Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 3
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 3

Recenze (2 421)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Závidím všem, kteří viděli regulérní sedmou epizodu. Já viděl "pouze" nostalgií podbarvenou upravenou prvn... Ehm, čtvrtou. Naštěstí vesměs k lepšímu. Abrams je totiž lepší filmař než Lucas a má kliku i v tom, že mu George nepsal dialogy. Navíc Boyega, BB-8 a především Keira (i když tvůrci tvrdí, že se jmenuje Ridley) to táhnou již nyní lépe, než jak to kdy dokázala v mládí necharismatická dřeva Hamill s Fischerovou, potažmo C-3PO. O Fordovi to samozřejmě neplatí; táhl to minule a táhne to i nyní. Platí že první polovina lepší té druhé, kdy to částečně ztratí tempo (zbytečná pasáž s pašeráky) i tah kvůli neustálému fanouškovskému vlezdoprdelkování v každé druhé vteřině stopáže (na úkor času, kdy se mohlo objasnit více kolem nové mytologie) a z prstu vycucané jakože osudovosti. Prequelová trilogie uspěla minimálně (resp. jedině) v tom, že představila živoucí vesmír, kde jsou tisíce ras a zájmů. Tady je to krok zpět; opět jsme čistě v pustinách a případné zničení „jakési planety kdesi ve vesmíru“ nemá absolutně žádný dopad na nic a na nikoho. Přesto nesporně poctivý kus filmařiny, na který se výtečně dívá. Speciálně pak v momentech, když se nebojí vystoupit ze stínu původní trilogie a začne vrhat svůj vlastní stín. Takových momentů je sice pohříchu málo, ale jsou tam a kvůli nim to stojí za to. Tak snad to vyjde za dva roky u osmé epizody, která už třeba nebude pouze uctivě upravenou druho... Ehm, pátou. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Je to podobné rozkročení mezi remake a pokračování jako u nového Star Treka či Jurského světa, ale zatímco tyhle fenomény ve starých vodách dokázaly najít něco nového (případně minimálně energicky variovaly původní filmy), Síla se probouzí na to jde mechanicky a bez vlastního vkladu. Hrozně z toho křičí "jedeme na jistotu, chceme potěšit staré fanoušky a hlavně nabrat tunu nových". Je to špatný film? Ano omylem! Je to film, co si zaslouží hate? Kdepak. Ale spíš než plnohodnotné pokračování to působí dojmem velkolepého pilotu k opravdu drahému a stylovému seriálu. Ok, dnes jsou na to diváci už celkem zvyklí. Já bych ocenil to, kdyby se ten film aspoň TVÁŘIL, že má nějaký konec. Dřív si ze Saw všichni dělali srandu, že je to seriál v kině. Marvel/Disney tenhle trend držej ještě víc a bude hůř/líp (podle toho, jestli to člověku vyhovuje nebo ne). Osobně mě každopádně Epizoda VII moc nebavila. Buď se ve filmu kopírují momenty ze staré/nové trilogie, nebo je tam až nečekaně standardní akce. Ta absence momentu překvapení zamrzí asi nejvíc, protože Abrams prakticky v každém svém filmu/seriálu dokázal nečím ohromit. Což se Epizodě VII vyhlo obloukem. Prakticky každý významnější moment je dopředu tak čitelný, až to bolí. Včetně finální scény. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

S láskou natočené to, co už tu jednou bylo. Ducha staré trilogie se povedlo dokonale oživit. V soubojích na světelné meče ubyla saltíčka a vymakaná choreografie, vypadají naprosto běžně. Zároveň se probudila všeobjímající síla a nastal ten starý známý mystický feeling, kdy jsme ještě neznali midichloriany. Noví herci jsou perfektní. Rey je naprosto skvělá i skvěle zahraná postava. Dokonce i ta ubrečená močka Kylo Ren je dobrý záporák. Hodně špatný, ale fakt HOODNĚ špatný byl ten jeho mistr. Vypadal jak Voldemort a vůbec z něj nešel respekt. Vskutku žalostná náhrada za Palpatina. Jinak je to ale fakt dobrý. Těším se na další díly. Jsem zvědavý, co předvede Luke, jestli První Řád tentokrát postaví místo smrtící koule třeba krychli, ale už jsem z toho prostě úplně necítil takovou tu vyhoněnost, jako dříve. Asi je to tím, že jsem už starší, nebo možná tím, že je to prostě to samý. Mám chuť to vidět znova a snad to ve mně ještě dozraje. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za novýho robůtka, druhá hvězda za návrat k maskám a animatronice. Celkově je to však docela sračka. Džey.Džey. je sice fanda, ale očividně kombinuje děj z Naděje a Impéria, a jen z nostalgie (tudíž zbytečně) vrací starý postavy, aniž by měly většího významu. Je to dlouhý jak měsíc do další vejplaty, postrádá to aspoň krapet napětí a - co je nejhorší – chybí tomu pořádnej záporák. Sorry, vážení, ale tenhle albínskej buzerant je devastací celýho filmu. Po takovym zvěrstvu pak člověk ani nemá chuť do další Epizody. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Rok 2015 se nesl v duchu oživování filmových kultů, vše to začalo Jurským světem, který paradoxně (pro mě) dopadl naprosto katastrofálně (upřímně doufám, že netalentovaný CGI imbecil a rutinér Trevorov nedostane šanci stejně zšavlit i Star Wars), trošku lépe (ale stále žádná velká sláva) na tom byl Termouš, a to nejlepší nakonec Star Wars. Abrams potvrdil, že je režisérská špička, a taky že miluje film ... a opravdu hodně miluje Star Wars. Tam kde prase Trevorovova kalibru nacpalo automaticky CGI té nejhorší kvality (zdravíme těžce pracující Indy), tam Abrams hledal i ten poslední způsob, jak použít praktický efekt (které nikdy ... NIKDY nezestárnou), a narozdíl od Trevorova to umí i s CGI a pečlivě si hlídá, aby bylo pečlivě naklíčováno a "vyleštěno". Taky zde narozdíl od Jurského světa naprosto skvěle funguje faktor nostalgie, kdy budete neustále jak na jehlách (pokud bych měl použít oblíbený obrat, že nostalgie z nových Star Wars doslova stříká, tak bych se nebál použít spojení nostalgický bukakke rekord). No, opravdu se těším na Rogue One a další kousky z tohoto universa ... a vy byste měli taky ! *persuade* ()

Galerie (686)

Zajímavosti (161)

  • J.J. Abrams chtěl, aby byl Hvězdovrahem zničen Coruscant. To mu ale Lucasfilm nedovolil, a tak byla zničena jenom divákům neznámá planeta Hosnian Prime. (OGON)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama