Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Režie:

Ryan Coogler

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Rachel Morrison

Hrají:

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown (více)
(další profese)

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (1 128)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Černo už dlouho nebylo tak cool. Chlapci a dívky v Marvelu asi pochopili, že x krát ředěná záchrana světa s tunou vizuálních efektů aplikovaná nejlépe při ničení nejakého velkého amerického města už znovu neobstojí. Tedy respektive minimálně do dalších Avengers ne (kteří imho tahají za trochu jiné nitky zábavy). A tak se rozhodli na to jít chytře od lesa a využít aktuální geopolitické (uprchlické) problematiky ve světě. Naroubovali národnostní a rasové diskrepance do cool hrdinského příběhu plného morálních hodnot a fajn myšlenek, okořenili zdravě ambiciózní výpravou a je z toho ne možná nejlepší Marvel, přece jen Avengers, nebo cpt. America to utlučou svojí hyper přestylizovanou pózou cool borců a množstvím TOP figur na jednom placu, ale jedna z nejchytřejších komiksovek to je zcela jistě. Navíc s hrdiny, kteří kupodivu nechtějí zničit svět, ale osvobodit jej. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A to zase co bylo toto? Radši budu v kině čuchat popcorn a smradlavý ponožky než prachy. Mně vůbec nevadí, že Marvel vrhá superhrdiny jako kočka koťata nebo že jediná bílá postava tady byl nosorožec. Mně vadí třeba to, že zábavu jsem během filmu nenašel ani pod sedačkou, že příběh měl míň nápadů než kolik má žížala nohou a že závěrečná bitka byla asi tak o hodinu delší, než by bývalo bylo zdrávo. Až doma najdu pastelky a ořezávátko, namaluju si taky komiks. (Banff, Kanada) ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dal jsem se hecnout vší tou napáleně oslavnou americkou kritikou, dopřál si Atmos™ kino a vcelku vůbec žádný zklamání. Záhy žádná další plochá nahoněná marvelovka, nýbrž i postavy, které mají dost vlastní hloubky a prostoru, africký 808 folk s puncem krásy a výjimečnosti, BLACK PANTHER je navíc přesahový, důležitý a to ne nějaká (čehož jsem se nejvíc obával) prvoplánová liberálská “blackness” ovcoblbovina ke zpytování svědomí pro privilegovaný. Řeknu to takhle - zatímco jinde v Hollywoodu je černoch často pořád do počtu aby se snad neřeklo, tady je důstojný, zásadní a inspirativní. A byť další komiksárna, je tu svým způsobem vážně převratný film, který v jádru sahá daleko za pouhý velkorozpočtový superhrdinský, politicky korektní automaty na peníze, tupý generický zápletky a nudný digitální bordel-akce, ani se otravně nepotápí v nigga sem nigga tam... Kdo chce pochopí, zbytek ať se třeba zalkne žlučí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Není to určitě nejlepší marvelovka a velkou roli v hypeu sehrává politická rovina, která mi btw přijde úplně v pohodě, jako když vám černý kluk z Ghetta vypráví pohádku, kterou slýchal od dětství. T'Challa je na poměry MCU podivuhodně pokorná postava, Tony Stark zbavený neřestí a infikovaný směsicí Shakespeara a Lvího krále. Je to kouzelně naivní a osvěžující, protože na rozdíl od dalších marvelovek se Panther skutečně věnuje figurám a třeba padouch v podání charismatického Jordana je tu prokreslený lépe než většina jeho konkurentů. Black Panther zase zmenšuje MCU svět a oklešťuje ho o kosmický rozměr. Řeší vlastně jen velmi povědomé a aktuální problémy a v důsledku proto vyznívá jako o to větší pohádka a eskapismus. Coogler svým způsobem uzavřel svou black trilogy, která vytváří postavy černých světců. Ve Fruitvale byla jeho snaha podkopávaná sociálním realismem, v Creedovi spoustou klišé, Panther při všech problémech s tempem a trikovou stránkou vyznívá jako jeho nejpřesvědčivější film. Škoda, že nedisponuje trochu ostřejším střihem a nabušenějším využitím hip hopového soundtracku. Jinak je tenhle čítankový afrofuturismus fakt velice příjemný společník. Film, který věří v lepší svět a v to, že superhrdina je někdy ten, kdo prostě něco nezištně udělá pro komunitu. Politická korektnost? Já říkám common sense. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisérsky solidně zpracovaná Marvelovka s vysloveně výbornými akčními scénami, ale průměrným hlavním hrdinou. Tomu nenahrává jak samotná existence komiksové postavy, tak skutečnost, že se tu Marvel snaží genderově vyvážit lidské rasy. Možná to tak myšleno nebylo, ale rozhodně to tak vypadá. Wakanda je tak strašně nudná a nevtipná země, že se v ní hledá cokoliv pozitivního. Ale jo, beru v potaz, že Black Panther svůj kus v univerzu rozhodně má. Mým oblíbeným hrdinou ale určitě nebude. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (79)

  • Ide v poradí o 18. film odohrávajúci sa v marvelovskom vesmíre –⁠ Marvel Cinematic Universe. (Paulo)
  • Na Warrior Falls bylo použito více než 25 000 kubíků pěny, které byly zformovány tak, aby odpovídaly skalám v Oribi Gorge v Jižní Africe. (griph)
  • Podľa filmu je Black Panther (Chadwick Boseman) najbohatším superhrdinom z Marvel Cinematic Universe, dokonca bohatším než Tony Stark (Robert Downey Jr.). Black Panther je totiž kráľom Wakandy - jediného územia na Zemi kde sa dá ťažiť vibranium, vďaka čomu je táto africká civilizácia radená k technologicky najvyspelejšej. (F2003F)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno