Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (389)

Šandík 

všechny recenze uživatele

I po více než padesáti letech překvapivě svěží film, který navzdory své délce výborně odsýpá, je neskutečně vtipný a zároveň mile civilní. Duo Bourvil - Funés je naprosto bezchybné a i ostatní herci hrají jak o život. Velký flám tak hodnotím výš než například "Fantomase" či "četníky", u nichž se humor místy stává poněkud násilným. Sympatická je i snaha pracovat pokud možno s historickými reáliemi, byť právě v téhle věci lze i leccos vytknout. Především, útěk do vichistické Francie rozhodně neznamenal svobodu, neboť šlo o podobný vazalský stát, jakým bylo například tehdejší klerofašistické Slovensko. Ve skutečnosti by nacistům nemohlo nic zabránit v tom, aby v pronásledování bez uzardění pokračovali... Celkový dojem: 85% ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Francouzi se velice dobře baví na podobných komediích. Jak jinak si vysvětlit úspěch Sedmé roty, Stepující stonožky či seriálu Haló haló?! I v této taškařici jde o to, jak proklouznout Němcům pod nosem, je tu záměna uniforem, žertíky s jídlem ... prostě všechno, co k tomuto žánru patří. Myslím si, že film má tak vysoké hodnocení, protože je první v řadě, jinak jde spíše o průměrnou zábavu s dobrým obsazením. ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Banda okolo Funése je naprosto dokonalá, frantíci jsou na tyto staré komedie opravdu experti, dlouho jsem se tak nenasmál a nebylo tam zapotřebí ani trapných gagů nebo litrů tělních tekutin apod. jak už je to u těch dnešních komedií made by USA zvykem. Naprosto originální film o záchraně britských pilotů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přídavné jméno VELKÝ v názvu filmu je doslova a dopísmene na místě. VELKÝ humor z herci, kteří mají VELKÝ komediální talent a režisér, který umí udělat VELKÝ dobrodružství i v okupované Francii, takovým způsobem, že mě z toho zůstal jeden VELKÝ zábavný zážitek, který si v sobě ponechám i když mě v životě potkají VELKÝ trable. Jako se Francie nechala okupovat nacistickou armádou, tak já nechám vždycky moc rád okupovat svou bránici komediální armádou Gérardem Ourym, Bourvilem a Louis de Funèsem, protože ten jejich flám je moc povedený a hlavně hrozně VELKÝ. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ne uplně čistá komedie, ale je to malinko mixlé i s dobrodružným filmem. Všichni se furt převlékají a schovávají před nacisty. Funés tu nemá tolik prostoru co jinde, a opravdu vtipných scén tu taky moc není. Oproti tomu to má asi vyšší rozpočet, než jiné francouzské filmy té doby a navíc i dobré lokace a kameru. 70% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Louis de Funès (Lefort) hraje na piano v Pařížské opeře. Ve skutečnosti, během okupace za druhé světové války, hrál Funès na piano po pařížských barech. (Kulmon)
  • Bourvil (Bouvet) a Louis de Funès (Lefort) obdrželi za film shodně vysoký honorář ve výši jednoho milionu francouzských franků. Smlouva s produkcí jim navíc zajistila podíl na zisku z návštěvnosti v kinech ve výši 1,4 %. (argenson)
  • Scéna se zaměněnými pokoji v hotelu měla být původně natočena se dvěma postelemi. Na nátlak Louise de Funèse (Lefort) nakonec režisér svolil, aby byla vždy použita jen jedna postel, a to manželská. (Jizni Tlapa)

Reklama

Reklama