drbna. Pošetilost mocných je podle mě nejlepším filmem jak Louise DeFunés, tak i Gérarda Ouryho, jehož všechny filmy jsou nabité dějem a gagy, ale trochu stylem pejska a kočičky. V Pošetilosti je to ale jedinečná jednota stylu, příběhu i jeho provedení. A ta HUDBA!!! 100% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes je ďábel, ať už hraje cokoliv a nemusí přitom jen stavět do latě četníky, i když ti to samozřejmě potřebovali jako sůl. Tady se díky své vychytralosti pokusil rozvrátit španělský trůn. Málem se mu to i povedlo, kdyby neměl ještě chytřejšího sluhu, kterého hrál výborně Yves Montand. Ten málem Funese svým hereckým výkonem převálcoval. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Funés. Mám tyhle šmejdovské postavy prostě rád a intrikánem Sallustova ražení jsem si vždycky přál být. Louis je v Pošetilosti mocných na vrcholu svých tvůrčích sil a je to znát. V Montandovi navíc našel dokonalého partnera, a tak je třeba se připravit na hodně, hodně crazy humor, který se řítí rychlostí sto sedmdesáti fórů za hodinu. Navíc se Pošetilost mocných může chlubit i skvělou výpravou a dokonalou, chvílemi téměř westernovou hudbou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès v španielskom rytierskom westerne je zvláštna kombinácia. Naviac, keď namiesto svojho klasického nervózneho sympatického blázna hraje chamtivého a márnivého nesympatického výbercu daní, tak táto kombináciu u mňa veľmi nefunguje. Zafungovalo iba niekoľko malých vtipov ako umývanie uší alebo slovných prestrelok, ale nebolo to na popukanie. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • Po smrti Bourvila, původně zvažovaného pro roli sluhy Blazeho, bylo rozhodnuto o angažování Yvese Montanda, dosud známého spíše z dramatických rolí. O této volbě nebyl zcela přesvědčen Louis de Funès (Don Salluste de Bazan), ale vzhledem k vynaloženým prostředkům v přípravném procesu nakonec k natáčení s Montandem svolil. Další problém bylo Montandovo levicové přesvědčení a nenávisti k autoritářskému režimu generála Franca, které ohrožovalo natáčení ve španělských exteriérech. I to se podařilo překonat a natáčení nakonec začalo v dubnu 1971. (argenson)

Reklama

Reklama