Reklama

Reklama

Královna pouště

  • USA Queen of the Desert (více)
Trailer

Film režiséra Wernera Herzoga, Královna pouště, vznikl na motivy osudů Gertrudy Bell, britské badatelky a kartografky, která na začátku 20. století zmapovala oblast Středního východu. V hlavních rolích příběhu o lásce, tragédii, přátelství, nevraživosti a střetu odlišných kultur se představují Nicole Kidman a James Franco. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mdlé reakce mě připravily na to, že si nemůžu být výsledkem jistý, na druhou stranu i předchozí Herzogovy rozporuplně přijaté kousky jsem na nějaké úrovni ocenil. Byl jsem tedy připravený hledat nezřejmé záminky kvality a hloubky, ale nejsou tu. Není tu ani za co nadržovat. Je tu jen pár krásných obrazů, ale typická herzogovská uvědomělá fascinace přírodou a exotikou tu úplně chybí. Postavy jsou nezajímavé a kvůli brutálním skokům v čase je na ně nejde napojit. Zkrátka nešťastné. Takhle vkusně nudně si představuju film režírovaný Nicole Kidman, ne Wernerem Herzogem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film má hviezdne obsadenie a odohráva sa v krásnej púštnej krajine. Navyše celý príbeh sprevádza poézia a výborná hudba. Zatiaľ málo známa snímka o živote britskej archeologičky, cestovateľky a spisovateľky, ktorou bola Gertruda Bellová. Určite stojí za pozornosť a dá sa vidieť opakovane. Ale musíte byť fanúšikmi životopisných a historických filmov. Najprv to vyzeralo na film o nevychovanom dievčati z vyšších kruhov, ale neskôr sem tam prekvapil. Nejedná sa o nijako skvelé dielo, čakal som krajšie zábery, čakal som krutejšie zábery, čakal som to tak nejako "viac uveriteľnejšie", ale napriek tomu film určite svojmu účelu poslúžil - ako pripomienka života veľmi zaujímavej ženy. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi, ale naozaj veľmi pekne natočené. Za kameru, hudbu, kulisy, kostýmy a masky - za to všetko by som dal určite 5 hviezd. Herecké obsadenie taktiež výborné, teda až na Pattinsona, ktorý sa mi do role Lawrenca absolútne nehodil. Nicole Kidman zahrala Gertrudu Bell naozaj znamenito. Bohužiaľ najväčšou slabinou filmu bola epická nevyváženosť a na môj vkus až prílišný dôraz na Gertrudin súkromný život v podobe vzťahov. Mňa osobne (a myslím, že aj ostatných) by namiesto toho asi skôr zaujímalo vo väčšej miere jej putovanie, bádanie, dobrodružstvá a v neposlednom rade by som uvítal aj väčší dôraz na jej diplomatické aktivity. Ale nič to nemení na tom, že to bolo naozaj pekne natočené a kvalitný vizuál výrazne predčil dejovú líniu. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Poprvé v životě vím, kdo jsem. Mé srdce nepatří nikomu jinému než poušti." ----- Poušť na ní NEZBYLA - nebyla pro ni jediným možným východiskem. Mohla pěkně sedět doma, ve své zlaté kleci, vyplakat si oči - a smířit se s osudem. Ale ona si poušť VYBRALA ... jako svůj osud. Nebála se jí - čeho by se měla bát ... po tom, co ji potkalo ? Brala ji jako přítelkyni, krásnou a proměnlivou, snad trochu rozmarnou, ale věrnou - až za hrob. Příběh Gertrudy Bell je možná až příliš vyplněný překrásnými a nekontroverzními obrazy - a vypjatými situacemi šetří jako pověstným šafránem, nicméně patrně právě díky svému přístupu dokáže vykouzlit doslova omamnou exotickou atmosféru. P.S.: Vyprávění vychází z reality. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tak si to rozeberme: "Film založený na životě a láskách Gertrudy Bellové..." - všiml jsem si dvou. Jedné nemile skončené a druhé, kterou stále odkopávala, protože "její srdce ještě nebylo připravené". Nějak mi ale nepřišlo, že by byly v něčem nějak významné. - "...anglické spisovatelky, archeoložky a kartografky..." - nic z toho ale ve filmu nebylo, sice to ona sama asi dvakrát řekla, ale nebýt to tady v popisku, myslel bych, že si to vymýšlí, protože k dané situaci se jí to hodilo. "...která na začátku 20. století zmapovala Irák a Jordánsko." - aha, ona ho zmapovala. Zvláštní, to taky ve filmu nebylo. Vlastně to je film docela o ničem. Blondýna se doma nudí a vyjede si na východ, kde zůstává a s pár araby po boku se courá okolím, setká se s pár šejky, kteří jsou všichni hrozně uvědomělí a na konci jí z nějakého z filmu zcela nevyplývajícího důvodu titulují nekorunovou královnou pouště, ač není jasné proč vlastně. Jestli ta ženy byla v jhistorii skutečně něčím významná, z tohoto filmu se to nedozvíte. Navíc mi v něm dost vadily ony "známé" herecké ksichty, jejichž camea asi měla přivábit víc diváků, jenže svou přítomností spíše rušily, než že by filmu jakkoliv pomáhaly. Špatný film s ještě blbějším uřvaným hudebním podtextem titulků v dovětku o jejích osudech, to už jsem musel vypnout zvuk. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Nicole Kidman sa kvôli svojej role naučila jazdiť na ťave. Jej obľúbenou jednohrbou ťavou sa stal samec dromedára menom Barbie. (MikaelSVK)
  • Ústřední role filmu Gertrude Bell byla v prvním záměru obsazená herečkou Naomi Watts, ale později ji nahradila Nicole Kidman. Také jedna z hlavních mužských rolí byla přeobsazena. Původně měl roli Henryho Cadogana hrát Jude Law, ale poté, co nastaly první potíže a průtahy s filmováním, projekt kvůli kolizím se svými jinými rolemi opustil a nahradil ho James Franco. (Tristan Rafael)
  • Existuje jen málo filmových portrétů Gertrude Bell, jako vedlejší postava se objevila například v epizodě Paris, May 1919 seriálu Mladý Indiana Jones (od r. 1992). (NinadeL)

Související novinky

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

03.05.2013

V poslední době odmítl několik rolí. Vycouval třeba z westernu Jane Got a Gun, což byl asi dobrý tah, protože film se potýká s dalšími problémy, aktuálně jej opustil i Lawův náhradník Bradley Cooper… (více)

Reklama

Reklama