Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Od tandemu Jacques Deray, Alain Delon a zde ještě Jean-Louis Trintignant divák očekává / právem /, kvalitní krimi zážitek a ten se divákovi samozřejmě dostane měrou vrchovatou. Vlastně je to stejný, jako když holky ode mě očekávají / právem /, kvalitní erotický zážitek a ten se holkám samozřejmě dostane měrou vrchovatou. Jen některý husy to asi ještě neví, nebo co a klidně si mě dovolí poslat do hajzlu, když je balim. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Skvělé a osvědčené duo Delon/Deray tentokrát doplněné neméně skvělým Jeanem-Louisem Trintignatem. Jeho chladně zabijácký Buisson je velice charismatický. Zabiják se slabostí pro Edith Piaf. Scéna u klavíru před jeho zatčením je téměř dojemná. Delonův Bornich je jeden z jeho nejlepších "fliců", co kdy hrál. Polda lidumil. Typicky odměřený, ale "člověkovitě" barvitý, sympaticky normální jedinec sem tam i ztrácející nervy. Konečně! A Delon je v této roli bravurně přirozený. Dokonale zpracovaná a působivě natočená skutečnost čtyřicátých let. Atmosféra téměř hmatatelná. Minimum hudby, což povídce jen prospívá, i když si svého oblíbeného Bollinga moc neužiju. Vrkám spokojeností, téměř blahem. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Film je parádní, ale co z něho dělá ještě lepší zážitek, to je kultovní český dabing. Tenkrát prostě každý herec dodával postavě charismatickou tvář. Nevěřil bych, že Josef Abrhám bude tak suprově sedět Delonovi. Jeho protivníka Trintignanta geniálně, až psychopaticky vystihl Josef Vinklář. Další jména jsou zárukou vytříbených charakterů - Vilém Besser, Jiří Bruder, Jiří Adamíra, Jan Schánilec, Helga Čočková, Jorga Kotrbová, Boris Rosner, Ilja Prachař, Mirko Musil, Jana Andresíková, Miloš Hlavica, Jan Přeučil. Kam se poděl takový dabing? Tam, kam se poděli i herci....do nenávratna. Není dobrých herců, není ani dobrého dabingu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus možná až příliš pomalá kriminálka, jejímž hlavním trumfem je metodická policejní práce, sem tam proložená krátkou, nervy drásající akcí. Jacques Deray nacpal do 107 minut subjektivně snad dvě a půl hodiny úmorného pátrání. Za fakt že se mu celý koncept nerozpadl pod rukama vděčí nejen výbornému Delonovi, ale i ještě lepšímu Trintignantovi. A taky atmosféře, která kolem nich houstla snad sama od sebe. Zasazení do retra, možná poplatné předloze, scénář nevyužil jak bych si přál a odepřel mi možnost vidět autentický neo-noir z Francie sedmdesátých let. Režisér jen do děje zakomponoval jisté nostalgické vzpomínání na dobu, kdy policajt i zločinec ke svým profesím chovali něco jako vzájemný respekt. Nejsem si jistý nakolik je to na místě, ale vhledem k úchvatnému herectví obou hlavních postav mi tahle myšlenka připadala úplně přirozená. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stylová a klasická Francouzská kriminálka, pěkně oldschol a pěkně od podlahy. Delon kouří jednu za druhou, řeší svůj pracovní postup a mezitím taky pronásleduje nevypočitatelného zabijáka Trintignanta. Je zbytečné dodávat, že film stojí především na výkonu již zmíněné ústřední dvojice, ale i přes místy trochu pomalejší tempo vyprávění rozhodně nenudí a i když spěje k očekávanému konci, tak ani ten nebyl rozhodně špatnej. Tentokrát se zdejším hodnocením celkem souhlasím a za sebe udílím 85% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)
  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)
  • Za své zločiny byl Emile Buisson odsouzen k trestu smrti. Popraven byl 28. února 1956 gilotinou. (krubi)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama