Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (189)

amirgal 

všechny recenze uživatele

TU A TAM SPOILER: Byl to skvělý film, především po psychologické stránce. Symboliku andělských křídel jakožto nevinnosti a zároveň smrti bych filmu určitě neměla za zlé. Ne všechno musí být beze zbytku surový real - za chvíli bychom se ho beztak přejedli. Trochu mi ale vrtá hlavou ta koprodukce? Proč tam vlastně nejsou Rusi? Prostota a opatrnost snímku mi místy evokovala osvětové filmy. Distribuovali to potom v Rusku?: "Nemyslete si, děvčata, že pojedete do Dánska nebo do Švédska a že tam na vás někdo čeká. Většinou pak budete muset skočit z mostu." Nebo to promítali ve Švédsku a v Dánsku jako: "Milí spoluobčané, odtud se berou ty malé nedospělé broskvičky. Jsou to nešťastné chudé Rusky. Nechoďte po schodišti se sluchátky, abyste mohli slyšet, když buší zevnitř na dveře bytu". Dokážu si představit, že by na to chodily základní a střední školy jako na povinné promítání. Bylo by to rozhodně přijatelnější než omyl naší paňprofesorky, když nás vzala v sekundě na "film o malém chlapci, který nechtěl vyrůst," z čehož se vyklubal Plechový bubínek, což paňpofesorku jistě velmi rozrušilo. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelnost příběhu a pasivitu Liljy bych filmu nevytýkal. Zásadní problém je v tom, že ona neví to co divák, sledující film. Ona neví, jak by se z toho zapadákova mohla vyhrabat. Navíc v její situaci by to stejně asi nešlo. Zkuste si žít v takový díře na konci světa, ať pochopíte to zoufalství a beznaděj, nemožnost cokoliv změnit, která dohání lidi k sebevraždě. A když ji přítel chce vzít do Švédska… Kdo z vás na vlastní kůži nebo zprostředkovaně zažil, co je člověk schopnej udělat a čemu je schopnej uvěřit, když je zamilovanej? Pamatujete na ty nádherný scény, kdy byla zamilovaná a aspoň na chvíli naprosto šťastná? Problém filmu je někde jinde. Strašně mi vadily melodramatický scény, který tříštily realističnost příběhu. No a pak ty křídla. Ve snu to bylo OK. Pak ale následovaly další scény, prolínající se s realitou, který už mi přišly strašně samoúčelný až kýčovitý. Kdyby to ve filmu nebylo, tak bych se určitě cítil ještě hůř. Až u tohodle snímku mi opravdu došlo, jak moc nechutný zvěrstvo to sexuální zneužívání je. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Lilja má opravdu velmi dobré vyhlídky. Otevřeli se hranice a to je příležitost pro její matku i jejího přítele odletět do Ameriky. Lilja si zabalí pár věcí, mezi nimi i obrázek Pany Marie a je připravená na cestu. V okamžiku se ale vše mění a holčina je zanechaná v polorozpadlém bývalém sovětském městečku sama napospas osudu, který v těchto končinách nebude lehký. Jakmile se probere z pocitu, že její matka je sobecká svině, tetička jí přestěhuje do napůl shnilého bytu po nedávno zemřelém dědkovi. Ilja se snaží žít po svém, má svoje cigára i lepidlo, ale vše jednou dojde. Moudrá rada kamarádky Nataši jak rychle přijít k penězům v klubu, kam mají dívky vstup zdarma, jí vyslouží zatím neprávem pověst děvky. Holčina zjistí, že z pomluvy může být reálně i dobrý byznys a tak svůj job rozjede. Následná naivita a shoda náhod jí dostane až do Švédska, kde tohle vše dělá proti své vůli. Pád socializmu a volný obchod v mnoha formách, ať už to jsou starý nadrženci ze Švédska, nebo třeba McDonald, přeber si to po svém. Těžké osudy nejen Lilji a jejího kamaráda Volodi jsou nedílnou realitou globalizace současného světa. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý film, ke kterému jsem si dokázal během chvíle udělat velký vztah. Jenže časem to začalo uvadat, a samotný vrchol už mě absolutně nepřekvapoval. Na druhou stranu, to tak zlý taky není, mohlo by bejt daleko hůř. Zásadní ale na tomhle filmu je, že se odehrává v jedné zapomenuté čtvrti kdesi v obrovském Rusku. Na západě maj holky problémy s tím, co si koupí, a ona je ráda, že vůbec žije. Je to těžký si představit, kór když to neznám ze skutečnosti. Ale tenhle film mi to podle mě ukázal dost syrově i když mohl přitvrdit. Určitě mě dál potěšila hudba. Dlouho jsem ve filmu neslyšel Rammstein a nějaký ten ruský trance. Proto i v tomhle případě hodnotím kladně. Ale víc jak tři hvězdy tomu stejně nedám. Poslední půl hodina a příjezd do Švédska už byly trošku mimo. Krom toho nechápu, proč film je v koprodukci Švédska a Dánska, když se celý odehrál v Rusku, s ruskými herci a ruskou mentalitou. Divnejch věcí je na tomhle filmu ale víc. To ale neznamená, že je nějak extra špatný. To určitě ne, jenom jsem při těch smutných scénách nedokázal být smutný i já. Spíš jsem z toho všeho měl dost zvláštní pocit. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pomerne pusobive natocene psychologicke drama, kde az po posledni scene zjistite, jak vas autori podvedli, a ze ani nenabizeji vychodisko. Podobnych filmu vznika kazdy rok stale vic (Kral zlodeju, Cesc Terezka apod.), samozrejme s temi, kteri by mohli tuhle situaci resit, to nijak nepohne, a milovnici drsnych realit v art filmech se budou citit pekne v depresi. A nebo skutecne je koncem kazdeho takoveho dramatu "nebe" na strese na panelaku, kde si s pripnutymi kridly hraji dva lide s basketbalovym micem? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Město, ve kterém Lilja žije se ve skutečnosti jmenuje Paldiski, leží v Estonsku a není daleko od hlavního města Tallinu. (pUnck)
  • Asistentka režie, Alexandra Dahlström (známá z jiného filmu režiséra Lukase Moodyssona, LÁSKA JE LÁSKA) si ve filmu zahrála také. Můžeme jí vidět na balkóně, když Lilja škrabe do lavičky nápis "Lilja 4-ever". (pUnck)
  • Oksana Akinshina (představitelka hlavní role) se musela s režisérem Lukasem Moodyssonem během natáčení filmu domlouvat přes tlumočníka, protože neuměla anglicky ani švédsky. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama