Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

To je fór. Tahle cigánská píčovina má 7 českých lvů? Vrchol... Bylo to trapné od začátku dokonce. Ti co hráli cigány, byli ve skutečnosti vybraní, takoví ti slušní. Ani z daleka nenapodobovali tu správnou smradlavou cigánskou mluvu. A není divu vlastně. Protože se skutečnými degeši by to těžko šlo zkonstruovat. Tvůrci by měli navštívit aspoň na týden sídliště Janov a poučit se, jak to vypadá doopravdy. Tohle bylo dost ubohé. Navíc dělat z cigánu chudáčky, kteří se snaží sehnat si práci, jen naše úřady jim to neumožňují, je tak ubohý a chabý pokus o hození špíny na nás, Čechy. Celý tento film je jedno velké divadlo. Jedna z věcí, kterou přesně tento liberální žido - kapitalistický stát potřebuje, před očima Evropské unie. Takže vlastně to vysvětluje, proč to má takové ocenění, když je to vlastně celé trapné, lživé a nás Čechy, Moravany a Slezany špinící. Nemám víc co dodat, protože je mi tady z některých komentářů, jak je to realistické a jací jsme zmrdi, že jim nedáváme možnost vzdělaní a práce, na blití. Jste jen banda debilů, co ví úplný hovno o tom,jaké to je žít vedle skutečných cigánů, kteří vás mají úplně v prdeli i vašimi snahami o začleněním do společnosti. Doporučuji vám, alespoň 14 denní pobyt na nějakém sídlišti, aby jste si přivezli bohaté zkušenosti, šváby a štěnice. Pak se vraťte a napište znova vaše dojmy z dovolené. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický obrázek, jak to u nás vypadá v romské komunitě v regionech nejvíce zasažených nezaměstnaností. Samozřejmě u nás máme nedostatek romských herců, takže ne všechno je perfektní, ale Petr Václav měl štěstí zejména s nalezením Klaudie Dudové. Syrové sociální drama, které nelíčí Romy jen jako oběti, protože situace je složitější. A nikde žádná cesta ven... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nějak mi unikla dějová osa. Je tu sice hlavní postava, která se snaží žít v rámci možností normálně a lehce cupitá tomu štěstíčku naproti, ale to ztvárnění mi přišlo takové, asi to napíšu blbě, nepříběhové. Ale zase jako sonda do života cikánské komunity to bylo perfektní. Líbilo se mi, že se Václav nesnažil nějak moralizovat, či se zastávat cikánů, ale působil jako nezávislý pozorovatel. Samozřejmě že tu ten povinný útlak ze strany majoritní společnosti byl, ale ne tak intenzivní, jak jsem čekal a jak jsem se bál. Trefou bylo i angažování neherců z řad obyvatel cikánských ghett, kteří se pak ve svém přirozeném prostředí i přirozeně chovali. Klaudia Dudová, pokud zůstane u herectví, by mohla mít v českém filmu solidní budoucnost. Do Cesty ven jsem šel s předsudky a obavami, takže na konci jsem byl celkem příjemně překvapen. I přes tu spoustu much. 60% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Klaudia Dudová o tom, jaké je to být Romem a přitom cítit odpor k cikánskému šálu či cickimen haluškám. Po celou dobu metráže se naše Romka potácí v kruhu vší, ubytoven a laciných párty, kde touha šáhnout si na stehno Romky je stejně velká jako vstup do kina se slevou. Fantastickou myšlenkou filmu je jeho zakončení - zmar nad zmar. 76 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Navzdory vcelku pozitivním recenzím i řadě proměněných nominací na lva (protože nám vládne pokrytectví a nechceme být označováni za rasisty, že), jsem čekal čistě manipulativní záležitost od začátku do konce. Něčeho takového jsem se ovšem dočkal jen z menší části, tvůrci naštěstí netlačili zbytečně moc na pilu a mile mě překvapili snahou o jakousi alespoň místy trochu objektivní sondu a sebereflexi, což rozhodně kvituju. A z hlediska dramaturgického se mi také dostalo docela slušně odvedené práce. Osobní výtku bych měl k ale faktu, že jsem postavám chvílemi špatně rozuměl (když mluvili česky, samozřejmě), což možná byl částečně účel, ovšem celkově to padá na hlavu zvukaři (a lva v této kategorii považuju za největší výsměch). Ve výsledku to vidím na čistý průměr. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Casting byl obzvláště důkladný. Štáb jím strávil 6 měsíců, najezdil po ČR přes 25 tisíc kilometrů a vybíral z 3 000 lidí. (Zdroj: Události ČT) (hippyman)
  • Od své premiéry 29. května 2014 až do konce roku měla Cesta ven v kinech 260 představení, na která přišlo pouhých 3 936 diváků. (Zdroj: Mladá fronta DNES). (hippyman)
  • David Ištok byl jedním z prvních, kteří pomáhali při scénáristických obhlídkách. A byl jedním z posledních, kdo nakonec dostal roli ve filmu, jelikož volba dvou hlavních představitelů byla uzavřena až po dlouhém a rozsáhlém castingu. (Zdroj: Cestaven.cz)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama