Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jean- Pierre Melville mi nic nehovori, a tento film je podla mna dost precenovany. Ako namet o francuzskom antinazi odboji je fajn, ba dokonca pan Vino Lentura vedel hrat, spolu s vybornou Simone Signoret. Ale pribeh je dost otrepany, rezia je pre mna len priemerna. Realie odboja nedokazu dostatocne strhnut a zaujat divaka a samotny Vino Lentura mal za rok 1969 to najlepsie uz za sebou /Sicilsky Klan s Delonom a Gabinom/. Takze moja prva skusenost s Melville-om ako reziserom je priemerna : 60 % ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film na dlho nevidenú tému. Vynikajúci Lino Ventura, nezaostávajúca Simone Signoret a ďalší z videnia známi herci. Napínavý príbeh s mnohými zvratmi, v niektorých momentoch ťažko uveriteľný. Najväčším nedostatkom, ktorý ho u mňa pripravil o štvrtú hviezdičku, je naťahovanie záberov, ktoré nenesú žiadnu informáciu a absolútne neposúvajú dej. Je mi jasné, že v dobe vzniku filmu sa príliš nehľadelo na počet a dĺžku prázdnych záberov, ale v súčasnosti to už prekáža. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skvělej snímek o činnosti francouzského odboje v zemi okupované nacisty. Herecké výkony Lino Ventury a především Simone Signoret společně s napínavým snímkem Vám častokrát doslova zastaví dech. To však nic není proti konci filmu, ten Vám ten dech doslova ukradne. Měl bych asi problém někomu doporučovat nějakou armádu, ale s doporučením Armády stínů nemám problém ani nejmenší. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poměrně náročný film na soustředění i vzhledem k dost dlouhé stopáži. Přesto má nesporně svou výpovědní hodnotu o činnosti francouzského odboje a jejich členů, kteří do toho šli většinou s vědomím, že se tak možná velmi rychle zkrátí jejich životy, což dokladuje i závěr tohoto snímku. Žádný patos, žádné klišé, ale pokud možno věrohodná ukázka toho jak to tehdy fungovalo. Lino Ventura byl velmi dobře zvolený herec do hlavní role a současně se Simone Signoret byli ostatně jako vždy skvělou ukázkou hereckého umění. Ty pomalejší chvíle se naštěstí střídaly s těmi dramatičtějšími a já mohu jen napsat, že jsem opět viděla jeden ze zajímavých válečných dramat z období 2.světové války. 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů je naprosto dokonalý film, počínaje perfektním scénářem (podle Kesselovy novely zadaptoval Melville), báječnou hudbou Érica Demarsana, přes precizní režii až k fantastickým hereckým výkonům. Film má spád i švih. A vůbec nevadí, že trvá přes dvě hodiny. Marně přemýšlím, kterou scénu považovat za nejsilnější, zda odchod na popravu, nebo loučení Gerbiera s Mathildou. A vítězí úžasná herecká kreace Ventury a Signoretové, kteří dokázali beze slov vyjádřit vše. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Předlohou k filmu byl román Josepha Kessela a režisérovy vlastní zážitky z odbojové činnosti ve druhé světové válce. Postavy jsou zbaveny romantizujícího heroismu, mají strach a chybují. (šubelinka)
  • Němečtí vojáci pochodující po Champs-Élysées byli původně na samém konci filmu. Ale již po prvním promítání snímku Melville rozhodl, že scénu přesune na začátek. (Snorlax)
  • 23. února 1943 nebyla neděle, ale úterý. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama