Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (více)
Trailer 4
USA / Německo, 2015, 137 min

V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu. Konečné zúčtování s nenáviděným prezidentem Snowem (Donald Sutherland) se blíží. Reprodrozd Katniss spolu se skupinou nejbližších přátel, včetně Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peety (Josh Hutcherson), povede rebely v jejich boji za svobodou. Jednotka z 13. kraje se vydává na misi, jejímž cílem je zničit prezidenta a skoncovat s jeho tyranií. Na Katniss však tentokrát čeká mnohem nebezpečnější nepřítel, než ten s jakým se dosud setkala v aréně Hladových her. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 4

Recenze (736)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mělo to skončit kočkou. Chápu, že se tvůrci museli držet knižního konce, ale vyznění filmu není jen v rozporu s proměnou, kterou Katniss v posledních dvou dílech prošla (zmínka o nočních můrách coby připomínce PTSD je s ohledem na kýčovitou stylizaci scény dost nepřesvědčivá). Zároveň umrtvuje veškerý „emancipační“ potenciál celé série, když za ideální stav vydává ten nejpitomější genderový stereotyp. Podobně nedávno Eastwood posledními minutami zazdil Amerického snipera. Jinak přitom jde o vcelku uspokojivou snahu natočit YA blockbuster, který odmítá jisté žánrové konvence (neokázalý začátek, nejepičtější akce dlouho před atypicky intimním koncem, rozmlžená hranice mezi dobrem a zlem) a má co říct i dospělým (válečná propaganda, zánik starého světa, překrývání reálných vzpomínek mediálními reprezentacemi). Film stejně jako první část Síly vzdoru začíná nezvykle temnou a nebombastickou scénou, ve které je stanoven směr vyprávění. Katniss musí získat (v doslovném i přeneseném významu) zpět svůj hlas, který posledně ztratila. Přesto po většinu filmu není její kontrola nad situací tak velká, jak si představuje a jak naznačuje i její heroizující rámování (na střed, aby dominovala celému záběru a zároveň čněla nad ostatními postavami) a časté záběry její tváře přes celé plátno. Katnissina cesta osobní pomsty je z velké části shora řízeným propagandistickým spektáklem pro masy, v podstatě dalším ročníkem Hladových her, s troskami Kapitolu coby novou arénou. Iluze svobodné volby a boje za spravedlivou věc není zničena tak důsledně, jak sliboval předchozí díl, ale film pořád jde o sympaticky netuctovou pobídku k zamyšlení nad velkovýrobou popkulturních rebelů, jimž uniká, že nebojují proti systému, ale v rámci něj. 75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Nemyslím si, že Francis Lawrence je zlý režisér, ale toto ho asi moc nebavilo a len zhrabol prachy, inak si neviem predstaviť ako je možné, že záverečný diel je taký dlhý a nudný. Myslel som si, že sa to rozdelilo na dva diely kvôli obsahu, ale tuším, že sa už všetko rozdeľuje iba kvôli prachom. Na to, že to ma byť záverečný diel je to strašne nudné, mdlé, nezaujímavé, Katniss nejaké vodcovstvo a hrdinstvo vôbec neveríte. Predlhou nepoznám, ale verím, že napätia bolo v kniha viac ako tu, pretože tu sa podarila iba jedna scéna v kanály s príšerami. Jeden s najhorších záverov série čo som videl. Ešte, že ten James Newton Howard tam spoľahlivo funguje. Obľúbený soundtrack: Sewer Attack, Your Favorite Color is Green. 50% - 2* ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poslední díl série vychází o něco lépe než předchozí výlet do světa Panemu jednoduše proto, že je míň ukecaný a přes dlouhou stopáž umí místy ukázat akci a hodit na plac nějakou tu atrakci v podobě útoku mutantů nebo rafinovaných pastí na tým rebelů. Bohužel je ale zároveň nejpřesvědčivějším důkazem, jak mizerně je ten svět vymyšlený a jak je vlastně (ne)funkční. V tom filmu vlasně nic nedává smysl. V třetím díle je vládnoucí režim na koni a je schopný zasazovat ničivé údery povstalcům, abychom se během neuvěřitelně krátké doby dostali do fáze "bitvy o Berlín", tedy závěrečné agónie, kdy se opory režimu hroutí jedna za druhou, aniž by bylo jasné, jak k tomu zázračnému obratu došlo. Prorežimní síly ztrácí energii a zbývající prostředky v nesmyslně překombinovaných pastech určených pro televizní kamery v době, kdy už to nedává ani tu nejmenší logiku. S vypnutým mozkem a s náklonností k Jennifer Lawrence se ale dá Síla vzdoru skousknout. Celkový dojem: 40 %. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sadistické vynálezy tvůrců Her dělají z naší smrti zábavu." No zase si tak moc nefanděte, protože na nějakou úžasnou zábavu jsem nenarazil. Zato jsem narazil na akci a to je proti fňukání z předchozího dílu docela příjemná změna. Taky pasti mě celkem bavily a poprava přinesla závan svěžího větru. Přesto jsem rád, že celá série skončila, protože to žádný zázrak nebyl a tak jen doufám, že někoho nenapadne, že by nějaký spící agent Kapitolu mohl zredukovat Katnissinu rodinu, čímž by vyvolal další boj mezi kraji, jehož černým koněm by byl nově objevený 14. kraj. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film byl hodně drahý a výpravný, hudba dynamicky burácí, herci se snaží, režie je řemeslně zručná, atd. Nic z toho ale nedokáže zakrýt ten fakt, že z hlediska příběhu se prostě ve filmu skoro nic zajímavého neděje, a to, co zajímavé být mohlo, je nesmyslně okleštěno na minimum. Po předchozím utahaném dílu jsem se těšil na avizovanou občanskou válku a grandiózní finále, ničeho takového jsem se ale nedočkal, a místo toho mi byla naservírována další nálož té samé nudy. Většina filmu má dost loudavé tempo a trpí plytkými dialogy, které víceméně opakují to samé, co bylo řečeno již dříve. Během 135 minut dojde pouze ke dvěma slušnějším akčním scénám, přičemž z té nejzásadnější, tedy z útoku povstalců na Kapitol, uvidíme jen kratičký zlomek. Delší recenze ZDE. ()

Galerie (220)

Zajímavosti (27)

  • Téměř všichni dotazovaní tvůrci shodně uvedli, že nejobtížnější bylo pro štáb třítýdenní natáčení scén z kapitolských stok. (IlMagnifico)
  • Zbraně, používané ve filmu rebely ze 13. kraje, jsou německé HK G36c. Vojáci Kapitolu používají belgické FN P90 a izraelské TAR-21. (j.linhi)

Související novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama