Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 1
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Dejvi21

Dejvi21 (hodnocení, recenze)

Já si nevzpomínám, kdy jsem viděl takovou kvalitu v české seriálové tvorbě. Kvalitní herce, ty máme, ale ten KVALITNÍ SCÉNÁŘ!!! To je to, na co nejsem tak moc zvyklý. Interiéry i exteriéry krásně doplňují atmosféru vyprávění. Jestli tohle nebude v červených číslech, tak už nevím co. Vznik republiky se měl ale rozdělit na dva díly. Kde byla Amerika? Kde byl Štefánik? Trošku mě mrzí, že to berou takhle hopem, další díl už má být rok 1938? Snad se budou alespoň trošku věnovat situaci v První republice viz krize, německá otázka atd. Jinak spokojenost, těšil jsem se jako malý kluk a má očekávání se málokdy naplní.

Baxt

Baxt (hodnocení, recenze)

MrCreosote

Heh, doufám. Mýtus o "tatíčkovi" nabořil až Donutil jako Lloyd George, s jehož příchodem se konečně objevil nějaký bližší konflikt. Na druhou stranu, jak se k tomu Sedláček postavil? Nijak. V dalších scénách se už podobně nepolemizuje a Masaryk je doma přijat jako hrdina národa, bez připomenutí paradoxního vztahu, jaký mu Lloyd George osvětlil. Dost jsem tvůrčímu záměru nerozuměl.
A pak je tu ještě ta věc, že to všechno stříhal nějaký magor.

na příspěvěk reagoval MrCreosote

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

První díl měl nevýhodu v tom, že se z pohledu diváka nejedná o příliš atraktivní téma (vznik republiky za pomoci vyjednávacích schopností Masaryka a jeho vnitřního přesvědčení, to vše zaobalené do klidných výměn názorů Masaryka s upjatým Lloydem a ještě upjatějším Thunem), na druhou stranu rozplétá mýtus o "tatíčkovi" a dává nahlédnout do zákulisí. Dialogy mají navíc ohromné vnitřní napětí. Další díly budou postavené na emocích a dramatičtějších událostech, ať už je to naplánování atentátu nebo únorový převrat.

na příspěvěk reagoval Baxt

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

Téma vděčné ale obsáhlé. S nástupem  Lloyda to opravdu začalo být hodně zajímavé. Celkově jsem spokojen, na následující díl jsem zvědavý jako prase, po něm si snad dovolím i ohvězdičkovat.))

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Abes

beru jich víc ale v pohodě :D :D :D já jsem jen trošku psychicky narušenej ale skoro to neni poznat akorát občas nevím to píšu....

mchnk

mchnk (hodnocení, recenze)

Musíme být rádi za to, že něco takového vůbec vzniklo. Je asi jasné, že scény mimo interiér nebudou dosahovat tak silné atmosféry doby. Hudba se snad také více rozjede. Scény Masarykových projevů na mně osobně moc silně nepůsobily, což by asi měli, ovšem zase dialogy výborné. Donutilovo shrnutí počátku Čechů bylo perfektní.

Někteří herci ať dělají co dělají...tak prostě ne e...a obávám se, že to bude v každé části, zachraňuje to stará škola. Ale celkový první dojem je určitě respekt. 

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Abes

pokud jsem to nesprávně pochopil, tak se převelice omlouvám.... zapomněl jsem si vzít léky.

na příspěvěk reagoval Abes

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

Beckett51

to by byla dobrá poznámka, ovšem pouze v případě, kdy by Vaho mluvil obecně, nikoli o obsáhlosti vzniku státu.

na příspěvěk reagoval Beckett51

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Po formální stránce první díl kvalitní. Problém je ale v tom, že tohle téma (Masaryk+vznik republiky) je samo o sobě téma na bezmála 8 dílů. Každopádně potěší každý úspěšný pokus o něco jiného než další "šukací" komedii.

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

Mě se to spíš líbilo než nelíbilo. Je jasné, že na necelých 80 minutách není možné obsáhnout takové téma jako je vznik republiky. Spíš by se mi to líbilo jako seriál nebo miniserie.

na příspěvěk reagoval Beckett51

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Překvapení jako prase. Scéníristy naprosto dokonalé a herecký výkony taky špičkový. NAto, že se tam pořád jenom kecá tak jsem se bavil skvěle, těším se na další díly

(mOnkey)

(mOnkey) (hodnocení, recenze)

Zatím paráda. Škoda, že to nemá o něco delší stopáž. Nevíte, jestli budou i další díly zhruba stejně dlouhé?

na příspěvěk reagoval MarsQR

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

Hlavně před tím nezapomeň humanitárně vybombardovat nějakou menší zemi, židozednářohavloidní pseudohumanisto

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Nevím proč, ale lidi, co kolem sebe trousí termíny jako "lžihumanista", "pseudohumanista", "židobolševik", "havlista", "pravdoláskař" nebo "havlobolševik", mi vždycky přišli jako vymazaní čuráci. Ale možná je to jenom můj názor.

na příspěvěk reagoval freddy_k

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

XPerv

Sedláčkovi věřím, jeho střízlivému náhledu věřím. Pozor ale na tvé očekávání - dokument není od toho, aby byl objektivní, ale věcný. Vidina objektivity je krásná tužba, v reálnym světě ale neobstojí. Vše, co předává člověk člověku bude vždy subjektivně zabarvené. Tenhle film navíc ani nemá ambice být dokumentem. 

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Pokaždé, když se k něčemu vyjadřují různí freddové, zemře roztomilá pohádková bytost.

freddy_k

freddy_k (hodnocení, recenze)

Tento seriál je v produkci havlobolševické ČT, takže tady není o čem.

Reklama

Reklama