Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Třetí nejhorší mayovka ze 60. let. Postava Apanači je vytvořena ze Surehandova bratra Apanačky. V Karl May Filmbuchu je zmínka, že film byl natočen na motivy románu Míšenec (Černý mustang), se kterým má však společné vedle pár postav jen stavbu železnice. Film je odfláklý, je postavený na násilí a akcích ovšem velmi odfláknutých. K tomu si stačí přičíst děsný dabing a neslučitelné věci s románovými hrdiny - Old Shatterhand i Vinnetou hází dynamitem, Old Shatterhand vyzývá k otevřenému násilí, aniž by se pokusil věci řešit nejprve diplomatičtěji, jak je tomu v knihách. Nebyla zde ani snaha natočit útok Kiowů, pro tyto potřeby filmaři použili scény útoku Apačů v čele s Inču-Čunou a Vinnetouem z prvního dílu Vinnetoua... Uschi Glasová na film určitě vzpomíná v dobrém (pokud tedy ještě žije). Jako milenka H. Wendlandta odstartovala tímto filmem svou kariéru v německé televizi. Suverenně nejhorší mayovka, ve které hrají Barker i Brice. 40 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám za Lexe Barkera a druhou za Pierra Brice. Scénář se vymanil z obvyklé šablony zažehnávání hrozící války s indiány a rozjel paranoidní dobrodružství plné zrady a zvratů. Ani tohle, ikonická hudba a znovu krásné scenérie to nevytáhly alespoň na slabší průměr. Film je špatný po všech stránkách, včetně tolik proklínaného dabingu. To se mu pravda vyčítat nedá, ale papírem šustící dialogy jsou tuším dědictví původní verze. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Eintopf western křečovitě ždímající oblibu zfilmovaných Mayovek o apačském fízlovi, co bojuje proti bezpráví v Jugoslávii (pro neznalé zeměpisu je to stát někde mezi Texasem a Novým Mexikem). Zápletka i jednání postav vykazují známky nesmyslnosti a stupidity, což lze nejlépe pozorovat u činů nejznámějšího tria. Vyhlášený rudý gentleman drží v ruce dynamit častěji než Alfred Nobel a v rozporu s jeho gentlemanstvím ho hází ze zálohy na bezbranné bandity, Sam Hawkens se projevuje jako člověk s pokročilou stařeckou demencí a vy se jen podivujete, jak mohou úřady takové osobě vystavit zbrojní pas a co je vůbec nejhorší, Old Shatterhand, jinak známý svou počestností, si hraje na pasáka, snaží se sbalit bordelmamá a se svými compañeros plánuje schůzky v Údolí černých bobrů! Spousta po Posledním výstřelů smířených fanoušků by asi uvítala alternativní čtyřminutovou verzi, kdy by Apanači při příjezdu syna Inču-čuny na farmu zamířila namísto na sluku o trochu níž. Název by se jen kosmeticky upravil na Vinnetou a minoucí Apanači.. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak víš jak, je to sice už hodně, hodně, hodně jinačí než první díly, ale pořád se tam na koni projíždí Olda s Vinetůem. Takže není vůbec snadný tomu dát míň jak čtyři hvězdy. Kdyby tam nebyli tihle dva uličníci, tak bych s čistou hlavou mohl říct, že je to celkem slušná srágora :o). Tady je sice spousta zlata, pomsta, zrada, láska, ale už to nemá takový správný kouzlo. Co mi nejde do hlavy, tak proč tam cpali pořád stejný herce jako do jinejch Májovek. Mladej Šimanski a další okoukaný vedlejší role... No, asi prostě nebylo tolik kvalitních herců nebo nevim. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Už jako mladší jsem z toho byl notně zklamaný. Film zachraňuje jen klasická hudba Martina Böttchera a osvědčené duo Lex Barker a Pierere Brice. Nevadil mi vcelku ani Götz George, jenže režijně a scénáristicky je na tom tenhle díl opravdu bídně. Ani herecké výkony nejsou zrovna výstavní. K výslednému špatnému dojmu pak bohužel přispívá i nepovedený český dabing, na hlasech hlavních hrdinů už je znát věk dabérů a ostatní jsou nadabováni vyloženě tragicky. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Stejnou železniční trať s malým kaňonem i s lokomotivou jsme mohli vidět už v mayovce Old Surehand (1965). [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Natáčení začalo 4. dubna 1966 u Omiše, poslední klapka padla o 65 dní později, tedy 8. června 1966. (hippyman)

Reklama

Reklama