Reklama

Reklama

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

  • USA The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (více)
Trailer 1

Začínají desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow čeká jen na to, jak v nich zazáří. Tentokrát jako mentor jednoho z vyvolených. Tvrdě dřel, aby dokázal naplno využít svůj šarm, znalosti a dovednosti, které mohou dovést vyvoleného k vítětství. Bohužel, štěstěna mu není nakloněna. Dostal ponižující úkol. Trénovat největšího outsidera, dívčí zástupkyni chudého dvanáctého kraje Lucy Gray. V aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo arénu se v Coriolanovi ale probouzejí city... a tak se musí rozhodnout, zda bude dodržovat pravidla nebo se bude řídit pudem sebezáchovy, který mu radí něco jiného. Boj o přežití nakonec odhalí, kdo je nevinné ptáče a kdo had, čekající na svou příležitost zaútočit. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (250)

campix 

všechny recenze uživatele

Asi úplně zbytečný prequel k sérii Hunger Games. Sledující osudy mladého Coriolanuse Snowa jak k lásce a šílenství přišel. Osobně jsem ten přerod od romantického teen dramatu k survival hororu, který se ovšem neodehrává v aréně, vůbec nějak nečekal. Nesedlo mi to, díky tomu je film až přehnaně dlouhý a nové herecké obsezení mi nesedlo. Blyth je takový divně uslizlý a Rachel Zegler (ačkoli je její hvězdná trajektorie na vzestupu) vůbec nemusím. Zbytečně dlouhá a rozplyzlá snaha přiživit se na známé značce. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Balada o ptácích a hadech dokáže skvěle vtáhnout diváka zpět do světa Panemu a umožní mu nahlédnout do jeho odlišné etapy. V některých momentech je bohužel už od úvodu dost zkratkovitá a postavy i jednotlivá témata často nedostávají potřebný prostor. Především ústřední vztah Snowa s Lucy mi nepřišel tak dobře vybudovaný, aby dokázal více emočně zapůsobit. Samotná pasáž v aréně je povedená, ačkoliv dějiště logicky působí obyčejněji než v prvních dvou dílech. Pořád je nicméně svým způsobem atraktivní. V závěrečné třetině se bohužel naplno projeví zmíněná zkratkovitost celého filmu a rozuzlení jednotlivých osudů, myšlenek i slibovaný přerod Snowa zkrátka nejsou příliš uspokojivé. Více než dvouapůlhodinová stopáž je navíc ke konci docela cítit, a snímek tak paradoxně působí dlouze i uspěchaně zároveň. I přesto jsem se vlastně bavil, Tom Blyth je v hlavní roli skvělý a to samé Rachel Zegler, jejíž pěvecký výkon je neskutečný, byť samotné písně působí občas trochu kýčovitě. Asi jsem čekal návrat v poněkud lepší formě, ale pořád jsem spíš spokojený a rozhodně bych se v budoucnu nebránil dalšímu rozšíření z tohohle světa. 6/10 ()

Reklama

eJacques 

všechny recenze uživatele

Zpočátku 1* chaos, ve kterém se těžko člověk vyzná. Nějací studenti nějaké školy vedené poťouchlým zhuleným Tyrionem Lannisterem bojující o stipendium. Kraje a splátci jsou jasní, ale jejich představení prakticky není, jsou do toho montovaná jména mentorů. Pár jich zemře nějakým teroristickým výbuchem. Do toho nějaká duševně chorá černoška se zálibou v akváriích plných hadů, chechtající se, každé oko jiné barvy, asi prezidentka. No všechny hlavní postavy jakoby divné, zblázněné, chaotické, ulítlé, postavy umírají jen tak divokým tempem ještě před arénou... No prakticky to vystihuje dnešní svět plný cvoků, hybridních válek, dezinformací a transgenderu, bez jasného ukotvení, kdy lidi neví, co je pravda a kde fyzikální zákony neplatí (protiinflační investice během inflace paradoxně ztratily na hodnotě nejvíc, hodnota zlata poprvé v historii spadla, my jako výrobci a vývozci elektřiny ji máme nejdražší...)... No a pak se to rozjede, dává to hlavu a patu, 10. hladové hry, district 12 a skvělé ukončení... Takže 2* navíc na celkové 3*... Btw. ta černoška je gamemaker... ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Největším problémem nového přírůstku do série Hunger Games je fakt, že hlavní pointa není uspokojivě zpracovaná. Přerod samotného Snowa se odehrává ve třetí části filmu, která je oproti svěžím a zajímavým prvním dvěma třetinám pomalá a roztahaná. Paradoxem ovšem je, že ten přerod samotný je v této části urychlený až to působí pitomě a směšně jednoduše. I přesto musím říct, že se Balada povedla. Film má svěží nádech, rozšiřuje povědomí o historii her a působí, že organicky zapadá do světa, ze kterého vychází. Samotné hry jsou zajímavé a vztahy dobře rozhozené. Výborně se taky pracuje s foreshadowingem, a to hned několikrát. Musím i uznat, že jsem měl větší pocit znechucení systémem než u původní tetralogie. Je ale na druhou stranu fajn vidět, že i já mám hranice. XD ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[40%] Viděno v kině. No, jak mám asi začít? První díl mě bavil a druhý ještě víc. Třetí už byl slabší a ten čtvrtý úplně nejslabší, nevýrazný. Tento prequel dle trailerů nevypadal nejhůře, docela jsem se na to těšil a ve výsledku jsem z toho dost rozpolcen. Tento nový Hunger Games přírůstek je rozdělen na 3 kapitoly. Abych to tak nějak rozvedl, tak ta první kapitola tvořící úvodní seznámení s postavy, nástřel děje a tak – docela mě to bavilo. I ta surovost k postavám mi přišla docela realistická (divím se, že je to v PG-13). Druhá kapitola též nebyla nejhorší, i když o nějakou větší kreativitu v té aréně moc řeč nebyla. Třeba scénka s hady šla totálně mimo mě. Nebo zpěv té hlavní ženské postavě mi taky přišel takový zvláštní, ale ok, ještě to celé šlo. Nicméně ta poslední kapitola za mě celý film spláchla totálně do hajzlu. Opakuji, píši „za mě“. Hodnocení to má relativně slušný, ale mě se poslední cca třetina vůbec nelíbila. Nechci plakat jak malé děcko, že to neskončilo happyendem, ale při odchodu z kina jsem si říkal jednu věc. Kdo byl pro mě hlavní hrdina v tomto filmu? Ten kluk? Nebo ta holka? Pokřivení charaktery jsou ve filmařině, zejména v dnešní době normální, ale mě to docela zkazilo náladu a absolutně jsem ten konec nepřijmul. Takže chyba bude asi ve mě. Víc to nehodlám pitvat, neočekával jsem od tohoto filmu mnoho, ale, že mě to tak nasere ke konci, to jsem nečekal. Tečka. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (25)

  • Jedná se o první Hunger Games se dvěma hlavními hrdiny na plakátu. (Johnny.ARN)
  • Těsně před závěrečnými titulky promluví Donald Sutherland jakožto prezident Snow. Řekne to samé, co ve 3. díle. „It's the things we love most that destroy us,“ neboli „To, co milujeme nejvíce, nás nakonec zničí.“ (GejmronCZ)
  • Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulky. (noelcoward73)

Související novinky

Nové Hunger Games jsou v přípravách

Nové Hunger Games jsou v přípravách

10.06.2024

Čeká nás opětovný návrat do dystopického světa Panemu. Bylo to jasné už po úspěchu loňského snímku Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, který měl premiéru v polovině listopadu a s rozpočtem 100… (více)

Warneři už zvažují odsuny premiér

Warneři už zvažují odsuny premiér

21.07.2023

Čeká nás nová vlna odkladových novinek tak jako za časů pandemie covidu? Soudě dle reakcí stávkujících herců a scenáristů zřejmě ano, k dohodě se studii se totiž údajně v dohledné době nikterak… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Reklama

Reklama