Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

borec999 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy sa dnes už hádam ani netočia a ja nechápem prečo. Malá, prirodzená a v konečnom dôsledku veľmi príjemná a ľahko dojemná dráma na tému: netreba odsudzovať ľudí podľa ich zovňajšku ale podľa toho akí sú vnútri. Veľmi dobre napísaná, v pohode zrežírovaná (na to že ide o režijný debut Mela Gibsona) a aj s nejakým tým ponaučením/posolstvom do života. Kvality filmu samozrejme plne stoja na ústrednom duu chlapca a muža so zjazvenou tvárou a tam sa kasting vydaril, keďže malý Nick Stahl hral výborne a podobne i Mel Gibson potvrdil svoju všestrannosť a dlho známy fakt, že nie je len akčným hrdinom, ale bez problémov dokáže zahrať všetko od komédie až po vážne dramatické úlohy (o to väčšia škoda jeho excesov a vyjadrení, ktoré ho dostali na čiernu listinu Hollywoodu). Pár menej výrazných miest a najmä pomalší rozjazd by sa dal vytknúť, inak sa však osobne nemám na čo sťažovať. Slabšie 4* a 70% ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Chuck Norstad neprožívá šťastné dětství. Jeho matka stále nemůže nalézt svého životního partnera a prochází jedním rozvodem za druhým. Se starší sestrou Glorií se přímo nesnáší a využívají každé příležitosti k roztržce. Jeho vrstevníci jako by žili ve zcela jiném světě. Přesto má Chuck jeden životní sen, který ho žene kupředu: dostat se na leteckou akademii a kráčet ve šlépějích svého otce, kterého nikdy nepoznal. Potíž ovšem tkví ve skutečnosti, že Chuck není studijní typ a s otevřenou učebnicí příliš dlouho nevydrží. Na druhé straně zálivu žije v osamění McLoad. Pro svoji znetvořenou tvář a uzavřený způsob života je terčem posměchu, dohad i strachu místních obyvatel. Chuck při jednom ze svých výletů zavítá až k jeho chatě a po zjištění, že se jedná o bývalého profesora, snaží se ho přimět k hodinám doučování. Tím se otvírá dokořán cesta k poznání lidské duše i lidského charakteru. ● Přes velmi pozvolný rozjezd mě poslání a hlavní myšlenka filmu Muž bez tváře hluboce zasáhla. Až společnost začne své členy posuzovat nikoliv podle zevnějšku, ale podle skutečných hodnot, dočkáme se ráje na zemi. Myslím, že myšlenku nebylo ani nutné vyhrotit zkonstruovaným obviněním vůči morálnímu chování McLoada, které mělo za následek obvinění celé společnosti ze zaslepenosti a vrytých návyků táhnout se stádem. Ve filmu nelze přehlédnout ani krásný Citroen DS. ║1.7.2009║ ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ľudia na minulosť myslia často, ale nech je, aká je, je preč.“ Príjemný, civilný, ale možno až príliš tuctový a miestami nudný režijný debut Mela Gibsona, ktorý sa svetu pokúsil dokázať, že nie je len akčný búchač, frajer a sexidol, ale i talentovaný režisér. Ale to dokázal až svojimi neskoršími filmami (Statočné srdce, Umučenie Krista, Apocalypto). Muž bez tváre je komorná dráma o dôležitých veciach, ale trochu jej ubližuje málo rázna réžia, scenár plný klišé a myslím si, že aj Gibson v titulnej úlohe. Posledná scéna s vojenskou slávnosťou (a „vodná teória“) patrí k mojim obľúbeným filmovým scénam, ale inak priemerná nostalgická melodráma. ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Príbeh o srdci chlapca a muža. Každý chlapec potrebuje skutočného otca, a v tomto príbehu ho Chuck nachádza. Nech je nádejou pre všetkých mužov, ktorým sa nedostalo v detstve toho čo sa malo. A inšpiráciou aby mohli dať svojím chlapcom to čo skutočne potrebujú. Mel, je skvelý režisér aj herec v tomto snímku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dva roky před fenomenálním úspěchem Statečného srdce přišel režisér, producent a herec Mel Gibson s výtečnou záležitostí, která operuje s celou škálou témat. Chuck Norstadt, obklopen třemi (po svém náročnými) ženami, nemá zrovna ideální dětství. Je uzavřený, psychicky nevyrovnaný, upínající se k vojenské internátní škole, která by jej ze stereotypního pekla dostala a přiblížila k zesnulému otci/pilotovi, o kterém má jen útržkovité informace. Jenže zkoušky na školu nezvládne a poslední možností se pro něj stane podivínský samotář, stejně uzavřený a nejen na obličeji zjizvený, který kdysi býval profesorem.. Bez viditelnějšího klišé a zbytečných manýrů natočené drama je v mnoha aspektech příjemně tlumené, na nic si nehraje, chce jen po svém odvyprávět jeden zdánlivě prostý příběh. Ošklivě znetvořený Mel Gibson je před i za kamerou výborný, i když Mela Gibsona i pod nánosem make-upu stále cítíme. Rušivě to však nevyznívá. Ostatně Gibsonovi jde v jeho hereckých projektech odolat jen málokdy. Naopak velmi potěší Nick Stahl. Ač velmi mladý, zasekne své herecké drápky tak silně, že nelze jinak než chválit. Škoda jen, že se svým hereckým začátkům nyní příliš nepřibližuje. Ostatně vykreslení většiny postav je povedené (Chuckova nezodpovědná a stále nedospělá matka, sestra Glorie), stejně jako hudbou navozená komorní atmosféra. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Pieseň, ktorú Megan (Gaby Hoffmann) spieva na cintoríne, je "Born a Woman" od Sarah Posey. (Fejpof)
  • Mel Gibson sa obsadil do role McLeonda len preto, lebo nevedel nájsť žiadneho iného vyhovujúceho herca. (Fejpof)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Maine. Niekoľko scén bolo natočených aj v kanadských provinciách Nové Škótsko a Britská Kolumbia. Celkovo trvalo od 3. augusta do 9. októbra 1992. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno