Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Melvillův majstrštyk. Snímek popisující činnost francouzského odboje za nacistické okupace. Vynikající scénář podpořen faktem, že vše je na motivy skutečných událostí, parádní ponurá atmosféra, brilantní kamera, citlivá Melvillova režie a opravdu důstojné herecké výkony v čele s Lino Venturou jako šéfem francouzského odboje a Simone Signoret jako Mathildou. Snímek vás od prvních minut drží neustále v napětí, ale to co přijde v závěru, vám vyrazí dech. Film bez nijakých zbytečných přikrášlení, plynoucí pomalu, ale o to jistěji k velkému finále. Tleskám a vzdávám hold! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poměrně náročný film na soustředění i vzhledem k dost dlouhé stopáži. Přesto má nesporně svou výpovědní hodnotu o činnosti francouzského odboje a jejich členů, kteří do toho šli většinou s vědomím, že se tak možná velmi rychle zkrátí jejich životy, což dokladuje i závěr tohoto snímku. Žádný patos, žádné klišé, ale pokud možno věrohodná ukázka toho jak to tehdy fungovalo. Lino Ventura byl velmi dobře zvolený herec do hlavní role a současně se Simone Signoret byli ostatně jako vždy skvělou ukázkou hereckého umění. Ty pomalejší chvíle se naštěstí střídaly s těmi dramatičtějšími a já mohu jen napsat, že jsem opět viděla jeden ze zajímavých válečných dramat z období 2.světové války. 75% ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zdrcující filmová výpověď, v níž není prostor pro velká slova ani patos hrdinů. Melville neheroizuje odboj proti nacistům počtem zachráněných obětí ani zářezy na pažbě v podobě zlikvidovaných nepřátel. Ani se nesnaží diváka všemi prostředky přesvědčit o zrůdnosti nacistického systému. Jen nenápadně a neustále přikládá pod kotel.. Příběh odbojáře Gerbiera a jeho souputníků se totiž neúprosně a s chladnou odměřeností vydává do slepých uliček, odkud není návratu. Beznaděj však nemá žádný dovysvětlující dovětek, jen je vám sdělena. Už to asi nechci vidět. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Jean-Pierre Melville zúročil ve filmu svoje zkušenosti ve francouském odboji, kterého se účastnil. Režie, herecké výkony Lino Ventury, Simone Signoret, atmosféra, napětí, rytmus filmu, výborně vypointované, vše bezchybné, dokonalé. Při sebehorší vůli není co vytknout. Nemá smysl chodit kolem horké kaše, řekněme si to zcela na rovinu: tohle je dokonalý film !!! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je velice zvláštně natočeným příběhem francouzských odbojářů. Z toho co mám načteno a viděl jsem o českém odboji, čekal bych něco obdobného ve francouzské verzi. Ta je ale jiná- nesouvislá, zmatená, těžko uchopitelná. Chytl jsem se až úplně v závěru, takže se mi film nakonec líbil, ale.....70% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Předlohou k filmu byl román Josepha Kessela a režisérovy vlastní zážitky z odbojové činnosti ve druhé světové válce. Postavy jsou zbaveny romantizujícího heroismu, mají strach a chybují. (šubelinka)
  • 23. února 1943 nebyla neděle, ale úterý. (Snorlax)
  • André Dewavrin, vedoucí tajné služby de Gaullových Svobodných francouzů z doby okupace Francie, zde hraje sám sebe. (chamonix)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama