Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (280)

novoten 

všechny recenze uživatele

Kniha se stejným názvem, kterou jsem četl v dětství i v dospělosti s radostí několikrát, má v sobě touhu po pomstě na Santerovi, sólové odbočky Old Shatterhanda v přestrojení za detektiva, cestu až k hranicím s Mexikem - a na to všechno je třeba zapomenout. Harald Reinl na to šel od základů jinak a chytil se dějových provázků, které v knihách zůstaly jen v záblescích vzpomínek vedlejších postav. Oproti většině adaptací literárních děl to ale bylo zázračně správné rozhodnutí. I roky poté, co jsem tuhle dvojici plnou ideálů hltal poprvé, jsem pořád stejně přimrazen. Kombinace dobrodružství a romantiky snad nikdy předtím ani potom nebyla takhle dokonale vyvážená. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Na filmových mayovkách se mi (mj.) líbí péče, jakou tvůrci věnovali záporným postavám. V dětství jsem to pochopitelně nedokázala docenit, dnes to ovšem vidím jinak. Mario Adorf, Gérard Barray, Herbert Lom, Rik Battaglia – všichni byli charaktery, byť zápornými. Druhý díl Vinnetoua dělá nezapomenutelným nejen zlomené srdce apačského náčelníka, ale i výkon Klause Kinski. Mimoto je tu stylový příjezd indiánských náčelníků k pevnosti, zamilovaný Terence Hill, dobrá práce pyrotechniků a srdcervoucí okamžik, kdy Old Shatterhand zdvihne ze země plyšového medvídka. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hrdinný náčelník Apačů poznává, že nejde sedět na dvou židlích. Chce být chcimírem a zároveň se dostat pod třásnitou sukni Ribanny tím, že zabije muže v kostýmu medvěda! Jenže co dělat, když je mu konkurencí přední italský komediální herec s blankytně modrýma očima? Jak by řekl skotský papillon-hunter, to je unfér..! Samozřejmě nechybí bílý bratr, co drtí brady padouchů a svou váhou hřbet Hatátitlá, Gojko Mitić se zase tváří, že mu vykradli skříňku se steroidy a upír Nosferatu odejde za sluncem až nečekaně triviálně.. Stroj času poháněný nostalgií se v době letních prázdnin zase spouští, nehledě na klacky naivity, co má vražené v soustrojí. Navíc podporuje i turismus, protože kdy jindy můžete navštívit Texas a Nové Mexiko mezi Postojnou a Splitem.. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nejzdařilejší filmová mayovka. Šálek dobrodružné indiánky je po okraj plný děje, zajímavých zvratů plných emocí (Rybanin nečekaný sňatek), pevných charakterů (Olda bránící svého koně) a nefalšované jugoslávské romantiky. Rudý gentleman je pěknou ukázkou toho, že různé národy, lidé s různou barvou pleti, mluvící jinými jazyky, nikdy nezvládnou žít pohromadě na jednom území. Tento známí fakt je sice prezentován dětským, až naivním způsobem, ale je pochopitelný pro všechny. K plusu Rudého gentlemana je třeba připočíst ještě téměř žádný výskyt titulování se "bratře" a vůbec absenci kýčovitých dialogů. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika. Tenhle díl jsem jako malý měl nejradši. Asi proto, že zde nikdo důležitý nezemře a nikdo se nerozhádá. "Ribanna mluví tiše, ale Vinnetou ji přesto uslyší. Protože už není cizinec." "I Vinnetou má ústa tichá, ale jeho srdce volá." "A co volá jeho srdce?" "Ribannu." (130.) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • V scéne, keď skupinka banditov prichádza k dvom strážcom Ponkov a pýtajú sa na cestu, tak idú s koňmi do vŕška. V ďalšom zábere je však za nimi vyvýšenina, čo znamená, že by k táboru klesali, nie stúpali. (ČSFD)
  • Pyrotechnik Erwin Lange spotřeboval pro požár v New Venangu celkem 2 000 kg benzínu, 2 000 kg mazutu, 200 kg benzolu, 6 propan-butanových bomb, 20 kg dynamitu, 50 pochodní, 250 kg cementu a 100 elektrických zapalovačů. (hippyman)

Reklama

Reklama