Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (821)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že nikdo nemohl čekat nekonvečnost a zábavnost prvního dílu. To je prostě kult kultů a nebude již nikdy překonán. Zdá se mi, že druhý díl byl malinko vynucený, ale to nic nemění na tom, že to nebylo tak hrozné jak jsem čekal. Jasně, kadence a úroveň vtipů již není taková jako kdysi, ale pořád se zde najde pár hlášek či situací, které mě rozesmály a já se tak bavil. Samozřejmě první polovina je lepší jak z hlediska zábavy, tak i příběhu. Kultovní jednička dostala podle mě leč vynucené, tak důstojné pokračování a zakončení Bohumilovi Ságy. 50% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

D2dictví působí vedle D1dictví stejně nepatřičně, jako režisér Sedláček na předávání státních vyznamenání, kam dorazil v mikině a zapsal se tak nejspíše i do Guinnesovy knihy rekordů. Jediné, co je na tomhle filmu komediálního (no, spíše šíleného) je to, že vůbec někoho napadlo jej natočit. Časy, kdy Bolek vlezl na plátno a aby rozesmál kino, tak mu stačilo říct jedno jadrné slůvko moravským dialektem, ty jsou nenávratně pryč. Mám neodbytný pocit, že se Bolek potřeboval nějak vybrečet z té lapálie s olšanskou farmou a zvolil k tomu tu nejhorší možnou formu - exhibici. Řada postav je ve filmu jen proto, aby měl filmový Bohuš s kým mluvit, jiný smysl jsem nenalezl. A paradoxně na základě tohoto snímku (k němuž BP napsal scénář) musím souhlasit s jeho filmově-civilní dcerou Annou, která prohlásila (ve filmu), že její otec patří do blázince - napsat TAKOVÉTO pokračování legendy může napadnout jen blázna nebo zoufalce. Se ctí z děje vyšlo jen málo postav, a to vesměs proto, že jejich role se počítaly na sekundy až minuty. Takže za mě ubohoučkých 15% a ne, prosím, už žádné další dědictví nechci, zříkám se ho ve prospěch dalších potenciálních dědiců. P.S.: Kurva se říká, Bohumile, kurva se říká. Přinejmenším po shlédnutí takovýchto "filmů". ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podle očekávání, naprosto zbytečný, trapný až katastrofální snímek, který chce potěšit hlavně příznivce původního filmu, řadou nesouvislých narážek, ale díky scénáristické, režijní i herecké křeči, ztroskotává na všech frontách a řadí se do kolonky "to co očekáváte od nového českého filmu". P.S. původní Dědictví mám rád a řadu scén si rád pustím i dnes. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažký prúser...Toš, já sú Slovák, ale kult "Dědictví" znám naspaměť. O tomhle to nemúže ŕéct nikdo...V titulkoch vidím pri scenári Bolkovo meno a je mi do plaču. Ten, čo v manéži sype jeden fór za druhým vo filme neuspel ani s jedným. Myslím, že som sa raz pousmial, čo je na komédiu sakra málo a na tak očakávané pokračovanie kultu, ktorý poznajú všetci Češi, Moraváci i Slováci je to kurevsky málo. Dva vtipy dokonca ukradol Anderovi z Košic z jeho prvej nahrávky ešte z roku 89!, ale narozdiel od Bolka ich vie predať oveľa lepšie. Dej filmu možno prirovnať k skutočnému životu. Keď už máte všetko, začína sa človek nudiť. Bolek má vo filme všetko, i helikoptéru, ale divákovi nemá čo ponúknuť. Možno bola chyba nechať všetko na Bolkovi, pretože v staršom kulte hláškujú všetci, nielen Bolek. Tu sa zopár postáv vrátilo, ale ostali žalostne nevyužitý. Režisér Sedláček totálne zlyhal. Prísť s pokračovaním kultu chce poriadnu zodpovednosť, ale zdá sa, že to všetci zúčastnení vysoko podcenili. Keby to šlo zmazať, tak to zmažem, aby kult ostal nepoškvrnený. Dva hviezdy za Bolka, ktorého mi bolo ľúto, inak kľudne i odpad. 30%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdepak, ani náhodou! Dobří holubi se nevracejí. Ale něco by se vracet mělo. Peníze za lístek do kina na tenhle paskvil. Pamatujete na toho pštrosa z jedničky? Ten totiž zobal a zobal... až vyzobal díru do hlavy Bolkovi Polívkovi i režiséru Sedláčkovi, když plodili tohle veledílo. Jen nevím, kolikrát bych musel zobnout já (viagru), abych se coby divák ztopořil a v tom jejich bordelu na kolečkách si aspoň něco užil. Kýč jak bič? Kdyby aspoň to. Bohužel jen nuda. Nuda trapná, nedotažená („hérečka“ Irenka versus houpající se auto), třeskutě „vtipná“ - humor opravdu k PO-PU-KÁ-NÍ, nuda nucená, o ničem krafající, cválající i volně plynoucí... a jako bonus i nuda létající ve vrtulníku nad krajinou (a to mám jako bývalý parašutista pro letecké záběry slabost). Zkrátka smrtelná nuda, jak na výroční schůzi spolku abstinentů.Tohle dílko bylo vyloveno snad z úplného dna jednoho z těch kýblů na Odmašťovně. Jediné plus filmu (kromě té plivající lamy, tam jsem se jedinkrát za film zasmál) spatřuji v tom, že Bolek si narazil svou žlutou rádiovku a nostalgicky si zavzpomínal na dobu před dvaceti lety. A očividně si to natáčení dost užíval. Tak abych mu nezkazil radost, když už chudák přestal chlastat (tedy ne on, ale jeho Bohuš), dám dvě hvězdy. Ovšem opravdu jen z nostalgie. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • Bolek Polívka (Bohumil) charakterizoval rozdiel medzi prvým a druhým "Dedičstvom" slovami: „Prvá časť bola taká groteskná moralita. Druhá, po 20-tich rokoch, je skôr horká komédia. V tom je posun, že oproti časom, keď sa nakrúcala jednotka, sa dnes všetko priostruje, doba je bezohľadnejšia." (Sufferer)

Reklama

Reklama