Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (350)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trocha undergroundového sentimentu a predvídateľnosti nikdy nezaskočí. The fisher king je vlastne na klasickom hollywoode postavený malý nezávislý film, ktorý sa nás snaží dojať v tie správne chvíle, zaujať hviezdnym obsadením a potešiť netradičnou romancou. Hlavne vďaka tým hercom to funguje. Musím ale konštatovať, že Gilliamov štýl mi stále viac sedí v rozprávkach, čo ma trochu prekvapuje, pretože s týmto konštatovaním som tu začínal komentáre v roku 2007 a stále sa na tom nič nezmenilo. Práve som čítal článok, že Bridges vďaka Lebowskemu a práve tejto úlohe dotiahol svoje meno do absolútnej kultovosti a niečo na tom bude. Tak ako to nakoniec bolo s tým svätým grálom, Pythoni, zhodnete sa na niečom? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Psychologický film Terryho Gilliama vypráví příběh arogantního diskžokeje, který nepřímo zaviní smrt několika lidí. Při pokusu o sebevraždu se seznámí s bláznivým profesorem, který hledá Svatý grál a bojí se Rudého rytíře. Profesorova manželka byla totiž mezi mrtvými. A tak se diskžokej pokouší profesorovi pomoci a odčinit svou vinu. Při vší té činnosti však objevuje i podstatné věci o sobě samotném. DVD: Trailery na čtyři jiné filmy – bez CZ titulků. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Ten magický svět filmu je přeplněný samým klišé. Padouch se čtyřiceti dírami od samopalu v břiše křičí při pádu z mrakodrapu. Homosexuál je vždy zženštilé něco, co vypadá jako muž a chová se jako žena, nebo ideální chlap, pro kterého by se všechny ženy z vesnice rozkrájely. A nebo bezdomovec, který je hlavním hrdinou filmu, je vždy roztomilý a poťouchlý dobrák. To platí i pro snímek Král rybář, ale za tento fakt a ani za to, že postavám často pomáhají hodně zvláštní náhody se na tento film nemůžete zlobit, protože ten film je naprosto strhující, kouzelný, upřímný a dojemný a sám nevím co mám začít chválit jako první. Tak začnu základem v podobě velice chytrého scénář, který si hodně pohrává s postavami a zároveň dovoluje rozjet Gilliamovi jeho vizuální finesy (ohnivý rytíř, tančící nádraží). Navíc se tu všichni herci předhánějí v tom, kdo bude hrát lépe. Takže nebudu nikoho vyzdvihovat a vyseknu velkou poklonu hlavní čtveřici. Král rybář si i přes trošičku delší stopáž plné hodnocení právem zaslouží, protože je to společně s Poslední křížovou výpravou nejlepší filmové putování za svatým grálem :-) ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Na rovinu, nebavilo mě to. Chápu velikost a podstatu dějového rámce, ale zpracování mi nesedlo. Osud je pěkná mrcha a většinou jeho cesta vede přímo až na dno propasti. Někdy se zázračně otočí někde uprostřed mezipřistání, ale výjimečně. Nic se neděje samoúčelně, všecko má svůj smysl a řád. Lidská psychika je snad nejkřehčí neuchopitelná hmota, která na světě existuje. Jediná sekunda, špatné místo, osudová věta a nenapravitelná tragédie navždy změní život člověka. Paradoxně se střetly dvě historicky prověřené paralely: OD A KVŮLI ŽENSKÉ VEDLA CESTA DO PEKLA A Z PEKLA ZPĚT VEDLA KVŮLI A K ŽENSKÉ. Obojí rovným dílem pro oba mužské hrdiny. Bláznovství bylo předlouhé a přehnané, naopak charismatický hezoun Jeff se sexy hárem mě "donutil" vydržet a dokoukat do konce.☺ ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Jen bych si přál, abych nějak mohl splatit svůj dluh a jít domů!" Nepočítám se ke Gilliamovým fanouškům, ale tenhle jeho film zbožnuju. Už když jsem ho viděl poprvé někdy v půlce 90. let na Nově, tak mě totálně sejmul a vždycky si u něj rád nechám stáhnout krk a dojmout se Jackovou i Parryho tragédií, přátelstvím i jedním z nejlepších filmových vyznání lásky (Parry a Lydie). Drsné, vtipné, poetické… a dojemné jako blázen. A herecké výkony všech zúčastněných famózní. Giliamův nejlepší film. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Opilý Jeff Bridges prochází městem okolo budovy s českou vlajkou. (Siriuss)
  • Edwin (Christian Clemenson) posloužil jako zdroj inspirace pro skutečného vraha George Hennarda, který 16. října 1991 najel svým pickupem do restaurace Luby v Texasu a poté zastřelil 23 lidí, převážně žen, a dalších 27 zranil. Stejně jako Edwin spáchal po činu sebevraždu. Ve své době se jednalo o nejhorší masovou střelbu s největším počtem obětí v historii USA. Ironií osudu při ohledávání Hennardova těla našel koroner v jeho kapse lístek z kina na film Král rybář. (POciSEM)
  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama