Reklama

Reklama

Muž z Ria

  • Francie L'Homme de Rio (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neustále na prahu smrti, ve víru dobrodružství snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo... Vojín základní služby Adrien Dufourquet přijel na týdenní dovolenou do Paříže za svou snoubenkou Agnes Villermosovou. Ta je však unesena tajemnými muži, kteří pátrají po třech soškách, jediných památkách na ztracenou civilizaci Maltéků, které jsou zároveň klíči k bájnému pokladu. Adrien je muž činu a proto se okamžitě vydá únosce pronásledovat. Jeho cesta vede z Paříže do Rio de Janeira, dále do hlavního města Brasilie, pak do hlubin brazilských pralesů a nakonec zpět do Paříže. To vše v příběhu, kde jedna událost střídá druhou, scenerie se mění zázračnou rychlostí a hrdina se neustále ocitá v nebezpečí života, z něhož se mu daří uniknout vždy na poslední chvíli, a to jen proto, aby se vzápětí ocitl v dalším ohrožení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Průzračně čistý příklad hezky realisticky se tvářícího dobrodružného filmu. Sympatický hlavní hrdina bez bázně a Agnes se vydává vstříc exotickým nebezpečenstvím, při čemž si užijeme i trochu té legrace a budeme žasnout nad tím jaký frajer to ten Bebel zamlada byl, to vše za doprovodu hudby osvědčeného harcovníka Georgese Delerue. 80% ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dal jen čtyři hvězdy - Muž z Ria je taková klasická blbina v belmondovském ražení (a že mám Belmonda fakt rád ... ovšem na Muže z Acapulca tenhle film nemá) ... ale ... Ale! Byla tam celá Brazílie, ba co víc, Brazílie začátku šedesátých let, to nejoptimističtější období, kdy se budovaly ty slavné brazilské pozdně funkcionalistické stavby ... v Riu, v Brasílii (novém hlavním městě) ... doba prezidenta Juscelina Kubitschka a božského architekta Oscara Niemeyera ... v těchto kulisách byl film natočen ... a mělo to ohromnou atmosféru ... alespoň tedy pro mne :-) ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Muž z Ria je příkladem nestárnoucí a propracované populární žánrovky, u jaké i já coby náročný divák dokážu být nadmíru spokojen. Poté, co mi přinesl s odstupem času opakovaně stejný (a možná ještě větší) zážitek , neváhám jít do plného počtu. Z dobrodružně akčních blockbusterů roku 1964 u mě spolehlivě porazil nejen prvního Fantomase, ale i bondovského Goldfingera. Inteligentní směs akce, dobrodružství, komedie, romantiky a kriminální zápletky mi tady připadala ve velmi dobře vyváženém poměru, gagy, hlášky i jiné vtípky rozmístněny rovnomerně do celého filmu a příběh po celý čas držící pohromadě. Ke všemu, byť jen v prvních 15 minutách, tady máme jednoho z nejstylovějších detektivů 60. let (Daniel Ceccaldi) s věčně nasazeným a nezapáleným cígem v puse, a u následného dobrodružství jsem se tady překvapivě (narozdíl od jiných exotických spektáklů, které v mnoha scénách nedokážou zaujmout ničím jiným, než tím prostředím) vůbec nenudil. Tvůrci rozumně vysvětlili i nebývale silné fyzické schopnosti hlavního hrdiny včetně schopnosti řídit letadlo (Adrien má čerstvě za sebou vojenský výcvik a slouží u letectva, odkud vyjíždí na týdenní dovolenou), ačkoliv ostatně v takovém nadhledu, jakým celý film včetně nezdolného Belmondova hrdiny s nenásilným pomrkáváním po parodii oplývá, vlastně nějakou (ne)uvěřitelnost nemusím řešit... o to víc mě zároveň hodně bavily na Adrienovi ty nečekaně nezdařilé kousky, ať už šlo o havárii hned při první honičce nebo nepodarek s pytlem vápna (nímž chce praštit svoje protivníky, ale místo toho se mu pytel ve vzduchu roztrhne a zasype se vápnem sám), čímž se vůbec Belmondův Adrien s pomezi klasických akčních hrdinů odlišuje a připadá mi tak svou občasnou nedokonalostí ještě zábavnější. [90%] ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dějově to je přímočará kravina o tom žádná a všechno je uzpůsobeno hlavně k tomu aby šílený kaskadéra zásadně nepoužívající Belmondo mohl předvádět svoje artistický kousky jako šplhání po římsách skoky a pády na všechny způsoby atd. Navíc si při všech těchto scénách dávají i záležet na tom aby mu bylo vidět do ksichtu s tím, že tohle fakt není žádnej dubl a pokud si tyhle kousky dokážete náležitě vychutnat tak se leccos dá odpustit. Čtvrtá hvězda definitivně za závěrečný finále ala předchůdce Indyho? No je opravdu možný, že v některých těch aspektech tu později ta inspirace byla. Takže netvrdím, že je pro mě tenhle film nějaká nepřekonatelná klasika, ale pobavil a nenudil jsem se a to si myslím, že by mělo bejt to hlavní.70% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Protože zdejší komentáře se v určitých bodech liší jenom přezdívkou uživatele, rozhodl jsem se udělat takovou jednoduchou kompilaci nejužívanějších slov, aby všem dalším stačilo přečíst si jenom tenhle můj blábol. Takže: Bebel fešák zatím Francoise sexy hodně Krampol nebyl Acapulco lepší (?) dobrodružství velký Spielberg inspirace Indiana Jones tečka. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (29)

  • Při vzdálenějších záběrech žlutého letadla, které Adrien (Jean-Paul Belmondo) pilotuje, je potah kabiny neporušený. Při záběru zblízka jsou vedle kabiny v potahu díry. (B__)
  • V hoteli na Copacabane hľadá Dufourquet (Belmondo) v telefónnom zozname pod písmenom „D“ meno „De Castro, Mario“. V portugalčine sa však takéto priezvisko vyhľadáva pod písmenom „C“ ako „Castro, Mario de“, pretože predložky s priezviskami, ako napríklad: „De, Da, Dos“, sa umiestňujú na koniec a píšu sa malými písmenami. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno