Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Třetí film Monty Pythonů, který ale ambice a znaky filmu zcela postrádá. Děj je rozkouskovaný do typických montypythonovských skečů, jakási vypravěčka nás upozorňuje na okamžiky, kdy se film blíží půlce, a kdy konci. Tady zřejmě asi ani nebyla snaha, aby film působil jako celek, což nejlépe dokládá krátký před-film a jeho pozdější „invaze“ do filmu hlavního. Smutnější než samotná forma ale je, že řada scének je na Pythony překvapivě slabá až nudná. Nikdy bych nečekal, že to řeknu, ale tohle představení mých oblíbených komiků mě hodně zklamalo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Životem Briana měli Monty Pythoni spoustu plánů a málo peněz, po něm měli spoustu peněz a málo společných plánů. Členové skupiny se rozešli a pracovali na vlastních projektech, zatímco producenti se předháněli v nabídkách na financování dalšího společného filmu. Skupina se sešla na Jamajce a pokoušela se dát dohromady nový scénář, ale šlo to velice ztuha, protože představy o projektu byly velmi rozdílné. John Cleese dokonce zpočátku vůbec na projektu nespolupracoval. Skupina původně přišla s představou montypythonovské 3. světové války jako parodie na komercializaci válečnictví nebo s představou soudního procesu, kdy bude skupina obviněna, že celý projekt nového filmu je vlastně velkolepý daňový podvod. Všechny tyto představy šly do ztracena a film je vlastně volným spojením řady samostatných scének, kterému chybí pevný příběh. Díky tomu je to film hodně roztříštěný a nevyrovnaný. Obsahuje vynikající scénky a vtipy vedle slabších momentů, kdy se pointa jednoduše nevyvedla. Monty Pythoni při práci na scénáři vyhodili kvantum materiálu a vedli tvrdé polemiky nad definitivní podobou filmu. V palbě kritiky byl nejvíc Terry Gilliam za svou Crimsonovu permanentní pojišťovnu, která se ostatním členům skupiny zdála příliš megalomanská a zbytečně drahá, jednoduše nezapadala do celkové koncepce filmu. Ohlasy na Smysl života (všichni byli po Životu Briana zkrátka namlsaní) jak u kritiky, tak u diváků nebyly příliš nadšené a sami členové skupiny se cítili nespokojeni. Smysl života znamenal fakticky konec společné práce a všichni členové se rozhodli jít vlastní uměleckou cestou. Většinou úspěšně, pouze Chapman za těch několik let, co mu zbývaly, už nestačil mnoho dokázat. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spolu s Životem Briana nejlepší pythonovský film. Ač to možná někomu tak nepříjde, Smysl života je důkladně promyšlený a propracovaný film, jenž se drží celkem těsně určité myšlenky, kterou kdo chce vidět, tak uvidí, a kdo se chce nechat zhnusit, tak... však víme... To co je na MP úžasné, tzn. ta nebetyčná drzost, dělání si legrace z věcí, které jsou pro jiné svaté, extrémně vtipné gagy, které někdy balancují na hranici normálního vkusu, štiplavost a dělání si srandy ze sebe sama.. tohle všechno je v tomto snímku vměstnáno do ohromně zajímavého pseudofilosofického rámu, který ovšem pod nánosem všeho toho humoru skýtá obrovskou porci námětů k zamyšlení... Pochopitelně ne zamyšlení o smyslu života jako takového, ale spíš o nás samotných, jak se chováme a v jakých schématech žijeme. Říznost vtipu je tady ještě ostřejší než u Briana a docela by mě zajímalo, v kterém momentě by tenhle film vypnul třeba takový kardinál Vlk..:-)) MP kašlou na jakoukoli korektnost a v tom je jejich cena! A je to navíc veliká sranda... Určitě ještě větší než u Svatého grálu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred každým filmom Montyovcov čakám, že teraz to konečne príde, teraz ma už musia svojim humorom dostať, keď mi to všetci tak vrele odporúčajú. A zase nič. Zopár vydarených fórov, zopár priemerných a zopár slabších. Najkultovejšia je scéna zvracania. Mne pripadala priemerná a trochu prvoplánová. To myslím vyjadruje najlepšie môj vzťah k spoločnej mp tvorbe. Samostatne sa mi páčia viac. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ač jsou reakce ostatních příznivců Monty Pythonů na tento film trochu chladnější, můj názor je ten, že tohle je vrchol jejich práce. Jediný film (když nepočítáte And now for something completely different), který se drží stavby Létajícího cirkusu a je rozdělen na jednotlivé skeče. Některý je slabší, některý lepší, ale jako celek působí velmi mile a velmi vtipně. Na píseň Christmas in Heaven jen tak nezapomenu. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Během psaní scénáře se Pythoni rozhodli dát si pauzu a uspořádali několik představení v amfiteátru Hollywood Bowl. Záznam z nich byl uveden pod názvem Monty Python v Hollywoodu (1982). (Kulmon)
  • Po písni "Every Sperm Is Sacred" se děj přesouvá k protestantům Blackittovým. Z domu mezitím odejde 63 dětí. Ve skutečnosti jich zde tolik nebylo a některé z nich byly hnány zadními kulisami, aby mohly projít dveřmi znovu. (Kulmon)
  • Na tabuli v zasedací místnosti společnosti "The Very Big Corporation of America" (Velmi velká americká korporace) jsou uvedeny názvy dceřiných firem. Některé obsahují slovní hříčky nebo narážky na události ve filmu (např. jméno firmy „Liver Donors Inc.“ odkazuje na scénu s darováním jater). Viditelné názvy na tabuli jsou: Money Factor Printers Ltd, Super Big Ltd, Dawking's Mining Co., Horace Mann and Yure Ltd, Vast Holdings (Europe) Ltd, Star Bright Merchandise Org., Black and White Picture Co. Ltd, D.Odgey Enterprises Ltd, Consolidated Steel Co., Acme Construction Company, Doneys (Florence), Universal Amalgamations Ltd, Rubber Goods Incorporated, The All Enveloping Co. Ltd, Walker, Walker and Jones Bros, Better Plastics Corps, Space Propulsion Lab, Lange and Sons (International), R. Devious Inc., Phil Thevich Consortium, X. Tortion World Wide Ltd, Mirage Land Co., E. Normons and Sons, Micro Computer Inc., Payne, Bickers and Dogood Ltd, World Wide Wine Corp., A. Maze and Lee Huge, Dickinson Kincain Association, D. Crepid Holdings, Interstellar Travel Corp., Cooper's (Purveyors), Wakefeld and Daughter, Fastness and Vast Co. Ltd, Cartwright Tutorials, Arctic Geo. Lab. Co., R. J. McArthur Parks Ltd, Stn. Pendons Ltd, V. Rich and Son, Liver Donors Inc., Moonscape Products Ltd, Data Travel and Experiments, O. Verpaid Associates Ltd. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama