Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (175)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Do prdele co toto bylo? Vinnetou je moje srdcovka, ale tento díl je snad ten nejhorší a naprosto zbytečný. Vykradená hudba z těch nejlepších dílů, záběry z filmu Vinnetou, amatérské a naprosto debilní chování všech postav, včetně těch hlavních, a o dabingu se nemá ani cenu bavit. Já myslím, že toto stačí tak maximálně pro jednu hvězdičku ze soucitu. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z najslabších filmov zo série. Aj keď sa snažili dať tam veľké scény ( bitka v mestečku, vlak, nájazd indiánov), ale celkovo to bolo také nemastné neslané... G.George v tej kučeravej parochni, to je sranda. A ešte k českému dabingu tohto filmu. Moc mu uškodil ( bohužiaľ hlavne pán Ráž, ale to len preto, že cítiť jeho chorý hlas), škoda, že sa to nenadabovalo v roku vzniku filmu. Určite by to bolo pôsobilo omnoho lepšie. Filmu dávam 40%. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je celkem slabý, ale jen to, že v dalším filmu vidíte Vinnetoua a Shatterhanda vedle sebe, je celkem povznášející skutečnost. Samozřejmě za předpokladu, že máte postavy rádi. Nejvíce mě ale zaujala postava Götze Georgeho, který tu hraje výborně a je to v podstatě on, kdo film táhne trochu nahoru všemi silami. Apanači je taková hezounká. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Všechny mayovky mají podobnou úroveň (viz IMDb), proto je celkem vtipné, že některé jejich zástupce vyhnala nostalgie při hodnocení mezi nejlepší filmy a další jsou zatracovány. Odskákala to třeba Apanači, která jede podle stejně jednoduché šablony jako ostatní snímky ze série. Mně ke štěstí stačí, že se tady objeví Barker i Brice. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co se mi na tom filmu vlastně líbí. Není to ani hudba, jako u většiny lidí. Nejsou to určitě ani herecké výkony, nebo důmyslný scénář. Je to vlastně strašně, možná až příliš, jednoduchý příběh. Banditi, zlato, jedna krasavice, pár hrdinů, nějaké to městečko na zachraňování... Dokonce je to příběhem docela otřesný. K tomu jsem navíc alergická na Götze George, na ten jeho neustále nahrbený drsňácký postoj, a na role které v mayovkách hraje. Ale stejně se mi to spíš líbilo. Neobtěžoval tam žádný Firehand, prostě Vinnetou+Shatterhand, tak jak to má být :-) Takže snad až na vykřikování dam "to je chlap!" když vidí Old Shatterhanda, je to fajn film. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Snímek začal natáčet režisér Paul May, vedení produkce jej však pro neschopnost po týdnu odvolalo. May dostal štědré odstupné a bylo dohodnuto, že se o této události zachová absolutní diskrétnost a o jeho odvolání se nikdy v žádném tisku zpráva neobjevila. (hippyman)
  • Kromě těch Mayovek natáčených v Jugoslávii mělo dojít i k Mayovce, která by byla natáčena ve Spojených státech amerických a v Kanadě. V roce 1967 nabídl producent Horst Wendlandt hlavní roli Pierru Briceovi už s hotovým konceptem příběhu. Brice předběžně souhlasil, ovšem požadoval možnost aby se později mohl k hotovému scénáři vyjádřit. Wendlandt ale neměl pro hercův požadavek pochopení, oba se pohádali a k natáčení nikdy nedošlo. (Stocki)
  • Uschi Glas ve snímku ztvárnila svou první filmovou roli, která jí zároveň pomohla rozjet její hereckou kariéru. Pro svůj silný bavorský přízvuk však musela být předabována Marionou Hartmannovou. (sima275)

Reklama

Reklama