Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

HAL 

všechny recenze uživatele

Když blázen potká blázna, připadají si normální, jen pro ostatní jsou to pořád blázni... ale kdo je vlastně dnes normální? A stojí to vůbec za to? Vždyť je přece mnohem lepší schovat se pod roušku bláznovství a místo pravidelného vstávání do práce se vydat na výpravu za svatým grálem. Možná, když překonáme svůj strach, s tím grálem dokonce porazíme své démony a najdeme i něco víc, snad lásku, snad štěstí, možná snad i zmoudření nad svým životem... kdo ví? 9/10 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o setkání dvou lidí, kteří by spolu normálně asi neprohodili ani slovo. Ale náhody se dějí, a tak deprimovaný ex-moderátor Jack Lucas obviňující sám sebe ze smrti sedmi lidí, které zabil jeho věrný ex-posluchač, potkává ex-profesora historie, nyní šíleného téměř-bezdomovce Parryho, jehož manželka byla jednou z obětí oné tragédie. A jak se dá čekat, Jack jeho stav považuje za následek svých chyb, snaží se tedy muži honícím se za Svatým grálem a utíkajícím před ohnivými rytíři pomoct. Co víc dodat? Jsou filmy, které vás chytnou za srdce, a tohle je jeden z nich. Krásný prostý příběh s mnoha komediálními místy (viz večeře a "hokej s brokolicí" nebo Robin Williams pobíhající nahý po Central Parku), který ale vlastně komedií není. Jsou filmy, kde vám prostě docházejí slova pro to, abyste popsali, jaké jsou. Tohle je jeden z nich. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh v trošku netradičním balení (co jiného taky čekat od Terryho Gilliama), fantasticky natočený, odehraný, zrežírovaný s výjmečným scénářem a navíc zajímavé i po vizuální stránce (i když jde tentokrát o 100% současný a "normální" příběh, Gilliamova stylizace se prostě nezapře - je to vidět třeba na architektuře "příbytku" Perryho, blázince, nebo třeba na ohnivém rytíři). Jeff Brifges i Robin Williams jsou ve svých rolích naprosto úžasní a nezaostávají ani ostatní herci. Pro mě jednoduše perfektní film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vskutku síla. První půl hodinu je neuvěřitelně těžké vůbec přestát, poté se nám z příběhu stává love story a nakonec to celé vyústí v opravdové drama. Jeff Bridges a ještě více Robin Williams dávají snímku svou přidanou hodnotu a celé to jistí jak jinak než mistr "divných " filmů Terry Gilliam. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Fisher King není o rybolovu, to opravdu ne. Je o příběhu člověka, co ztratil vše a nový přítel má vše zvrátit. Ovšem nedělá to nový přítel jen kvůli tomu, aby ulevil sám sobě? Opět jedna z nezapomenutelných rolí Robina Williamse, tentokrát vyšinutého bezdomovce a já opět lituji toho, že jsem se k filmu nedostal dříve, mnohem dříve. On a boží culík Jeffa Bridgese rozhodně stojí za shlédnutí i v dnešní době. Něco tak geniálně zpracovaného a výborně sebekriticky pojatého se už jen tak nevidí...90% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1991 na Benátském IFF. (Varan)
  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama