Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na tento film je třeba mít dobrou náladu, zato pak si člověk opravdu užije a od srdce se zasměje. Zábava je to vskutku náramná, tento pohled na svět i mezilidské vztahy je jeden z "nejrozumnějších" a nejzábavnějších. Obdivuju Francouze, že se dokáží sami sobě smát, jejich hrdina v pohodě kolaboruje s německým důstojníkem za účelem mrzké loupeže zlata, a ideály francouzské republiky jsou mu zcela ukradené. Francouzi jdou na film do kina a ještě za to Belmonda milují. To je panečku přístup k věci! V tomhle filmu jsou totiž hajzlové úplně všichni. Nadmíru povedená záležitost. 90% ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzské válečné drama odehrávající se v dubnu 1943 v Tunisku. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie pod vedením Edouarda Mahuzarda (M. Constatntin) dostala za úkol zachránit zásoby zlata uložené v bance před postupujícími Němci. Legionáři netuší, že městečko, v jehož bance se peníze nacházejí, je už obsazeno německými silami. Po úvodní přestřelce, během níž jsou Francouzi překvapeni a zachrání se jich pouze hrstka, se jim podaří aktivovat opuštěné dělo a německou posádku zničit. Přeživší legionáři, Mahuzard, seržant P. Augagneur (J. P. Belmondo), Boissier (M. Creton) a Béral (komik J. Villeret), se však nemohli dohodnout, co provést s uloženým zlatem, neboť část z nich chtěla obohatit sebe, nikoliv vrátit cenný kov a použít ho pro vojenské účely. Následuje velmi zajímavý pěstní souboj mezi Belmondem a Constantinem, který mě zaujal snad nejvíce z celého filmu. Do příběhu zasahují další osoby, jako například ředitel místní banky F. Perrot, jenž zahyne velmi bizarní smrtí, jeho bezskrupulózní žena M. Laforetová či její milenec, německý důstojník M. Habich. V závěru je Belmondo i se zlatem, které chtěl zrovna vyměnit za peníze, obklopen francouzskou armádou, předstírá tedy, že ho jede odevzdat na vojenské velitelství. V porovnání s o dvacet starším filmem 100 000 dolarů na Slunci, jenž se zabýval podobnou problematikou v kousek vedle ležícím Maroku, však shledávám Mrchožrouty méně zajímavými. I vzhledem k tomu, že snímek H. Verneuila, narozeného v thrácké části Turecka ve městě Tekirdag, neoplývá mnoha akčními scénami, zařadím ho mezi průměrné Belmondovy filmy. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle mrchožroutský film si na mě smlsnul. Vydržel jsem ho cca 40. minut, pak jsem to vzdal. Nedodívané a ani toho nelituji. Něco tak prasácky ubohého jsem dlouho neviděl. Pokud ve filmu, přes příšerný děj a zápletku číslo nula, došlo na nějakou akci, tak jsem se chlámal jak pominutý. Dotáhl jsem to ke rvačce legionáře Belmonda s nějakým druhým zavile se tvářícím legionářem. To se nedá popsat, to se musí vidět. Překližka přeražená o Belmondovu hlavu, do toho Krampolův jakože namáhaný hlas při rvačce a pak zvuky při úderech, jak když bušíte do něčeho, co spíše připomíná duté zdi než úder do těla a ještě i totálně asynchronní. Dál jsem neměl sílu. Film opravdu šílený a ani ten Belmondo si nezaslouží za svůj buldočí rypák ani tu jednu hvězdičku. 0% je odpovídající hodnocení francouzského válečného shitu. Nechápu, jak s touhle jakože klasikou a přitom starou hrůzou, někdo může být spokojený a novinky tady končí v podprůměru. Ach jo, mě to tady tak už neba. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pod žhavým africkým sluncem. Horký písek pod nohama pálí. Zlaté cihly se v bance "chladí." Loupí, zachraňuje? Jak je jeho zvykem, ženy citovými příběhy ohromuje, své společníky ochromuje, hláškami nás zásobuje. Kdo? Zlatý pařížský hoch. Skrytý romantik, přitažlivý mluvka, nenapravitelný rošťák, nenahraditelný srandista, který svou, potem orosenou muskulaturou, omamuje všechny kolem. V tanku pádí pouští, samotář samotářský. Ujel příliš dlouhou cestu na to, aby...Vítej, "hrdino!" Těžce nabyl, těžce pozbyl. Vedlejším požitkům se neubránil. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Belmondo se velmi snažil. To samozřejmě nepopírám, ale ani on nebyl schopen tenhle film na svých bedrech únést. Chvilkami jsem se poměrně dost nudila a chvilkami byla přímo u vytržení, co že to ten Belmondo zase předvádí. Nicméně, jsem zvyklá na jiné Belmondovi filmy, které považuji za mnohem lepší než je tento. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)

Reklama

Reklama