Reklama

Reklama

Diana, princezna z Walesu (1961–1997) byla patrně nejznámější, zcela jistě však nejfotografovanější ženou dvacátého století. Její předčasná smrt po autonehodě v Paříži na konci srpna 1997 šokovala celý svět. Film režiséra Olivera Hirschbiegela zachycuje poslední dva roky života této výjimečné ženy (ve filmu ji představuje Naomi Wattsová), která už v té době žije v odloučení od manžela, prince Charlese. Při jedné návštěvě v nemocnici se Diana seznámí s kardiochirurgem pákistánského původu Hasnatem Khanem (Naveen Andrews), který ji okamžitě zaujme svým klidem a profesionalitou. Překonat „stavovské rozdíly“ není pro lékaře ani princeznu až takový problém. Horší jsou překážky, které přijdou poté, co se z obou stanou milenci. Jakou může mít jejich vztah budoucnost? Diana je v hledáčku bulvárních novinářů, kteří sledují každý její krok – a tudíž i každý krok jejího partnera. Případné manželství s ní by tedy pro Hasnata znamenalo opustit lékařské poslání. Jeho muslimská rodina je ostatně proti sňatku s rozvedenou křesťankou… (Česká televize)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (213)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Pomalý a detailní záběr na tvář slavné a všemi milované ženy. Její úsměv není ovšem znakem radosti nebo snad štěstí, ale je pouze maskou, která zakrývá všechny ty špatné zážitky, pochybnosti či čirý zmatek myšlenek. Diana byla a vždy bude jednou z nejvýraznějších osob historie Velké Británie. Jistě, že jsem očekávala něco jiného, ale zklamání není natolik patrné, jak by tomu odpovídalo průměrné hodnocení, které tento film dostal. Chyběli mi tam William, Harry a Charles (ne že bych ho měla nějak v oblibě). Snímek se celou dobu držel pouze na emocionálním rozpoložení hlavní postavy Diany a nenabídl ani trochu náhled do jejího rodinného života. Udělala toho hodně dobrého a hlavně ta charitativní činnost z ní udělala ikonu s dobrým srdcem, která ráda rozdávala porozumění, radost a lásku. Naomi Watts v hlavní roli byla nepřekonatelná a stejně k nerozeznání jako skoro v každém filmu. Na tento snímek jsem se hodně načekala a musím říct, že Oliver Hirschbiegel odvedl skvělou práci. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na téma ze života princezny Diany bylo natočeno hodně filmů již za jejího života. Nepamatuji si žádný dobrý. Ale budiž, tabloidy bylo nutné něčím ilustrovat. Nicméně ani tento tento nový biopic není o nic lepší, pouze zapadá do linky těch nových trendů, kdy se vypráví například o jednom týdnu ze života Monroe. Grace toto ještě poměrně ustála, Diana již nikoli. Nač její jméno plýtvat na romanci o rozvedené křesťance a pákistánském chirurgovi, kterému matka nedala požehnání? ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Princezna Diana si zasloužila rozhodně lepší zpracování. Tenhle film mi přijde jako výsměch. Jako malá jsem Dianu obdivovala a psala jsem na ni plno literárních prací do školy, jelikož i pro mě byla "princeznou lidských srdcí", přečetla jsem plno jejích životopisů, viděla plno rozhovorů a já už ani nevím co všechno a proto jsem se bála tohohle filmu. Věděla jsem, že vzít si na starost natočení filmu o ženě, kterou miloval téměř celý svět - je náročné a proto jsem se bála toho, jak to dopadne. A pro mě a pro mnoho dalších lidí to dopadlo opravdu strašně :( Je Naomi Watts opravdu tak příšerná herečka? Nejsem si vůbec jistá ale Dianu jsem ji nevěřila. Do přízvuku se nutila, její výrazy a úšklebky ve tváři a kývání hlavou mě po chvíli začalo lízt na nervy a prostě byla pro mě neskutečně umělá. Prostě strohá a fakt příšerná. Za to Naveen Andrews byl tak přirozený a pomalu jsem se těšila na záběry pouze s ním. Tohle je podle mě děsný počin a je mi jen líto, že památka tak významné ženy dopadla takhle. Jediné plus pro mě byly tiché momenty, které má film krásné a nahrazení hudby za důležité dialogy, kterých je ve filmu opravdu pomálu. Co jediné mohu vyzdvihnout je závěr filmu, kdy posledních pár minut jsou nejkrásnější, jaké mohly být... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Vo svojej úrovni je film vlastne dokonalý. Žiadna gradácia ani tendencia vybudovať si vzťah k postavám. Princezná sa zamiluje do kardiochirurga, za ktorým táto ľudomilná celebrita ešte dolieza, pričom on sa prevažne tvári ako stratené šteňa. Z jej angažovania v boji proti násiliu tu vidíme scénu výletu do Angoly, kde rieši nebezpečenstvo nášľapných mín, a tým to končí. Inak je celý dej o milostnom trojuholníku, kde tretím hráčom, neodbytným obdivovateľom, je svet fotoaparátov. Nefunkčnej atmosfére nedokážu vdýchnuť život ani šansóny či jazz. Už chýba iba zvučka Hallmarku. Tam by film zapadol perfektne. Ale nebudem hodnotiť v rámci žánru, ktorý ani neexistuje. Hlavne keď ide o nedostatočne spracovaný portrét veľkej osobnosti. Hviezdičky len za Naomi Watts a jej imitáciu Diany. Aj by som k nej napísal viac, len neviem, či pohyby ofinou patria pod gestikuláciu alebo mimiku. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Když Lennon vrátil královně Řád britského impéria zabalený v umaštěném papíru, upadl za tuto urážku v nemilost a skončil na dlouhá léta ve vyhnanství. A to je bez debat největší ikonou popkultury druhé poloviny minulého stolení. Nikdo z tvůrců filmu není ani zdaleka tak významný jako tento Beatle. Nelze se tedy divit poddaným jejího veličenstva, že natočili film nekonfliktní a že se v něm královna neobjeví a pro jistotu ani žádný jiný Windsor. Jako životopisný film bych to moc nebral, spíše jako letní romanci, potom není důvod si stěžovat, že Naomi Watts není podobná té nejznámější whistleblowerce. Jistí to německý režisér. 70%. Produkce: Ecosse Films ()

Galerie (130)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení probíhalo po dobu 9 týdnů, a to v Chorvatsku, Londýně, Pákistánu a Mozambiku. (jenik71)
  • Naomi Watts cvičila šesť týždňov iba Dianin hlas, ďalšie týždne potom intenzívne študovala všetky zábery a dôležité televízne rozhovory, aby zachytila pohyby tváre, gestá a reč tela. Zásadné pre vystihnutie Diany boli podľa herečky oči. „Na jej očiach bolo niečo zvláštne. Vedeli sa meniť z veľmi plachých a zraniteľných očí na oči plné sily s takpovediac konfrontačným pohľadom," opísala herečka. (Zdroj: Bonton)

Reklama

Reklama